Annonce
Varde

Erhvervslivet i Nr. Nebel i opråb til kommunen og regionen: - Giv os nu et testcenter

Pernille Schmidt, Knud Bach og Bente Møller vil have et testcenter til Nr. Nebel. De er alle erhvervsdrivende i byen og frygter, at et manglende testcenter vil skubbe områdets turister ud til de byer, der har et testcenter. Også dem uden for kommunen. Foto: Martin Jørgensen
Det skal være nemmere både for lokalbefolkningen og turister at blive testet nær Nr. Nebel. Som det er lige nu, kræver det lange køreture på vej væk fra byen, og det er ikke holdbart, mener tre af byens forretningsdrivende, som nu stiller sig frem i håbet om at råbe Varde Kommune og Region Syddanmark op.

Nr. Nebel: Pernille Schmidt, Knud Bach og Bente Møller står samlet om et bord i førstnævntes tøjforretning i Nr. Nebel. Det er mandag formiddag i midten af januar, og de har lige fundet en halv time frem fra deres pressede arbejdskalender, inden butikkerne skal åbnes for de handlende i Nr. Nebel.

Samtaleemnet er et testcenter i byen. Hvorfor har byen ikke et nu, når den havde det sidste år? Og hvordan kommer de normalt så travle turistuger i handelsbyen til at løbe af stablen, når de besøgende tvinges til at tage en køretur langt væk fra byen for at testes?

Det er nogle af de spørgsmål, som de tre stiller sig selv. Nu forsøger de at råbe myndighederne op i håbet om, at der sker noget nyt. For indtil videre har de intet hørt, og de lever dag efter dag med frygten for, at det både kan gå ud over deres forretninger, men værst af alt på et sundhedsmæssigt plan, hvis de eller deres medarbejdere ender med at blive ramt af corona.

Annonce

- Jeg bliver testet tre gange i ugen, men det er med hjemmetest, og dem er der jo begyndt at være tvivl om. Hvis man havde mulighed for at tage en kviktest eller PCR-test her i området, så var det jo meget nemmere for alle, der bor og kommer her. Både de erhvervsdrivende, men også beboere og turister. Det fortjener byen og lokalområdet, siger Pernille Schmidt, der er indehaver af My Curves.

Folk er jo nødt til at køre til Skjern og Varde. Vi snakker med mange mennesker i byen, og vi hører da alle sammen, at det er noget, som folk efterspørger, og hvis man ikke lige har bil, hvordan skal man så blive testet? Det ville være godt for alle, hvis testcenteret kom, og som erhvervsdrivende kan man da heller ikke lade være med at være bange for, at turister, der testes i andre byer, bliver fristet til at blive der fremfor i Nr. Nebel.

Bente Møller, indehaver af JA Sko

Også Bente Møller stiller sig uforstående overfor, at Nr. Nebel ikke har et testcenter i 2022, som det var tilfældet førhen, da der indtil efteråret 2021 var muligt at blive testet i kulturhuset.

- Folk er jo nødt til at køre til Skjern og Varde. Vi snakker med mange mennesker i byen, og vi hører da alle sammen, at det er noget, som folk efterspørger, og hvis man ikke lige har bil, hvordan skal man så blive testet? Det ville være godt for alle, hvis testcenteret kom, og som erhvervsdrivende kan man da heller ikke lade være med at være bange for, at turister, der testes i andre byer, bliver fristet til at blive der fremfor i Nr. Nebel.

Knud Bach er indehaver af Grossisten, Pernille Schmidt ejer My Curves, mens Bente Møller i mange år har drevet JA Sko. Byen fortjener et testcenter, slår de fast. Foto: Martin Jørgensen

Testcentre i Varde Kommune

Ølgod, Vinkelvejscentret (det gamle plejecenter): Hurtigtest og PCR

Janderup, Vidagerhus, Vesterled 50, 6851 Janderup: PCR

Varde, SFO-bygningen ”Troldereden” ved Brorsonskolen, Nordre Boulevard 81, 6800: Hurtigtest

Oksbøl, Oksbøl Hallen, Kirkegade 23, 6840 Oksbøl: Hurtigtest

Agerbæk, Kærvej 2, 6753 Agerbæk: Hurtigtest

På Varde Kommunes hjemmeside kan du finde yderligere information om åbningstider på de forskellige testcentre.

Kilde: coronasmitte.dk

Der skal presses på

Pernille Schmidt har én medarbejder, som dog er på barsel, så lige nu står hun selv med butikken.

- Jeg er jo nødt til at holde åbent. Hvis folk kommer til en lukket dør, kommer de jo ikke igen.

Pernille, Bente og Knud frygter alle, at det kan ende med smittespredning i en grad, der går ud over hele lokalområdet. De tror på, at et lokalt testcenter kan være med til at skabe tryghed og give borgere i alle aldre bedre forudsætninger for at blive testet i endnu højere grad.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at overholde alle regler og restriktioner. Vi har ikke råd til at lukke i 14 dage, hvis vi og vores medarbejdere skulle gå ned med sygdom. Men vi føler os glemt herude i yderområderne, og et nyt testcenter vil helt klart give en tryghed, fortæller Knud Bach.

Pernille Schmidt har forsøgt at rette henvendelse til Varde Kommune på Facebook. Her oplyste kommunen, at det er Region Syddanmark, som tildeler teststeder. Derfor kan Varde Kommune ikke sige noget om, hvornår der kommer flere teststeder. Men det er muligt, at der kommer flere på et senere tidspunkt. De arbejder på en løsning og har undersøgt muligheden, men uden held.

Den udmelding giver de tre butiksejere ikke meget for, fortæller de:

- Det kan godt være, at det er regionen, som har det overordnede ansvar, men hvis Varde Kommune virkelig ville have et testcenter i et yderområde som vores, så burde de kunne presse endnu mere på, lyder det fra Bente Møller, hvorefter Pernille Schmidt tager ordet og afslutter:

- Man står lidt med følelsen af, at man gerne vil en by som Nr. Nebel og andre yderområder, når det kommer til de penge, kommunen får ind via turismen, men man vil ikke hjælpe, når vi står i et problem som dette.

Det var Pernille Schmidt, der kontaktede Varde Kommune på Facebook. Hun havde intet hørt, og de mange køreture ud af byen og hjemmetest er ikke godt nok. Nu håber hun, at Varde Kommune får held med at overbevise Region Syddanmark om, at det er en god idé med et testcenter. Det kan kun gå for langsomt, understreger hun. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Prøver at presse regionen

Fra politisk side er der stor forståelse for de erhvervsdrivendes ønske om et nyt testcenter i Nr. Nebel. Det fortæller Tina Agergaard Hansen, formand Social og Sundhed:

- Vi er kede af, at de i Nr. Nebel har oplevelsen af, at vi ikke lægger os nok i selen for at presse på for et nyt testcenter. Vi følger området tæt, og vi har presset på fra dag ét, efter smitten begyndte at blusse op igen. Vi er nødt til at have testcentre flere steder i kommunen, fordi vi geografisk er så stor en kommune, hvor det tager tid at komme fra a til b, siger Tina Agergaard Hansen, som understreger, at det også er vigtigt at give kommunens turister gode forudsætninger for at kunne blive testet tæt på, hvor de holder ferie.

- Når det så er sagt, så er den endelige beslutning hos regionen, og det er vi nødt til at rette ind efter. Det er ikke sådan, at vi ikke vil prioritere yderområder som Nr. Nebel, for vi ser også et stort behov for et nyt testcenter, men vi er nødt til at følge, hvad regionen siger og gør. Vi lægger et stort pres. Det skal der ikke være nogen tvivl om.

Tina Agergaard Hansen, formand for social- og sundhedsudvalget, forstår de erhvervsdrivende i Nr. Nebel, men understreger, at den endelige beslutning ligger hos Region Syddanmark om, hvorvidt der skal være et testcenter i Nr. Nebel eller ej. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce

To forsøg

Hanne Josefsen, sundhedschef hos Varde Kommune, fortæller til JydskeVestkysten, at de fra kommunal side har henvendt sig til Region Syddanmark og Carelink ad to omgange for at få et testcenter til Nr. Nebel.

Første gang før jul, mens andet forsøg var omkring årsskiftet. Endnu har de ikke fået en tilkendegivelse på, at der kommer et nyt testcenter.

- Vi har et stort ønske om at få et testcenter til Nr. Nebel, og vi har lavet en vurdering på baggrund af, at Varde Kommune geografisk er så stor en kommune. Vi er enige med de erhvervsdrivende i, at der er langt til nærmeste teststed, og det er netop derfor, at vi arbejder for, at de forhåbentligt kan få et, siger Hanne Josefsen.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Region Syddanmark før redaktionens deadline, men JydskeVestkysten følger op på sagen.

Annonce
Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Familie betalte selv for succesfuld genoptræning efter voldsom blodprop, men nu er Linda opgivet af kommunen: Jeg troede, systemet var til for at hjælpe borgeren

Erhverv For abonnenter

Se listen: 34 Kolding-firmaer og 88 medarbejdere blev ramt af konkurs i 2021

Tønder For abonnenter

På størrelse med 3000 fodboldbaner: Virksomhed vil forsyne stort set hele Sønderjylland med gigantisk solcellepark

Sønderborg

Svend kæmper mod Lærkevejs huller: - Den dårligst vedligeholdte vej vest for Uralbjergene

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejen

Trist rekord: Her så man mindst til solen og fik mest regn i 2021

Aabenraa For abonnenter

Tysk par er faldet perfekt til i Hostrupskov: - Naboerne kom med blomster efter få dage

Aabenraa

Boligsalget sætter endnu engang rekord: Tyskere er vilde med at flytte til Aabenraa

Annonce