Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hvordan vil du huskes efter krisen?

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Da statsminister Mette Frederiksen holdt endnu et pressemøde i mandags, havde hun dårlige nyheder til alt fra erhvervsdrivende til folk med rejsefeber og børnefamilier, der snart er mætte af at passe både arbejde og børn: Danmark skulle lukkes ned i yderligere to uger - mindst.

- Vi vælger selv den historie, som der skal skrives, sagde statsministeren formanende, og den sætning rummer også en hilsen til det erhvervsliv, der er presset i knæ af coronakrisens drastisk voksende omfang.

Det gælder ikke mindst Danmarks suverænt største forsikringsselskab, Tryg, der i de samme timer, mens statsministeren øvede sig på sin tale, valgte en noget overraskende fortolkning af sit eget motto om at ”tage samfundsansvar hver dag”.

Som omtalt i avisen Danmark forleden trak Tryg stikket til en stribe kreditforsikringer af mindre vognmandsfirmaer og taxivognmænd, der køber brændstof hos det landsdækkende olieselskab Go’on. Det skete med henvisning til den øgede risiko, som coronakrisen pådrager disse små virksomheder.

For virksomhederne kunne det være livstruende, hvis de ikke længere kunne få kredit i en tid, hvor efterspørgslen efter masser af transportopgaver og taxature er forsvundet. Selv om den danske finanssektor har afgivet musketer-ed om, at den vil strække sig langt for at hjælpe kunderne sikkert igennem coronakrisen, er holdningen åbenbart anderledes hos Tryg.

Foruden at være markedsleder på forsikringer i Danmark har Tryg en særegen ejerstruktur, da 60 procent af koncernen er ejet af kunderne gennem konstruktionen Tryghedsgruppen. Det er en pengetank, der rummer en formue på 45 milliarder kroner, der ofte betegnes som "herreløse penge", fordi de bare står og hober sig op. Ejeren har altså ekstremt dybe lommer, hvis forsikringsselskabet faktisk valgte at løbe en risiko ved at kreditforsikre nogle kunder, der ikke har gjort noget galt ud over at befinde sig i en trængt transportbranche i en krisetid.

Nå, men Tryg kom til besindelse og annullerede opsigelserne, da pressen begyndte at interessere sig for sagen. Virksomheden, der ellers står for åbenhed og soler sig i godgørende formål igennem Trygfonden, ville pludselig kun besvare spørgsmål pr. e-mail, så det står uklart, hvorfor Tryg kortvarigt indtog det ledige standpunkt i en branche, der ellers står sammen om at hjælpe samfundet igennem krisen.

Sagen med de store butikskæder, der nægter at betale husleje med henvisning til coronalukkede butikker, er også en speget affære. Det ser mærkeligt ud, at en af landets absolut rigeste mænd, modekongen Anders Holch Povlsen, pludselig ikke vil betale husleje for sine mange tøjbutikker i Bestseller-koncernen.

Virksomheden, der står bag internationale tøjmærker som Jack & Jones og Vero Moda, lider utvivlsomt massive tab på forårs- og sommerkollektioner, der aldrig kommer over disken til forbrugerne. Som med meget andet handler udlejning om udbud og efterspørgsel, og lige nu har udlejerne ikke en kø af detailkæder, der står på spring til at overtage ledige lejemål. Det udnytter lejerne, det er kold business, og det hører med til historien, at Holch Povlsen selv har valgt at halvere huslejen for en række butikslejemål, som han selv udlejer i det centrale Aarhus.

På solsiden står de virksomheder, der har overskud til at imponere omgivelserne med samfundssind helt i statsministerens ånd. Da Lægemiddelstyrelsen ringede med alarmklokken og bad virksomhederne om hjælp med alt fra værnemidler til hospitalerne og håndsprit, stod op mod 100 virksomheder klar i en fart.

Legos støberimaskiner skal pludselig levere visirer til læger og sygeplejersker. Grundfos, der ellers fremstiller pumper, stiller sine mange 3D-printere til rådighed til at producere reservedele til respiratorer. Carlsberg og Royal Unibrew skaffede hurtigt titusindvis af liter alkohol, som nu skal destilleres og forarbejdes til håndsprit på Nyborg Destilleri og hos Gundal i Billund. For bare at nævne nogle få eksempler.

Vi vælger selv den historie, der skal skrives.

Selv om den danske finanssektor har afgivet musketer-ed om, at den vil strække sig langt for at hjælpe kunderne sikkert igennem coronakrisen, er holdningen åbenbart anderledes hos Tryg.

Trygs ejer har ekstremt dybe lommer, hvis forsikringsselskabet faktisk valgte at løbe en risiko ved at kreditforsikre nogle kunder, der ikke har gjort noget galt. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Livsstil For abonnenter

Fra militæruniform og lægekittel til afslappede ejere af en campingplads: - Hvad er det værste, der kan ske?

Annonce