Annonce
Varde

Erik Buhl om højspændingsmaster: Vi må have respekt for fakta

Borgmester Erik Buhl (V) ser ikke frem til, at kommunen skal lægge jord til 35 meter høje højspændingsmaster. Men han respekterer fakta, at det højst er muligt at grave 15 procent eller 14,25 kilometer af strækningen på 95 kilometer mellem Idomlund og Endrup ned. Det konkluderer en ny rapport fra Energinet. Arkivfoto: John Randeris

Borgmester Erik Buhl (V) finder ny rapport om mulig kabellægning af højspændingsledninger deprimerende læsning. Højst 15 procent af strækningen mellem Idomlund og Endrup kan kabellægges.

Varde: Højst 15 procent eller 14,25 kilometer af den planlagte 400 kilovolt højspændingsledning mellem Idomlund og Endrup kan graves i jorden. En samlet strækning på 95 kilometer, som Energinet i en ny og længe ventet rapport har undersøgt endnu engang efter voldsomt pres fra offentligheden og en lang række politikere.

Deriblandt borgmester Erik Buhl (V) fra Varde Kommune, der skal lægge jord til de op mod 35 meter højspændingsmaster, som et stort flertal i Folketinget står bag.

- Det er deprimerende læsning, når vi nu har drømt om at få dem gravet ned, siger Erik Buhl.

Han har, som så mange andre, haft et lille håb om, at hele strækningen kunne graves ned. Men man kan ikke stemme imod Ohms og derved fysikkens love.

- Vi må have respekt for fakta, selvom det er et benspænd for det, vi ville, siger Erik Buhl.

Annonce

Det er det, vi har brug for. At det er undersøgt til bunds, hvis vi skal leve med ledningerne.

Borgmester Erik Buhl (V), Varde Kommune

Ondt værre

Rapporten på godt 132 sider udkom mandag. I første omgang kun på engelsk, da udenlandske eksperter inden udgangen af oktober skal komme med deres syn på rapporten. Om cirka 14 dage udkommer hele rapporten på dansk.

- Det er det, vi har brug for. At det er undersøgt til bunds, hvis vi skal leve med ledningerne, siger Erik Buhl.

Men som han påpeger, så ændrer det ikke noget for de mennesker, der kommer til at bo op ad de nye højspændingsledninger.

Men snakken og den meget forvirring om, hvad der er teknisk muligt eller ej, har gjort ondt værre.

- Siden vi begyndte at diskutere masterne, så ser jeg master overalt, siger Erik Buhl.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce