Fredericia: Idéen om at bruge ild til pleje af Fredericias voldanlæg kan måske virke voldsom. Men faktisk er der erfaringer for, at metoden både virker, fremmer biodiversiteten og ikke er farlig.
I Rudersdal Kommune på Sjælland benytter man afbrænding til pleje af et grønt område i Birkerød. Her er et 12 hektar stort, grønt, kuperet område i flere år blevet plejet ved hjælp af afbrænding.
- Vi er et af de ret få steder i landet, hvor man benytter afbrænding i så stort omfang, siger driftleder Jens Galby til Fredericia Dagblad.
Han har stillet sine erfaringer til rådighed for Fredericias voldmester Mikael Holdgaard Nielsen, der håber at få myndighedernes ja til at teste afbrændingsmetoden på volden.
Det er en god idé at bruge forskellige metoder forskellige steder. Det giver levevilkår for flest dyr og planter.Jens Galby, driftleder i Rudersdal Kommune
Altid i modvind
Afbrændingen skal planlægges og forberedes korrekt. Hvis den udføres på det rigtige tidspunkt og under de rigtige vindforhold, anser Jens Galby ikke metoden for farlig. I hvert fald er det ikke gået galt i de år, hvor han og hans folk har udført opgaven i Birkerød, fortæller han.
Afbrænding i bynære områder skal ifølge Jens Galby udføres i modvind.
- Ilden kan brede sig meget hurtigt i medvind. Men i modvind og med bandbælter kan ilden styres, så den breder sig langsomt og kontrolleret, forklarer han.
Når arbejdet udføres i Birkerød, er der sjældent brug for flere end fem-seks mand med branddaskere og vandkander. Det samme forestiller han sig på volden i Fredericia.
Timingen er vigtig, og afbrændingen skal helst udføres i april for at fungere mest optimalt for flora og fauna. Det kan ikke nås i år i år, men næste år er bestemt en mulighed, synes han.
Ufarligt for træerne
Afbrændingen er ikke farlig for træerne, fortæller Jens Galby.
- Kun bøgetræer er man nødt til at hegne ind med brandbælter. Og hvis der ligger mange gamle blade på jorden, kan det også have betydning. Men derudover er træerne ikke et problem, siger han.
Inden man sætter ild til den planlagte del af Fredericia Vold, foreslår Jens Galby, at flora og fauna kortlægges præcist, så effekten af afbrændingen kan beskrives præcist.
- Afbrænding giver flere blomster og andre arter adgang til at blomstre op. Så metoden vil give volden et mere farvestrålende dække. Sådan har det formentlig også været i gammel tid, hvor man ikke kunne vedligeholde de helt rene græsarealer, som vi i moderne tid har vænnet os til, siger han.
I Birkerød er der blandt andet konstateret flere sommerfugle og flere svirrefluer i det grønne område, siden afbrændingen blev indført for nogle år siden. Man mener, at metoden også gavner bi-bestanden, men tørkesommeren i 2018 slog så mange vilde bier ihjel, at effekten ikke kan dokumenteres endnu.