Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren om Aalborg Portland-pressemøde: Dan Jørgensen glemte det vigtigste tal

Aalborg Portland Cementfabrik i Rørdal ved Aalborg 16. september 2020. Aalborg Portland og regeringen har indgået en samarbejdsaftale , der forpligter cementvirksomheden til reelt at reducere egne CO2 -udledninger. Aalborg Portland er Danmarks største enkeltstående udleder af CO2, og med aftalen forpligter virksomheden sig til at reducere sin CO2 udledning med minimum 660.000 tons CO2 inden 2030, samt yderligere reduktionen på vejen videre mod 70 pct.-målsætningen. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2020
Annonce

Ugens spin blev klimaminister Dan Jørgensens (S) pressemøde i onsdags, hvor han for rullende kameraer indgik en vist nok historisk aftale med Danmarks absolut største udleder af CO2, Aalborg Portland.

Virksomheden er for længst blevet kendt for andet end de sække med cement, der ses på byggepladser og i byggemarkeder. De fleste har efterhånden hørt, at det kræver masser af energi at brænde kridt til cement, og det gør automatisk alverdens cementfabrikker til store klimasyndere. På den anden side er det svært at undvære cement, og der findes ikke en smutvej til at få CO2-udledningen ned.

Det folkelige kendskab til Aalborg Portland er ikke blevet mindre af, at fabrikken ligger meget synligt med sine skorstene lige ud til Limfjorden i statsminister Mette Frederiksens (S) hjemby, og hun har længe udvist stor omsorg for den lokale arbejdsplads med over 300 ansatte.

Men tilbage til aftalen, som umiddelbart lød enormt attraktiv for regeringens bestræbelser på at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Det blev præsenteret sådan, at Aalborg Portland har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med mindst 660.000 ton CO2 inden 2030. Det er et enormt tal, som man først forstår, når det bliver omregnet til noget mere håndgribeligt: Ifølge regeringen svarer det til at fjerne 250.000 biler fra de danske veje eller hele CO2-udledningen fra de 70.000 indbyggere i Esbjerg.

Alle de tal var på plads, men et centralt tal manglede: For hvor meget CO2 udleder Danmarks største CO2-udleder egentlig?


Ups. Hvis en stor virksomhed kan indgå sådan en aftale med regeringen, hvem skal så sørge for, at vi som nation når målet om en 70 procent reduktion i 2030?


Kvikke hoveder fandt hurtigt frem til Aalborg Portlands miljøregnskab, der viser, at virksomheden i 2018 havde en CO2-udledning på 2,2 millioner ton. Et tal der i øvrigt er steget med 33 procent på fem år, fordi cementfabrikken er en kommerciel succes med en fin salgsvækst.

Men dermed blev det også muligt at regne ud, at det højtidelige pressemøde dækkede over en stor hemmelighed: At Aalborg Portland kun har forpligtet sig til at fjerne 30 procent af sin CO2-udledning.

Ups. Hvis en stor virksomhed kan indgå sådan en aftale med regeringen, hvem skal så sørge for, at vi som nation når målet om en 70 procent reduktion i 2030?

De små og mellemstore virksomheder, der er samlet i organisationen SMVdanmark, var lynhurtige ved tasterne:

- Regningen skal ikke skubbes over på alle dem, som ikke har lige så let ved at få regeringen i tale, lød det i en e-mail fra cheføkonom Mia Amalie Holstein.

Hun pegede på det gamle princip om, at forureneren betaler for sin egen forurening, som regeringen nu ignorerer ved at tørre regningen af på de mindre virksomheder.

Stemningen blev ikke bedre af, at Aalborg Portland allerede sidste år var ude i medierne og lufte en ambition om at reducere udledningen med 30 procent i 2030. Der kom altså intet nyt frem på pressemødet i onsdags, altså bortset fra en ministeriel blåstempling af Aalborg Portlands klimaplan.

Da lamperne var slukket og pressemødet var slut, kom de slukørede reaktioner fra klimaforkæmperne. Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, opfordrede Aalborg Portland til at kæmpe for at blive helt CO2-neutral i 2030.

Hos den grønne tænketank Concito var direktør Christian Ibsen alt andet end imponeret og talte for, at den vage aftale var et godt argument for at indføre CO2-afgifter.

Men bare rolig. Dan Jørgensen har varslet, at dette blot var den første af en række virksomhedsaftaler, som regeringen er på vej med. Rivegildet om erhvervslivets bidrag til klimakampen er dermed kun lige begyndt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce