Annonce
Trekantområdet

Er ild i volden en god idé: Gode erfaringer på Sjælland

Ild og afbrænding har flere fordele, som godt kan bruges på Fredericias volde, mener Jens Galby, der her har fotograferet sin egen afbrænding i Rudersdal Kommune. Foto: Jens Galby
Afbrænding byder på flere fordele. Men metoden bør ikke bruges overalt, lyder erfaringerne fra Rudersdal.

Fredericia: Idéen om at bruge ild til pleje af Fredericias voldanlæg kan måske virke voldsom. Men faktisk er der erfaringer for, at metoden både virker, fremmer biodiversiteten og ikke er farlig.

I Rudersdal Kommune på Sjælland benytter man afbrænding til pleje af et grønt område i Birkerød. Her er et 12 hektar stort, grønt, kuperet område i flere år blevet plejet ved hjælp af afbrænding.

- Vi er et af de ret få steder i landet, hvor man benytter afbrænding i så stort omfang, siger driftleder Jens Galby til Fredericia Dagblad.

Han har stillet sine erfaringer til rådighed for Fredericias voldmester Mikael Holdgaard Nielsen, der håber at få myndighedernes ja til at teste afbrændingsmetoden på volden.

Det er en god idé at bruge forskellige metoder forskellige steder. Det giver levevilkår for flest dyr og planter.

Jens Galby, driftleder i Rudersdal Kommune

Altid i modvind

Afbrændingen skal planlægges og forberedes korrekt. Hvis den udføres på det rigtige tidspunkt og under de rigtige vindforhold, anser Jens Galby ikke metoden for farlig. I hvert fald er det ikke gået galt i de år, hvor han og hans folk har udført opgaven i Birkerød, fortæller han.

Afbrænding i bynære områder skal ifølge Jens Galby udføres i modvind.

- Ilden kan brede sig meget hurtigt i medvind. Men i modvind og med bandbælter kan ilden styres, så den breder sig langsomt og kontrolleret, forklarer han.

Når arbejdet udføres i Birkerød, er der sjældent brug for flere end fem-seks mand med branddaskere og vandkander. Det samme forestiller han sig på volden i Fredericia.

Timingen er vigtig, og afbrændingen skal helst udføres i april for at fungere mest optimalt for flora og fauna. Det kan ikke nås i år i år, men næste år er bestemt en mulighed, synes han.

Annonce

Ufarligt for træerne

Afbrændingen er ikke farlig for træerne, fortæller Jens Galby.

- Kun bøgetræer er man nødt til at hegne ind med brandbælter. Og hvis der ligger mange gamle blade på jorden, kan det også have betydning. Men derudover er træerne ikke et problem, siger han.

Inden man sætter ild til den planlagte del af Fredericia Vold, foreslår Jens Galby, at flora og fauna kortlægges præcist, så effekten af afbrændingen kan beskrives præcist.

- Afbrænding giver flere blomster og andre arter adgang til at blomstre op. Så metoden vil give volden et mere farvestrålende dække. Sådan har det formentlig også været i gammel tid, hvor man ikke kunne vedligeholde de helt rene græsarealer, som vi i moderne tid har vænnet os til, siger han.

I Birkerød er der blandt andet konstateret flere sommerfugle og flere svirrefluer i det grønne område, siden afbrændingen blev indført for nogle år siden. Man mener, at metoden også gavner bi-bestanden, men tørkesommeren i 2018 slog så mange vilde bier ihjel, at effekten ikke kan dokumenteres endnu.

Jens Galby er driftleder i Ruderdal Kommune. Han samarbejder med voldmester Mikael Holdgaard Nielsen om projektet i Fredericia. Privatfoto
En del af volden, nord for Sjællandsgades gennemskæring, er udlagt til testområde til afbrænding. Derfor har græsset fået lov at stå ekstra længe her. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Spøgelsesbilist: Forvirret pårørende kørte den forkerte vej på motorvejen og mistede bilen

Vejen For abonnenter

Skal du investere i varmepumpe eller fjernvarme? Husejere i 13 byer får klar besked hurtigst muligt

Varde

Pia-Vera må ikke købe nyt tøj i et år: Ærligt, så har jeg lige skullet arbejde med mig selv i forhold til at gå i tøj, andre har gået i før mig

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Esbjerg For abonnenter

I Esbjergs nye gør-det-selv-skov skal vi selv plante træerne: Lissi og Tom besøger deres træer flere gange om ugen

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Esbjerg

23-årig mand død i arbejdsulykke: Klemt ihjel på havnen

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Haderslev

Veteraner takkede af på Sydpark Park

Vejen For abonnenter

Martin Beck frygter at slide sin krop i stykker: Nu satser han i stedet på at sælge legetøj

Sønderborg

Ny tradition: Damefrokosten er klar med plan for de næste tre år

Annonce