Annonce
Sønderborg

Erik Lauritzen om valgdatoen: - Det er for fjollet!

Borgmester Erik Lauritzen taler til grundlovsmøde - i år kommer der et valg på tværs Grundlovsdag.Foto: Søren Gylling
Klima, miljø, velfærd, udlændinge og grænsekontrol er de lokale politikeres bud på, hvad valgkampen kommer til at handle om set fra Sønderborg.
Annonce

SØNDERBORG: - Jeg undrer mig meget over det folketingsvalg. Det finder sted ti dage efter valget til Europa-parlamentet. Man kunne lige så godt have slået de to valg sammen og sparet mange penge. Det er for fjollet at afvikle to valg med så kort mellemrum - oven i købet på to fridage, siger Sønderborg borgmester Erik Lauritzen, Socialdemokratiet.

- Jeg regner med, valget kommer til at handle om klima, miljø og sikringen af vor allesammens velfærd. Det gælder også dem, der har nået pensionsalderen, siger borgmesteren.

Valg

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, udskrev tirsdag Folketingsvalg til afholdelse Grundlovsdag onsdag 5. juni.
Annonce

Bustur aflyst

- Det er ikke nogen hemmelighed, at udlændingepolitikken kommer til at fylde mere i valgkampen, end der var lagt op til for få uger siden. Det skyldes Rasmus Paludans kandidatur, og Nye Borgerliges Pernille Vermund stiller op i Sønderjylland. Det er to partier, der ifølge medierne ligger til højre for Dansk Folkeparti. Grænsekontrollen kommer også til at fylde en del. Da Helle Thorning Schmidt kom til magten, var det første, hun gjorde, at afskaffe grænsekontrollen. Det vil være De Radikales krav for at pege på Mette Frederiksen som statsminister, at hun gør det samme. Grænsekontrollen har altid været en torn i øjet på De Radikale, siger Dansk Folkepartis gruppeformand i Sønderborg viceborgmester Stefan Lydal, Dansk Folkeparti.

- Vi vil have en mere permanent grænsekontrol. Det er spændende, hvad valget betyder for Dansk Folkeparti, der jo er spået tilbagegang. Vi gik fra fire til seks mandater i Sydjyllands Storkreds ved sidste valg. Spørgsmålet er, om vi går en eller to tilbage eller bevarer status quo. Vort folketingsmedlem Jan Rytkjær Callesen fik det fjerde mandat i kredsen ved valget i 2015, og uanset hvad andre måtte mene, så er Jan i hvert fald ikke slået, før tallene viser det. Han fik et flot kommunalvalg for to år siden på trods af den shitstorm, han var udsat for fra socialdemokratisk side. Han har tidligere vist, den slags preller fuldstændig af på ham, siger Stefan Lydal.

Annonce

Udlændinge og udkant

- Jeg tror, de vigtigste emner i valgkampen bliver udlændingepolitik, pensionsreform, Stram Kurs, Udkantsdanmark og udflytning. Det er dejligt, valget endelig kommer, efter vi har snakket om det i så lang tid, men også overraskende, der kommer to valg med så kort afstand, siger Venstres politiske ordfører Peter Hansen.

Dansk Folkepartis Stefan Lydal mener, udlændinge og grænsekontrol vil blive tungtvejende emner i valgkampen. Arkivfoto
Annonce

Andre prioriteter

- Jeg tror desværre, udlændinge kommer til at spille en stor rolle i valgkampen igen. Danmark i balance og skævvridningen mellem landsdelene, hvad angår mulighederne for perspektiver også for uddannelse i alle dele af landet vil sammen med energi og klima affødt af Fridays for Future blive valgkamp-temaer i alle partier, siger Slesvigsk Partis Stephan Kleinschmidt.

Han stillede for fire år siden op for De Radikale og fik over 2800 personlige stemmer, hvilket var flere end Lotte Roed, der imidlertid blev valgt ind i Folketinget på grund af fordelingen af listestemmer.

- Dengang var de samme temaer bærende i min valgkamp, som, jeg tror, bliver det i dag. Det er en lettelse ikke at være del af valgkampen. Selv om det er en stor og spændende oplevelse, er det også en enorm arbejdsbyrde. Jeg har tidsmæssigt ikke plads til en valgkamp på nuværende tidspunkt i mit liv på grund af mit job som forvaltningschef i Flensborg, og jeg skal snart være far, siger Stephan Kleinschmidt, der ikke vidste, der var udskrevet valg, da han kom ind på JydskeVeskystens redaktion i Perlegade tirsdag eftermiddag.

Erik Lauritzen - stående - og Peter Hansen siddende er enige i mangt og meget i byrådssalen, men nu går deres partier i valgkamp, og så skiller de politiske vande i kampen om regeringsmagten. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Fodbold

Riddersholm: - Jeg deler spillernes følelse. Vi er enormt skuffede

Annonce