Annonce
Aabenraa

Erhvervsmand bygger eget museum til sin kunstsamling

Efter flere års tilløb har erhvervsmanden Christian Panbo besluttet sig for at bygge sit eget kunstmuseum. Foto: Jan Sternkopf

Gennem flere år har erhvervsmanden og byrådspolitikeren Christian Panbo arbejdet med planerne for et eget kunstmuseum. Mange kunstskatte bliver dermed offentlig tilgængelige.

Aabenraa: Offentligheden får snart mulighed for at se Christian Panbos private kunstsamling på over 50 værker af bl. a. Eckersberg og flere Skagens-malere.

Christian Panbo, erhvervsmand og socialdemokratisk byrådsmedlem bygger nemlig et helt nyt kunstmuseum til samlingen ved siden af sin virksomhed Christian Panbo A/S på Egelund i Aabenraa - og det bliver ikke helt uventet som et træhus, fortæller Christian Panbo, der har kunst som sin store lidenskab og gennem årene har oparbejdet en ganske betydelig samling af malerier.

Idéen om et kunstmuseum har han arbejdet med i længere tid.

- De første skitser til en bygning lavede jeg allerede i julen 2010, men dengang i 2010 havde jeg ikke sparet penge nok sammen til projektet, forklarer den snart 76-årige Christian Panbo, som i alle årene har holdt kortene tæt ind til kroppen med projektet.

Annonce

Kunstmuseum

Erhvervsmanden og byrådspolitikeren Christian Panbo bygger et kunstmuseum til sin kunstsamling.Der holdes rejsegilde onsdag, 1. november.

Museet bliver offentligt tilgængeligt, når det står færdigt - formentlig om et par måneder

Museet bygges som træhus og er på godt 200 kvadratmeter med udstillingslokaler og café.

I modsætning til virksomhedens røde bygninger er museet malet hvidt.

Skal - skal ikke

Indtil for ganske nylig var han nemlig slet ikke sikker på, om det overhovedet skulle realiseres - selv om der forelå både tegninger og nødvendige byggetilladelser.

- For to måneder siden sagde jeg til mig selv, at hvis det skal være, så er det nu.

Årsagen er, at Christian Panbo rundede en mærkedag den 31. oktober.

- Den 31. oktober 1992 forlod jeg mine forældres virksomhed i Højen ved Vejle. Det var en sorgens dag, det medgiver jeg gerne. Men i dag, hvor jeg har 25 års jubilæum som selvstændig, er det en glædens dag. Det er denne mærkedag, jeg benyttede til at holde rejsegilde på den nye bygning.

Det kommende kunstmuseum bygges som et Panbo Hus.

- Nøgleordet er bæredygtighed, lyder det fra Christian Panbo, der dermed henviser til træ som byggemateriale. Vel at mærke træ fra certificerede savværker i Nordsverige, der garanterer, at der aldrig fældes flere træer end at skoven naturligt kan reproducere i samme område. Der er endnu ikke opført et bæredygtigt museum i Europa, så vidt jeg har kunnet spore.

Også energiforbruget i det nye museum får fuld fokus.

- De godt 200 kvadratmeter opvarmes for under 200 kroner om måneden. Så det må siges at være et bæredygtigt museum, siger Christian Panbo.

Både kunstsamlingen og museet er betalt af opsparede midler, påpeger han.

- Jeg køber intet uden at jeg har sparet sammen til det. Jeg har sparet sammen til alt, hvad jeg ejer. Det har jeg lært af min far. Alt, hvad jeg er god til, har jeg faktisk lært af min far. Til gengæld var den eneste ting, jeg fik med mig for 25 år siden - det var min fars lægtehammer.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce