x
Annonce
Haderslev

Erhvervsråd: - Vi skal have flere studenter til at trække i arbejdstøjet

Flere af dem her skal måske til at håndtere en skruemaskine og en tommestok. Arkivfoto
Dansk Byggeris årlige analyse af kommunernes erhvervsvenlighed peger på, at der er for mange unge i Haderslev Kommune, der fravælger håndværksfagene. Det vil erhvervsrådet ændre på.

Man kan godt trække i et par tømrerbukser, selv om man har fået studenterhue på.

Nogenlunde sådan lyder overskriften for en ny indsats fra Haderslev Erhvervsråd, rettet mod unge i kommunen på de gymnasiale uddannelser.

En ny analyse af erhvervsklimaet i landets kommuner peger da også på, at der igen har været en stigning i Haderslev Kommune af unge, der fravælger erhvervsuddannelser for i stedet at vælge de boglige gymnasieuddannelser.

- Vi kommer i løbet af ikke så mange år til at mangle faglærte og folk med mellemlange uddannelser. Vi kommer til at mangle det rigtig meget. Derfor har Dansk Byggeri ret i at påpege, at det går den forkerte vej for erhvervsuddannelserne, siger erhvervsdirektør Gert Helenius.

Annonce

Dansk Byggeris rangliste

Parentes angiver ændring på ranglisten i forhold til sidste år:

Billund 1 (+2)

Vejle 7 (+13)

Vejen 8 (+6)

Tønder 9 (+4)

Varde 12 (+13)

Sønderborg 16 (+39)

Kolding 24 (+14)

Esbjerg 32 (+11)

Aabenraa 34 (-25)

Haderslev 45 (-8)

Fredericia 59 (-2)

Fanø 93 (-20)

Mors gode råd

Det er det lange seje træk, hvis det skal ændres, og det handler om nogle meget grundlæggende ændringer, som forholdet mellem forældre og de unge:

- Vi skal have ændret "mors overbevisning om, at hendes børn skal i gymnasiet". Det er det ene. det andet handler om at bryde den tendens, at de unge vælger det, som de fleste andre gør. Det vil vi have fokus på i den kommende tid. Og hvordan vi gør det, ved vi ikke helt endnu, siger Gert Helenius.

Han peger på, at Haderslev Katedralskole også selv gør noget. Blandt andet har gymnasiet ansat en medarbejder, der skal være med til at fortælle de unge om muligheden for at vælge en erhvervsuddannelse efter gymnasiet.

- Vi ved, at mellem 15 og 20 procent af en gymnasieårgang før eller siden alligevel ender i de traditionelle erhvervsfag, så det giver rigtig god mening, siger Gert Helenius.

Der er ifølge erhvervsrådet også for få unge, der vælger og kender nok til EUX-uddannelsen, som er en fireårig kombination af det boglige gymnasium og en håndværkeruddannelse. Her får man to uddannelser i én og kan efter gymnasiet både vælge at blive håndværker eller læse videre til ingeniør.

Analysen

Dansk Byggeris analyse udgives hvert år og bygger i modsætning til dansk Industris årlige erhvervsbarometer ikke på medlemmernes - det vil sige virksomhedernes - egne bedømmelser, men bygger på Dansk Byggeris selvvalgte pejlemærker. De bedømmes ud fra statistiske data.

- Derfor går vi heller ikke helt så højt op i den her analyse, som vi gør i Dansk Industris. Den her undersøgelse er mere politisk og kommunens placering kan svinge meget fra år til år alt efter, hvad dansk Byggeri ser som det vigtige, forklarer Gert Helenius.

Haderslev Kommune er faldet otte pladser tilbage i analysen fra en plads som nummer 37 i hele landet til en plads som nummer 45. Bedst til at håndtere byggeri blandt kommunerne er Billund. I Sydjylland er det kun Fanø og Fredericia, der scorer lavere end Haderslev.

Analysen peger også på, at det ikke længere er obligatorisk for skolelever i Haderslev Kommune at komme i erhvervspraktik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce