Annonce
Esbjerg

Esbjerg-borgere frygter stank af rådne æg: Nu inviterer Ørsted dem til Sjælland

Biogasanlægget i Kalundborg kom i drift i foråret, og siden har man haft problemer med det, der beskrives som en stank af rådne æg. Problemet er imidlertid løst, oplyser Ørsted, og beroliger dermed borgere i det østlige Esbjerg, hvor et lignende anlæg planlægges opført i Måde. Pressefoto

Ørsted, der står bag planerne om et stort biogasanlæg i Måde, har haft store problemer med stank fra et lignende anlæg i Kalundborg. Men dér er problemerne nu løst, understreger Ørsted.

Esbjerg: I Kalundborg har stanken af rådne æg fra byens otte måneder gamle biogasanlæg givet lokalbefolkningen hovedpine, kvalme og opkastfornemmelser, og nu frygter borgere i Esbjergs østlige bydel, at de kan blive udsat for det samme, fordi Ørsted, tidligere Dong Energy, i Måde planlægger at bygge et biogasanlæg, der minder om det i Kalundborg.

Derfor har Ørsted nu foretaget et usædvanlige træk ved at åbne for at invitere borgerne i Esbjerg til Kalundborg for at vise dem, at der nu er kommet styr på lugtgenerne fra det vestsjællandske biogasanlæg.

Biogasanlægget i Måde er netop sendt i høring af Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, men allerede da Miljøstyrelsen offentliggjorde idéoplægget til projektet, gik debatten i Esbjerg i gang på Facebook, hvor rædselsscenarierne om fremtidig stank blev rullet op.

Biogasanlægget i Måde får samme kapacitet - 300.000 ton per år - og samme biofilter-luftrensesystem som anlægget i Kalundborg, der er ejet af Bigadan og Ørsted, skriver en borger, der også kan henvise til en artikel på tv2.dk, der beretter om, at en hæslig stank af rådne æg gennem de seneste otte måneder har plaget store dele af Kalundborg.

Det kan være vanskeligt at forholde sig til fakta og udsagn på afstand, og derfor vil vi være meget åbne overfor at invitere bekymrede esbjergensere til at besøge anlægget i Kalundborg.

Kommunikationsrådgiver Jens Nybo Jensen, Ørsted.

Anlæg skal ikke lugte

Begrundelsen for lugten af rådne æg er angiveligt, at den biomasse, anlægget i Kalundborg bearbejder, kommer fra industriaffald og ikke madaffald, og anlægget har haft nogle problemer med biologien i sine filtre, der skal justeres. I Esbjerg er det medicinalvirksomheden Leo Pharma, der skal være storleverandør til anlægget, og den primære biomasse skal komme fra Mucosa - et biprodukt fra produktion af blodfortyndende medicin, som fremstilles af svinetarme.

Hos Ørsted mener man, at lugtproblemerne fra anlægget i Kalundborg nu er fortid, og til JydskeVestkysten oplyser kommunikationsrådgiver Jens Nybo Jensen:

- Vi vedkender absolut, at der i en indkøringsfase har været problemer med lugtgener i forbindelse med biogasanlægget i Kalundborg, men moderne biogasanlæg skal ikke lugte, og derfor er jeg glad for, at jeg kan sende vedlagte presseklip fra den lokale avis, NordVestNyt, der fortæller at Teknik og Miljøudvalget i Kalundborg kommune var på besøg på anlægget sammen med avisen, og de kunne konstatere, at lugtproblemerne i Kalundborg nu er blevet elimineret.

- Jeg ved godt, at det kan være vanskeligt at forholde sig til fakta og udsagn på afstand, og derfor vil vi være meget åbne overfor at invitere bekymrede esbjergensere til at besøge anlægget i Kalundborg, så de ved selvsyn kan få et indtryk af hvordan et moderne biogasanlæg fungerer. Ligeledes vil vi kunne forklare, hvad der har forårsaget problemerne i Kalundborg, og den viden og de erfaringer vi har gjort os, så vi undgår lignede problemer i Esbjerg, fastslår han.

Annonce

Måske aktuelt senere

Henrik Thorø Jensen, der bor på Darumvej, indledte debatten på Facebook. Han siger, at han ikke har noget imod biogasanlæg, men han mener ikke, at sådanne anlæg skal placeres bynært, fordi der altid vil være en risiko for lugtgener. Han er dog ikke på nuværende tidspunkt til sinds at tage på en tur til Kalundborg.

- Vi er stadig tidligt i forløbet, men hvis det ender med et anlæg her, så bliver det mere aktuelt, og så tror jeg sagtens, vi kan samle folk til bustur til Kalundborg, siger han

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Vejen

Pendler frygter regionalbusser bliver næste sparemål: - Vi kan blive tvunget til at have to biler

Annonce