Annonce
Sport

Erik Gundersen: - Vi skrev dansk idrætshistorie

Inden gallapremieren var der speedwaykørsel på Vojens Speedwaycenter, hvor Erik Gundersen, Ole Olsen og Hans Nielsen stod for præmieoverrækkelsen. Foto: Frank Cilius/Scanpix 2019
Tre af dansk speedwayhistories største legender var samlet, da der var premiere på dokumentaren ”Kongernes Fald” i Haderslev.
Annonce

Gallapremiere: Slagger var skiftet ud med rød løber, men gallatøjet var for de flestes vedkommende blevet i skuffen til fordel for speedwaykasketter og jakker med velkendte logoer fra de lokale klubber.

For selvom folk i alle aldre var mødt op til premieren på dokumentarfilmen "Kongernes Fald" i Kosmorama-biografen i Haderslev, så havde de fleste en ting til fælles: Speedway.

Aftenens tre æresgæster, legenderne Ole Olsen, Erik Gundersen og Hans Nielsen, måtte da også stille op til selfies, autografer og trykke hænder til højre og venstre i den fyldte foyer.

Der var solgt 350 billetter på forhånd til gallapremieren, og dermed var biografen kun 30 pladser fra at være fyldt helt op i alle fire sale.

- Vi har set frem til den her film i lang tid. Den har jo været to år undervejs. Så det bliver meget specielt at opleve den i biografen med popcorn og cola og se hele det drama, der udspillede sig i 80’erne. Så jeg har kriller i maven, sagde Erik Gundersen.

Filmen handler om, da Danmark i 1970’erne og 1980’erne sad tungt på toppen af international speedway i en sådan grad, som ikke siden er set. Men den handler også om det trekantdrama, der udspillede sig mellem de tre legender, da de to kronprinser Gundersen og Nielsen kæmpede om at overtage tronen efter den firedobbelte verdensmester fra Haderslev.

- Det har været fantastisk. Det er jo faktisk et stykke kulturhistorie. Det har været et kæmpe tilbageblik, og alle følelserne er kommet frem igen, og man kan huske mange ting. Det har været meget spændende, sagde Ole Olsen.

Der var gallapremiere i Kosmora i Haderslev på den nye speedway-dokumentar "Kongernes Fald". Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Annonce

Stridsøkse begravet

Specielt Hans Nielsen står i centrum for rivaliseringen, da han tidligere i karrieren beskyldte Ole Olsen, der på daværende tidspunkt var landstræner, for at favorisere Gundersen. Selvom der også bliver dykket ned i konflikterne i filmen, så var Hans Nielsen aldrig i tvivl om, at han gerne ville være med.

- Det var en god mulighed for at reklamere lidt for sporten, men jeg synes også, at det kunne være sjovt at genopleve lidt af de mange gode oplevelser, vi havde. Jeg ved godt, at der var lidt grus i maskineriet i forhold til det her med Ole, men efter har det jo været lange og fantastiske karrierer for os alle sammen. Den rejse var sjov at komme igennem igen, sagde han.

I dag er stridsøksen for længst begravet mellem de tre tidligere speedway-stjerner, og de sidste par år har Erik Gundersen og Hans Nielsen ofte arbejdet sammen i forbindelse med deres arbejde som henholdsvis ungdomslandstræner og landstræner.

Men det har været lærerigt for dem alle at skulle huske tilbage til de gode gamle 80'ere.

- Når man går så mange år tilbage, så er der nogle ting, der bliver genopfrisket og nogle ting, man skal forholde sig til ved det drama, som det jo egentlig var. Både med rivaliseringen og den succes dansk speedway havde. Vi skrev jo dansk idrætshistorie lige fra begyndelsen af 80’erne og indtil mit styrt i '89. Ja, det var vildt, sagde Erik Gundersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce