Annonce
Trekantområdet

Er ild i volden en god idé: Gode erfaringer på Sjælland

Ild og afbrænding har flere fordele, som godt kan bruges på Fredericias volde, mener Jens Galby, der her har fotograferet sin egen afbrænding i Rudersdal Kommune. Foto: Jens Galby
Afbrænding byder på flere fordele. Men metoden bør ikke bruges overalt, lyder erfaringerne fra Rudersdal.

Fredericia: Idéen om at bruge ild til pleje af Fredericias voldanlæg kan måske virke voldsom. Men faktisk er der erfaringer for, at metoden både virker, fremmer biodiversiteten og ikke er farlig.

I Rudersdal Kommune på Sjælland benytter man afbrænding til pleje af et grønt område i Birkerød. Her er et 12 hektar stort, grønt, kuperet område i flere år blevet plejet ved hjælp af afbrænding.

- Vi er et af de ret få steder i landet, hvor man benytter afbrænding i så stort omfang, siger driftleder Jens Galby til Fredericia Dagblad.

Han har stillet sine erfaringer til rådighed for Fredericias voldmester Mikael Holdgaard Nielsen, der håber at få myndighedernes ja til at teste afbrændingsmetoden på volden.

Det er en god idé at bruge forskellige metoder forskellige steder. Det giver levevilkår for flest dyr og planter.

Jens Galby, driftleder i Rudersdal Kommune

Altid i modvind

Afbrændingen skal planlægges og forberedes korrekt. Hvis den udføres på det rigtige tidspunkt og under de rigtige vindforhold, anser Jens Galby ikke metoden for farlig. I hvert fald er det ikke gået galt i de år, hvor han og hans folk har udført opgaven i Birkerød, fortæller han.

Afbrænding i bynære områder skal ifølge Jens Galby udføres i modvind.

- Ilden kan brede sig meget hurtigt i medvind. Men i modvind og med bandbælter kan ilden styres, så den breder sig langsomt og kontrolleret, forklarer han.

Når arbejdet udføres i Birkerød, er der sjældent brug for flere end fem-seks mand med branddaskere og vandkander. Det samme forestiller han sig på volden i Fredericia.

Timingen er vigtig, og afbrændingen skal helst udføres i april for at fungere mest optimalt for flora og fauna. Det kan ikke nås i år i år, men næste år er bestemt en mulighed, synes han.

Annonce

Ufarligt for træerne

Afbrændingen er ikke farlig for træerne, fortæller Jens Galby.

- Kun bøgetræer er man nødt til at hegne ind med brandbælter. Og hvis der ligger mange gamle blade på jorden, kan det også have betydning. Men derudover er træerne ikke et problem, siger han.

Inden man sætter ild til den planlagte del af Fredericia Vold, foreslår Jens Galby, at flora og fauna kortlægges præcist, så effekten af afbrændingen kan beskrives præcist.

- Afbrænding giver flere blomster og andre arter adgang til at blomstre op. Så metoden vil give volden et mere farvestrålende dække. Sådan har det formentlig også været i gammel tid, hvor man ikke kunne vedligeholde de helt rene græsarealer, som vi i moderne tid har vænnet os til, siger han.

I Birkerød er der blandt andet konstateret flere sommerfugle og flere svirrefluer i det grønne område, siden afbrændingen blev indført for nogle år siden. Man mener, at metoden også gavner bi-bestanden, men tørkesommeren i 2018 slog så mange vilde bier ihjel, at effekten ikke kan dokumenteres endnu.

Jens Galby er driftleder i Ruderdal Kommune. Han samarbejder med voldmester Mikael Holdgaard Nielsen om projektet i Fredericia. Privatfoto
En del af volden, nord for Sjællandsgades gennemskæring, er udlagt til testområde til afbrænding. Derfor har græsset fået lov at stå ekstra længe her. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Firedoblet servicefradrag har givet Mads Havemand flere opgaver end firmaet kunne nå: Nu normaliseres fradrag til at få klippet hæk og slået græs

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Kolding

Tyve tømte garage i Vamdrup for udstyr: Flere svejseapparater og havegrej er væk

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Annonce