Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hidtil bedste Løvens Hule-sæson og alligevel bliver danskerne ikke iværksættere

Christian Arnstedt, Jacob Risgaard, Mia Wagner, Jesper Buch og Jan Lehrmann har igennem otte programmer fremkaldt sved på panden hos de mange iværksættere, der turde at åbne porten til Løvens Hule. Foto: DR

Tv om iværksættere er for femte sæson i træk blevet en kæmpesucces for Danmarks Radio. I torsdags blev årets sidste Løvens Hule sendt og ovenikøbet med sæsonens hidtil største investering.

Den faldt, da millionærerne Jacob Risgaard og Jan Lehrmann skød hele 1,9 millioner kroner i mand-og-kone-virksomheden Maistic, der har udviklet et stort sortiment af hverdagsprodukter uden brug af miljøskadelig plastik.

- Så redder vi verden, lød det begejstret fra nordjyske Jacob Risgaard, der har været en af årets debutanter blandt løverne. Forinden var parret Brian Bouet Smith og Heidi von Bülow ved at snuble over hinanden for at fortælle om deres allerede etablerede virksomhed, der rammer tidsånden lige i bagdelen og sælger komposterbare affaldsposer og engangsklude i indtil videre 19 europæiske lande.

Just Eat-bagmanden, spradebassen Jesper Buch, holdt sig på afstand, fordi han betragtede ægteparret som en ”farlig cocktail”, hvor den mandlige part virkede til at være under tøflen. Det grinte man meget af, men iværksætterne lo højest, da de rendte med en historisk stor kapitalindsprøjtning.

Årets Løvens Hule-sæson var formentlig den bedste nogensinde, og med et gennemsnit på over 800.000 seere pr. afsnit har iværksætter-tv for alvor fundet sin plads i DR’s sendeflade.

Løverne udskiftes løbende - bortset fra veteranen Jesper Buch - og årets panel havde en sjældent set god kemi. For første gang var der for alvor vild konkurrence om at vinde de dygtigste iværksætteres gunst med alt fra slesk tale til kolde kontanter på bordet.

Og for første gang så vi fusion, da plakatfirmaet Citatplakat fik Jesper Buch og Jan Lehrmann som investorer. De to pengemænd købte sig i sidste års tv-sæson ind i konkurrenten Dialægt, og til alles overraskelse - også plakatfirmaiværksætterne - lykkedes det at lægge de to virksomheder sammen i bedste sendetid.

Det er ikke bare underholdende tv. Det flytter faktisk rigtige penge og rigtige mennesker. Den slags, der skaber vækst og arbejdspladser. Løverne hader varm luft og bider direkte ind til benet, og undervejs er tv-seerne vidner på første parket.

Det er seerne også, når det hele kører af sporet og løverne vrisser den faste vending:

”Og af den grund er jeg ude”.

Det sker i hvert afsnit, men en enkelt episode vakte opsigt, da firmaet Caffi tilbage i januar søgte penge til at fremme et kaffefilter til stempelkander.

Der er ikke rigtigt nogen, der nogensinde har savnet et kaffefilter til stempelkander (så kan man jo bare bruge en kaffemaskine). Men kæden hoppede først af, da iværksætterne værdisatte deres Caffi-virksomhed til 20 millioner kroner.

Værdisætning er et begreb, der er blevet folkeligt i takt med Løvens Hule-programmernes udbredelse. Og rundt i hele Danmark sad seerne og krummede tæer over, at nogen kan have så høje tanker om værdien af en virksomhed, der efter ni år som fritidsprojekt for et ægtepar endnu aldrig har fået sit gennembrud.

Jacob Risgaard, der har skabt sin formue med den succesrige nordjyske netbutik Coolshop, blev synligt bevæget. Han henviste til sin egen baggrund som søn af en enlig mor, der måtte indrette hans barndomshjem med møbler fra Blå Kors’ genbrugsbutik.

- Hvis I vidste, hvor mange familiefester og børnefødselsdage med mine egne børn, jeg har måttet give afkald på igennem hele mit liv for at tjene 20 millioner kroner, så ville man ikke bede om 20 millioner kroner, medmindre man havde nogle helt andre resultater bag sig, sukkede han.

Caffi-ægteparret gik tomhændet ud af løvegrotten.

Den underliggende lærdom fra tv-programmet er, at succes ikke blot kræver en god idé, men også hårdt arbejde, afsavn og modet til at løbe en risiko. Ellers får man klar besked torsdag kl. 20.

De høje seertal har da heller ikke skabt et iværksætterboom i Danmark. Ifølge tal fra Deloitte og tænketanken Kraka, som Berlingske har viderebragt, har antallet af selvstændige og iværksættere været konstant faldende i de fem år, som Løvens Hule er blevet sendt.

Rundt i hele Danmark sad seerne og krummede tæer over, at nogen kan have så høje tanker om værdien af en virksomhed, der efter ni år som fritidsprojekt aldrig har fået sit gennembrud.

Jens Bertelsen, erhvervsredaktør på avisen Danmark

Stemningen var usædvanligt god i dette års Løvens Hule, her løverne Jan Lehrmann og Jesper Buch. Foto: DR
Erhvervsredaktør på avisen Danmark, Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Danmark

Lyt her: Rikke May blev behandlet som en kriminel - Mistænkt for at rejse ulovligt ind i USA

Annonce