Annonce
Haderslev

Erhvervsråd: - Vi skal have flere studenter til at trække i arbejdstøjet

Flere af dem her skal måske til at håndtere en skruemaskine og en tommestok. Arkivfoto
Dansk Byggeris årlige analyse af kommunernes erhvervsvenlighed peger på, at der er for mange unge i Haderslev Kommune, der fravælger håndværksfagene. Det vil erhvervsrådet ændre på.
Annonce

Man kan godt trække i et par tømrerbukser, selv om man har fået studenterhue på.

Nogenlunde sådan lyder overskriften for en ny indsats fra Haderslev Erhvervsråd, rettet mod unge i kommunen på de gymnasiale uddannelser.

En ny analyse af erhvervsklimaet i landets kommuner peger da også på, at der igen har været en stigning i Haderslev Kommune af unge, der fravælger erhvervsuddannelser for i stedet at vælge de boglige gymnasieuddannelser.

- Vi kommer i løbet af ikke så mange år til at mangle faglærte og folk med mellemlange uddannelser. Vi kommer til at mangle det rigtig meget. Derfor har Dansk Byggeri ret i at påpege, at det går den forkerte vej for erhvervsuddannelserne, siger erhvervsdirektør Gert Helenius.

Dansk Byggeris rangliste

Parentes angiver ændring på ranglisten i forhold til sidste år:

Billund 1 (+2)

Vejle 7 (+13)

Vejen 8 (+6)

Tønder 9 (+4)

Varde 12 (+13)

Sønderborg 16 (+39)

Kolding 24 (+14)

Esbjerg 32 (+11)

Aabenraa 34 (-25)

Haderslev 45 (-8)

Fredericia 59 (-2)

Fanø 93 (-20)

Annonce

Mors gode råd

Det er det lange seje træk, hvis det skal ændres, og det handler om nogle meget grundlæggende ændringer, som forholdet mellem forældre og de unge:

- Vi skal have ændret "mors overbevisning om, at hendes børn skal i gymnasiet". Det er det ene. det andet handler om at bryde den tendens, at de unge vælger det, som de fleste andre gør. Det vil vi have fokus på i den kommende tid. Og hvordan vi gør det, ved vi ikke helt endnu, siger Gert Helenius.

Han peger på, at Haderslev Katedralskole også selv gør noget. Blandt andet har gymnasiet ansat en medarbejder, der skal være med til at fortælle de unge om muligheden for at vælge en erhvervsuddannelse efter gymnasiet.

- Vi ved, at mellem 15 og 20 procent af en gymnasieårgang før eller siden alligevel ender i de traditionelle erhvervsfag, så det giver rigtig god mening, siger Gert Helenius.

Der er ifølge erhvervsrådet også for få unge, der vælger og kender nok til EUX-uddannelsen, som er en fireårig kombination af det boglige gymnasium og en håndværkeruddannelse. Her får man to uddannelser i én og kan efter gymnasiet både vælge at blive håndværker eller læse videre til ingeniør.

Annonce

Analysen

Dansk Byggeris analyse udgives hvert år og bygger i modsætning til dansk Industris årlige erhvervsbarometer ikke på medlemmernes - det vil sige virksomhedernes - egne bedømmelser, men bygger på Dansk Byggeris selvvalgte pejlemærker. De bedømmes ud fra statistiske data.

- Derfor går vi heller ikke helt så højt op i den her analyse, som vi gør i Dansk Industris. Den her undersøgelse er mere politisk og kommunens placering kan svinge meget fra år til år alt efter, hvad dansk Byggeri ser som det vigtige, forklarer Gert Helenius.

Haderslev Kommune er faldet otte pladser tilbage i analysen fra en plads som nummer 37 i hele landet til en plads som nummer 45. Bedst til at håndtere byggeri blandt kommunerne er Billund. I Sydjylland er det kun Fanø og Fredericia, der scorer lavere end Haderslev.

Analysen peger også på, at det ikke længere er obligatorisk for skolelever i Haderslev Kommune at komme i erhvervspraktik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce