Annonce
Haderslev

Erhvervsleder til politikere: I skal meget tættere på virksomhederne

Lokalredaktør Anne Lind Støhs styrede de 11 politikere på scenen på Harmonien i Haderslev gennem aftenen, så alle fik taletid. Foto: Connie Bøgwad Schmidt
Knapt 100 mødte op, da Sydbank, Dansk Erhverv og Jysk Fynske Medier onsdag aften bød erhvervsledere og andre med interesse for erhvervslivet i Haderslev Kommune til vælgermøde på Harmonien i Haderslev. I panelet var der 11 politikere, men ingen af dem skilte sig specielt ud i aftenens debat.

HADERSLEV: Ved onsdagens vælgermøde om erhvervslivets behov, var det god tone at have mobiltelefonen fremme.

De knapt 100 fremmødte, som primært talte erhvervsledere og andre med interesse for det lokale erhvervsliv, blev nemlig sat på arbejde ved mødets begyndelse. De skulle via deres smartphones tilkendegive, hvad de mente, var erhvervslivets største udfordring.

Det stod hurtigt klart, at manglen på kvalificeret arbejdskraft, var det problem flest pegede på. Lige inden mødet gik i gang, fortalte Jan Hyldal fra Haderslev Erhvervsråd, HER, at det var et problem, som erhvervsrådet blev konfronteret med hver dag.

Annonce

- Før var det manglen på kvalificeret arbejdskraft, nu er det bare mangel på arbejdskraft. Vi har i samarbejde med jobcentret hjulpet seks ud af otte virksomheder inden for de seneste par uger. En virksomhed fik faktisk fem medarbejdere, og jobcentret gjorde en rigtig god indsats, fortalte Jan Hyldal.

Haderslev Erhvervsråd, HER, så gerne at der blev etableret et campus for ungdomsuddannelserne i Haderslev.  Foto: HER

Sagsbehandlingstid

På scenen fik politikerne fra de 11 etablerede partier, som stiller op til kommunalvalget, lov til at fortælle, hvad de så som den største udfordring. Stort set alle nævnte den manglende arbejdskraft, mens et par stykker også nævnte manglen på erhvervsjord samt et lavt uddannelsesniveau blandt unge, som et problem.

Direktør Per Lausen fra Eldorado og direktør Søren Rasmussen fra Bo Michelsen A/S var enige i, at manglen på arbejdskraft var et stort problem, men det var altså et helt andet problem de to indbudte erhvervsledere pegede på som det største:

- Sagsbehandlingstiden i Haderslev Kommune. Den er alt for lang, sagde Per Lausen, hvis virksomhed er vokset helt enormt under corona-krisen, og derfor har haft behov for at udbygge.

Søren Rasmussen fra Bo Michelsen A/S og Per Lausen fra Eldorado, fortalte politikerne om deres udfordringer.  Foto: HER

- Jeg tror, det er vigtigt, at I som politikere skal komme meget tættere på virksomhederne, sagde Lausen.

Søren Rasmussen havde også dårlige erfaringer med lang sagsbehandlingstid:

- Vi har et færdigt projekt liggende, som har været under behandling i to år og stadig afventer en godkendelse.

Annonce

Spaden i jorden

Den bold greb socialdemokraternes spidskandidat Henrik Rønnow i et af aftenens få spidse indlæg:

- Det er jo helt grotesk, at I ikke kan få spaden i jorden, når problemet kunne løses ved at ansætte tre ekstra medarbejdere, men det er der afsat penge til i det nye budget.

Det var en melding, der glædede Per Lausen, som forsikrede, at han ville holde ekstra godt øje med sagsbehandlingstiden.

Svend Brodersen fra Gram Slot var også blevet inviteret til Harmonien i Haderslev, og han havde et meget klart bud på, hvordan medarbejderne i forvaltningen kunne få mere tid:

- I som politikere kan holde op med at sende forslag i høring, som I alligevel ikke har til hensigt at vedtage, sagde Brodersen og henviste til vindmølleplaner i Kastrup Tiset Enge.

I som politikere kan holde op med at sende forslag i høring, som I alligevel ikke har til hensigt at vedtage.

Svend Brodersen

Det indbragte ham aftenens eneste spontane applaus fra tilskuerne.

Annonce

Et nyt campus

Men manglen på arbejdskraft kom igen frem som det største problem. Her pegede Haderslev Erhvervsråd, HER, på, at det var vigtigt at få hævet uddannelsesniveauet, og Vibeke Arkil fra bestyrelsen holdt et oplæg, der tog udgangspunkt i ungdomsuddannelserne og etablering af et campus, der kan rumme både 10. klasse, EUC Syd, HAKA, Det Blå Gymnasie og ikke mindst Forsvaret.

Det var sød musik i ørerne på Mads Skau, Venstres spidskandidat, det tidligt på sommeren var ude med et forslag om, at etablere et centrum for ungdomsuddannelserne og erhvervsrådet i det netop rømmede rådhus i Gåskærgade midt i Haderslev.

Henrik Rønnow mente, at der var for mange unge i Haderslev Kommune, som ikke kunne finde ud af at komme ud af sengen om morgenen, og for at få dem ud, skulle man måske lade sig inspirere af Forsvaret:

- De skal have et "los i røven og komme ud".

Det indbragte ham en slags reprimande fra Svend Brodersen, som bestemt ikke mente, at man motiverede ret mange med et "los i røven".

Det fik Rønnow til straks at forsikre, at han selvfølgelig mente det som et "kærlig los", hvilket han hver dag gav til sine egne tre sønner.

Annonce

Rig bager

Benny Bonde pegede på, at man ikke altid behøvede fine eksamensbeviser for at klare sig godt:

- Vi har her i byen en bagermester, der havde sin bageruddannelse, men som har tjent flere penge end alle os, fordi han har forstand på det han laver.

Forskellige partifarver til trods, så var der faktisk ikke meget, der skilte de 11 politikere fra hinanden. Aftenen sluttede med at tilhørerne skulle tilkendegive, hvad de gerne så, politikerne skulle arbejde videre med de kommende fire år. Det brugte tilhørerne mobiltelefonerne til, og resultatet endte med tre hovedemner:

"Synergi mellem erhvervsliv, kommune og Haderslev Erhvervsråd",

"Samle uddannelserne i et campus som understøttelse for fremtidig arbejdskraft" og at

"Gøre havnen til en stor oplevelsesattraktion", alt sammen emner, der faktisk var og er svære at være uenig i, uanset hvilken partifarve, man hælder til.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Sønderjylland For abonnenter

Efter 10 måneders renovering: Se billederne af den nye Slotskro

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Sønderjyske Fodbold

Islandsk pokalhelt håber på startplads hos SønderjyskE

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce