Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Langt mellem danskerne i Danske Bank

Danske Banks hollandske topchef Chris Vogelzang er i gang med en stor oprydning i banken, og det kostede i tirsdags et dansk medlem af topledelsen jobbet. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det ligger ligesom i navnet, at Danske Bank bekender sig til Danmark, men hvor dansk er Danske Bank efterhånden?

Spørgsmålet fylder stadigt mere i takt med, at topchefen, hollandske Chris Vogelzang, løser sin opgave med at fremtidssikre Danmarks absolut største bank.

Der er nemlig blevet langt mellem danskerne i toppen af koncernen, og det blev kun forstærket med den seneste ledelsesrokade i tirsdags. Ud røg pæredanske Jakob Groot, der siden 2018 har været ansvarlig for Danske Banks største erhvervskunder.

Annonce

Tilbage er den hollandske topchef sammen med de to svenskere, Glenn Söderholm og Berit Behring, der fordeler ansvaret for privat- og erhvervskunder imellem sig. Derudover består koncerndirektionen af endnu en hollænder, en tysker og en franskmand.

Bevares, der er også risikodirektør Carsten R. Egeriis og personaledirektør Karsten Breum, der har danske pas, men de kommer ikke til at tegne Danske Banks profil i offentligheden.

Nogle vil tænke, at det er fuldstændigt ligegyldigt, om der er danskere ansat i toppen af Danske Bank. Målet må være at ansætte de dygtigste talenter uden smålig skelen til statsborgerskabet.

De samme vil fastholde, at folkene i den øverste top af Danske Bank alligevel aldrig kommer i nærheden af en rigtig kunde. De interesserer sig for topledelse og koncentrerer sig om tendenser i finanserne og strømninger i kundeskaren.

Til gengæld er hovedparten af de 22.000 øvrige ansatte, mellemledere og direktører i Danske Bank danskere, og det er dem, der i praksis driver banken og skal afkode den særlige danske kultur, som talenterne i topledelsen har svært ved at favne.

Det internationale islæt i topledelsen viser sig, når Danmarks tungeste finansielle institution ikke rigtigt vil blande sig i samfundsdebatten. Tag den seneste udvikling med regeringens pensionsudspil, hvor bankerne er blevet prygelknabe og står til at betale halvdelen af en ordning for tidlig pension.

En stribe bankdirektører, fra Nordeas Bjørn Bøje Jensen til Anders Dam fra Jyske Bank og Michael Rasmussen fra Nykredit, stiller sig frem i medierne med et budskab om, at den særlige skatteregning til bankerne er dybt skadelig og urimelig. Sydbank-topchef Karen Frøsig tordner over at se bankerne blive ”udskammet” af regeringen.

Danske Bank er helt usynlig i debatten, men hvem er det også, der kan tale med store bogstaver over for politikerne? Det skulle lige være den danske bestyrelsesformand, den tidligere departementschef og Dansk Industri-topchef Karsten Dybvad, men han gemmer sig på formandskontoret. En forespørgsel fra denne avis om et interview, hvor han kunne forklare Danske Banks samfundsrolle og betydningen af, at topledelsen bliver internationaliseret, er  venligt blevet afvist.

En analyse i Børsen rammer måske hovedet på sømmet, hvis man skal finde forklaringen på, at Danske Bank har hevet en stribe topledere ind fra udlandet.

Historien viser nemlig, at Danske Banks største fejltrin blev gjort af danskere, der igennem lange karrierer i banken var gennemsyret af Danske Bank-kultur og -værdier. Under finanskrisen stod Danske Bank på afgrundens rand, blandt andet fordi topchefen Peter Straarup - der begyndte som elev i banken - havde ladet banken ekspandere langt ud over sund fornuft.

Og i 1920’erne, da Landmandsbanken - som Danske Bank hed dengang - krakkede, skyldtes det den daværende topchef Emil Glückstadt, der havde arvet jobbet fra sin far, men havde alt for travlt med at være global finansmand og glemte at kere sig om bankens daglige drift.

Måske skal vi bare være glade for, at dygtige bankfolk ude fra Europa har lyst til at tage en tørn - i Danske Bank.


Danske Bank er helt usynlig i debatten, men hvem er det også, der kan tale med store bogstaver over for politikerne?

Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Podcast

Teknologi-sikkerhed rager os en papand, og vi er blindt hoppet på digitaliserings-toget

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Annonce