Annonce
Udland

Erhvervslivet frygter det værste efter valg af Johnson

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Med Boris Johnson som kommende britisk premierminister frygter dansk erhvervsliv for en hård brexit.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv advarer om, at risikoen for et hårdt brexit er steget betydeligt med valget af Boris Johnson som Storbritanniens næste premierminister.

Boris Johnson har støttet et britisk farvel til EU fra starten og har svoret, at han vil trække Storbritannien ud af EU den 31. oktober lige meget hvad. Det vil være skidt for dansk erhvervsliv, hvis Storbritannien trækker sig uden en handelsaftale med EU.

- Jeg må sige, at valget af Boris Johnson gør det ganske sandsynligt, at det hele ender med et hårdt brexit. Det bliver dyrt for Storbritannien og briterne, og det kommer så sandelig også til at koste på mange danske virksomheders bundlinjer.

- Men man kan jo selvfølgelig håbe på, at Boris Johnson bliver lidt mere pragmatisk, når han som ny leder bliver stillet over for realiteterne, skriver Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Storbritannien er et af Danmarks største eksportmarkeder, og derfor kan det koste både salg og arbejdspladser, hvis varer og tjenester solgt til Storbritannien skal tolddeklareres, certificeres og kontrolleres.

Det vil ske, hvis ikke Storbritannien forhandler en frihandels- og en toldaftale hjem med EU.

- Vi håber, at Storbritannien ikke forlader EU uden en aftale den 31. oktober. Et såkaldt no-deal brexit vil være et sandt halloween-mareridt, der desværre kan blive til virkelighed, efter at Boris Johnson er flyttet ind i 10 Downing Street, skriver underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen og fortsætter:

- I Dansk Industri opfordrer vi vores medlemmer til at forberede sig på det værste.

Ifølge Dansk Industri eksporterede danske virksomheder sidste år for 86 milliarder kroner til Storbritannien, og erhvervsorganisationen vurderer, at 65.000 danske arbejdspladser er bundet op på den eksport.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce