Annonce
Esbjerg

Erhvervsfolk drømmer om ældrecenter og park ved Esbjerg Havn

Sundhed & Omsorgsudvalget ledsaget af formændene Ældrerådet og Ældresagen var mandag på besigtigelse ved Tivoligrunden, hvor man gerne ser opførelsen af et ældrecenter. Fra venstre ses Nini Oken, Ulla Koman-Mejer, Henrik Andersen, Gertrud Søndergaard Hansen, Hanne Meyer, Preben Rudiengaard og Olfert Krog. Foto: Ken Mathiesen
Sundhed & Omsorgsudvalget var mandag på en lille ekskursion til Tivoligrunden tæt ved havnen, hvor udvalget gerne ser opførelse af nyt ældrecenter. Nu er en kendt, lokal investor på spil, oplyser udvalgsformand.

Esbjerg Kommune: Siden JydskeVestkysten i december sidste år kunne fortælle, at Sundhed & Omsorgsudvalget med formand Olfert Krog (DF) i spidsen drømmer om at få bygget nyt ældrecenter på den centralt beliggende Tivoligrund, har Droob-familien, der ejer grunden på hjørnet af Vesterhavsgade og Gl. Færgevej, fået flere henvendelser fra interesserede købere.

Det afslører direktør for KD-Selskaberne, Sisse Droob.

Og der ér faktisk gang i noget større, for fragtfirmaet DHL på Gl. Færgevej 4, der er nabobeliggende til Tivoligrunden, er netop ved at blive solgt, og nu tales der om et samlet projekt på dels den 4.500 kvadratmeter store DHL-grund og den 6.400 kvadratmeter store Tivoligrund, oplyser udvalgsformand Olfert Krog.

Udvalgsformanden var mandag middag i strid kulde på besigtigelse i området sammen med formanden for Ældre Sagen i Esbjerg, Hanne Meyer, formanden for Ældrerådet i Esbjerg Kommune, Gertrud Søndergaard Hansen, samt udvalgskollegerne Preben Rudiengaard (V), Henrik Andersen (V), Nini Oken og Ulla Koman-Mejer (begge S).

Annonce

Areal-jagt

  • Esbjerg Kommune står over for en sand ældreeksplosion, og det øger presset på kommunen for at skaffe boliger og plejehjem nok. Derfor vil Sundhed & Omsorg i dialog med private grundejere i Esbjergs midtby, som er et af de steder, hvor der er meget få grunde til rådighed for nybyggeri, og de, der er, er i privat eje.
  • Sagen er den, at antallet af borgere over 80 år i løbet af de næste 15 år vil stige med ikke mindre end 61 procent, og andelen af borgere over 90 år ventes at stige med hele 73 procent. Det kræver, at der bygges plejehjem, seniorbofællesskaber og en ny boligform, som Sundhed & Omsorgsudvalget og Esbjerg Kommune har set sig lune på, nemlig "ældrebolig+". Gør kommunen intet, vil Esbjerg Kommune mangle op mod 500 plejeboliger om 15 år, og allerede om 10 år vil presset være så stort, at kommunen er i underskud med mere end 400 plejeboliger.
  • I den sektorplan for Sundhed & Omsorg 2019-2034, som Esbjerg Byråd netop har vedtaget, udpeges særligt interessante arealer i Esbjerg midtby. På listen er den såkaldte ”Tivoli-grunden” – arealet på hjørnet af Gl. Færgevej og Vesterhavsgade, og derudover har Sundhed & Omsorg kig på Dat-Schaub grunden – den tidligere slagterigrund i Storegade, og den nærliggende ”Puma Tæpper”-grund - den tidligere tæppeforhandlergrund i Storegade.

Sådan gik det i Tjæreborg

- Jeg kan ikke afsløre, hvem de potentielle købere er, men i henhold til den information, jeg har fået, ønsker disse erhvervsfolk, der er lokale, at købe begge grunde og bygge et parkeringshus langs Vesterhavsgade frem til hjørnet af Gl. Færgevej, så der på den måde sker en støjafskærmning. Tivoligrunden skal - stadig ifølge projektplanerne - så omdannes til en lille park, mens det er tanken at bygge ældrecenter og måske nogle plejeboliger på DHL-grunden, forklarer Olfert Krog begejstret.

Også Preben Rudiengaard glæder sig - især over, at der er private investorer, der kunne tænkes at ville bygge og samtidig være med til at klare Esbjerg Kommunes store vanskeligheder ved at skaffe plejeboliger nok i Esbjergs indre by:

- Hvor er det dejligt, at der er erhvervsfolk, der også tænker på byens udvikling, lød det fra Rudiengaard, mens udvalgskollega Ulla Koman-Mejer nu nok mente, at de snarere gjorde det for pengenes skyld.

- Men det er jo nødvendigt, at private vil investere i plejeboliger eller plejecentre - Esbjerg Kommune har jo ikke ligefrem masser af penge i kassen, indvendte Olfert Krog, mens Henrik Andersen påpegede, at der aldrig var kommet et ældrecenter i Tjæreborg, hvis ikke rejsekongen Ejlif Krogager havde foræret kommunen grunden.

Notat om begrænsninger

Fraset den ideologiske diskussion var de fremmødte politikere dog enige med de to formænd for henholdsvis Ældre Sagen og Ældrerådet om, at ældre borgere også skal have lov at leve deres sidste år i indre by, hvor man kan se gadelivet udfolde sig, følge med i arbejdet på havnen, og hvor man er tæt på alting.

Hvor langt, de store planer til syvende og sidst kommer, afhænger naturligvis af kommunale godkendelser og ændringer i plangrundlaget for området. Og i den forbindelse var der borgerlige ord fra Preben Rudiengaard og Olfert Krog i fællesskab til det notat om muligheder for ældrecenter på Tivoligrunden, som Olfert Krog i december sidste år modtog på sin forespørgsel. Heri forklarede forvaltningen, at der henset til støj og erhvervsvirksomhedernes udvidelsesmuligheder ikke kan bygges boliger på grunden, der ligger tæt på smedevirksomheden Granly.

- Men jeg vil ikke bare have et notat om begrænsninger for at bygge i området, jeg vil have et notat, der også indeholder muligheder. Og det har teknisk direktør Erik Jespersen lovet, at vi nu får, lød det fra Olfert Krog, mens Rudiengaard sekunderede:

- Ja, nu skal forvaltningen lære det - vi skal have besked om, hvad der kan lade sig gøre, ikke en lang remse om alt det, der ikke kan lade sig gøre, sagde han.

Nini Oken og Ulla Koman-Mejer erklærede sig enige, men påpegede, at et eventuelt nybyggeri ikke må betyde, at havnens virksomheder får indskrænket deres virke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce