Annonce
Debat

Er kynisme og hån værdifulde menneskelige egenskaber?

Et være kynisk betyder for et fodboldhold, at angriberne er i stand til at udnytte målchancerne så de lykkes med at score i vanskelige situationer. Hvis ikke de er tilstrækkeligt kyniske, misbruger de målchancer og taber derfor for mange kampe. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I det gamle Rom vandt magthaverne folkets opbakning ved store og flotte forestillinger i Colosseum, det store cirkus tæt på Forum Romanum. ”Panem et circenses”, Brød og cirkus, var det middel man brugte for at få opbakning blandt det brede folk. Her, i Colosseum, kunne folket se gladiatorer kæmpe med hinanden og mod vilde dyr indtil døden. Og I kristenforfølgelsernes tid kunne man se de tilfangetagne kristne blive sønderflænget af løver. Måske tænkte magthaverne også at folket havde brug for et sted, hvor de normale spilleregler var sat ud af kraft, og hvor det for eksempel var tilladt at slå et andet menneske ihjel. At være vidne til sådanne blodige voldshandlinger kunne give afløb for både frustrationer og aggressioner. Det var jo ikke ønskeligt at folket vendte frustrationer og aggressioner imod magthaverne.

Den øverste leder i den romerske republik kaldtes ”diktator”, og han valgtes af senatet, som bestod af det romerske aristokrati og var selvsupplerende. Men dertil kom endnu en styrende forsamling, nemlig den såkaldte ”folkesamling”, som valgtes af alle romerske borgere. Der var altså tale om en form for demokrati i det gamle Rom, og derfor var det vigtigt for herskerne at have folkets opbakning. I øvrigt er USA’s demokrati bygget over den samme læst. En Præsident, et Senat og et Repræsentanternes Hus. Dog er alle tre instanser heldigvis folkevalgte.

Vi har ikke længere cirkusforestillinger, hvor man kan se gladiatorer kæmpe indtil døden. Og vi kaster ikke dødsdømte mennesker for løverne. Men spørgsmålet er, om ikke vi alligevel har bevaret noget lignende. Og her tænker jeg ikke på kommunalvalgkampe, hvor der udkæmpes drabelige kampe på ord og holdninger. Jeg tænker heller ikke på den oplagte parallel i MMA-buret, bokseringen eller fribrydningsarenaen. Nej, jeg tænker på dén folkelige sport, langt de fleste holder af og følger med stor opmærksomhed, nemlig fodbold.

Annonce

Jeg synes det er fantastisk spændende at følge både landskampe og udviklingen i superligaen, og jeg er imponeret over landsholdets aktuelle præstationer. Men af og til undrer jeg mig over det sprogbrug, vi anvender, når vi taler om fodbold. Hvis en kommentator i fjernsynet siger, at det eller det hold er ”kyniske”, eller at de mangler kynisme, så bruger han ordet i en positiv mening. Et være kynisk betyder for et fodboldhold, at angriberne er i stand til at udnytte målchancerne så de lykkes med at score i vanskelige situationer. Hvis ikke de er tilstrækkeligt kyniske, misbruger de målchancer og taber derfor for mange kampe.

Jeg ville ikke ønske at leve i et samfund, hvor det blev anset som en vigtig menneskelig egenskab at handle følelseskoldt og brutalt over for andre.

Men det er jo ikke sådan, vi normalt anvender ordet kynisk. I dagligdagen anser vi heldigvis kynisme for at være en negativ menneskelig egenskab. I ”Politikens Nudansk Ordbog” beskrives kynisme som ”En brutal, følelseskold måde at handle, tænke eller være på”. Og sådan hverken tror eller håber jeg at vi ønsker at opdrage vores børn. Tværtimod peger vi på medmenneskelighed, omsorg og forståelse som de værdier, de skal følge i livet, og vi fastholder værdierne som samfundets fundament. Hvorfor bruger vi da ordet kynisme anderledes når vi taler om fodbold end når vi taler om hvilke menneskelige egenskaber, der er værdifulde?

Et andet udtryk, som vi bruger anderledes indenfor sportens og fodboldens verden end udenfor, er ”hån”. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har hørt en glad vinder af et sprint eller et langdistanceløb, en fodbold- eller håndboldkamp, et billardspil eller en idrætskamp, et billardspil eller en quiz, sige: ”Nu er det mig (eller os) der har håneretten.” Jamen, er det derfor vi vinder, for at håne taberen?

Lad os igen konsultere Nudansk Ordbog. Her forklares ”at håne” som dette at ”nedgøre nogen eller noget på en ondskabsfuld, latterliggørende måde”. Og synonymerne angives som ”spotte, forhåne, bagtale, smæde”. Igen må jeg sige, at det er jo ikke sådan vi opdrager vores børn. Og det er ikke sådan vi ønsker at behandle eller omtale hinanden i det daglige. Men hvorfor bruger vi ordene ”at håne” anderledes når vi taler om sport, end når vi taler om hvilke menneskelige egenskaber vi finder værdifulde?

Jeg tror at alle, der taler om kynisme eller håneret i forbindelse med sport, godt ved at her bruges ordene på en helt anden måde end i alle andre sammenhænge. Og jeg er også godt klar over, at ligesom i det gamle Rom, kan fodbold og anden idræt være et afløb for frustrationer og aggressioner. Alligevel synes jeg vi skal tænke os godt om, for et ords betydning ændres umærkeligt alt efter hvor og hvordan det bruges. Og jeg ville ikke ønske at leve i et samfund, hvor det blev anset som en vigtig menneskelig egenskab at handle følelseskoldt og brutalt over for andre mennesker, eller at nedgøre dem på en ondskabsfuld og latterliggørende måde.

Det er vist klart for enhver, at det voldsomme og forrående sprogbrug allerede har fundet vej ind i de sociale medier. Vi mister selv en god del menneskelighed ved at bruge et kynisk og forhånende sprog. Det er ganske vist kun ord, men ord har en evne til at skabe en ny virkelighed. Derfor synes jeg vi skal holde op med at bruge ordene kynisme og håneret som positive udtryk inden for sport.

Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Formandspost og 187.000 kroner fik Nye Borgerlige-politiker til at droppe principper

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Nordtyskland

Sundhedsminister har dyster frygt: Måske holder epidemien aldrig op igen

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Esbjerg For abonnenter

Ejer i tårer: Procedurefejl kan lukke populær sushi-restaurant

Debat

Hvem styrer i Tønder Kommune? Har jeg sat mit kryds rigtigt?

Haderslev

Se video: 400 bigballer får lov til at brænde ud midt i landsby

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Esbjerg

Ny butik klar i Marskcentret: Tidligere Jem og Fix får nye lejere

Annonce