Annonce
Esbjerg

Esbjerg-borgere frygter stank af rådne æg: Nu inviterer Ørsted dem til Sjælland

Biogasanlægget i Kalundborg kom i drift i foråret, og siden har man haft problemer med det, der beskrives som en stank af rådne æg. Problemet er imidlertid løst, oplyser Ørsted, og beroliger dermed borgere i det østlige Esbjerg, hvor et lignende anlæg planlægges opført i Måde. Pressefoto

Ørsted, der står bag planerne om et stort biogasanlæg i Måde, har haft store problemer med stank fra et lignende anlæg i Kalundborg. Men dér er problemerne nu løst, understreger Ørsted.

Esbjerg: I Kalundborg har stanken af rådne æg fra byens otte måneder gamle biogasanlæg givet lokalbefolkningen hovedpine, kvalme og opkastfornemmelser, og nu frygter borgere i Esbjergs østlige bydel, at de kan blive udsat for det samme, fordi Ørsted, tidligere Dong Energy, i Måde planlægger at bygge et biogasanlæg, der minder om det i Kalundborg.

Derfor har Ørsted nu foretaget et usædvanlige træk ved at åbne for at invitere borgerne i Esbjerg til Kalundborg for at vise dem, at der nu er kommet styr på lugtgenerne fra det vestsjællandske biogasanlæg.

Biogasanlægget i Måde er netop sendt i høring af Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune, men allerede da Miljøstyrelsen offentliggjorde idéoplægget til projektet, gik debatten i Esbjerg i gang på Facebook, hvor rædselsscenarierne om fremtidig stank blev rullet op.

Biogasanlægget i Måde får samme kapacitet - 300.000 ton per år - og samme biofilter-luftrensesystem som anlægget i Kalundborg, der er ejet af Bigadan og Ørsted, skriver en borger, der også kan henvise til en artikel på tv2.dk, der beretter om, at en hæslig stank af rådne æg gennem de seneste otte måneder har plaget store dele af Kalundborg.

Annonce

Det kan være vanskeligt at forholde sig til fakta og udsagn på afstand, og derfor vil vi være meget åbne overfor at invitere bekymrede esbjergensere til at besøge anlægget i Kalundborg.

Kommunikationsrådgiver Jens Nybo Jensen, Ørsted.

Anlæg skal ikke lugte

Begrundelsen for lugten af rådne æg er angiveligt, at den biomasse, anlægget i Kalundborg bearbejder, kommer fra industriaffald og ikke madaffald, og anlægget har haft nogle problemer med biologien i sine filtre, der skal justeres. I Esbjerg er det medicinalvirksomheden Leo Pharma, der skal være storleverandør til anlægget, og den primære biomasse skal komme fra Mucosa - et biprodukt fra produktion af blodfortyndende medicin, som fremstilles af svinetarme.

Hos Ørsted mener man, at lugtproblemerne fra anlægget i Kalundborg nu er fortid, og til JydskeVestkysten oplyser kommunikationsrådgiver Jens Nybo Jensen:

- Vi vedkender absolut, at der i en indkøringsfase har været problemer med lugtgener i forbindelse med biogasanlægget i Kalundborg, men moderne biogasanlæg skal ikke lugte, og derfor er jeg glad for, at jeg kan sende vedlagte presseklip fra den lokale avis, NordVestNyt, der fortæller at Teknik og Miljøudvalget i Kalundborg kommune var på besøg på anlægget sammen med avisen, og de kunne konstatere, at lugtproblemerne i Kalundborg nu er blevet elimineret.

- Jeg ved godt, at det kan være vanskeligt at forholde sig til fakta og udsagn på afstand, og derfor vil vi være meget åbne overfor at invitere bekymrede esbjergensere til at besøge anlægget i Kalundborg, så de ved selvsyn kan få et indtryk af hvordan et moderne biogasanlæg fungerer. Ligeledes vil vi kunne forklare, hvad der har forårsaget problemerne i Kalundborg, og den viden og de erfaringer vi har gjort os, så vi undgår lignede problemer i Esbjerg, fastslår han.

Måske aktuelt senere

Henrik Thorø Jensen, der bor på Darumvej, indledte debatten på Facebook. Han siger, at han ikke har noget imod biogasanlæg, men han mener ikke, at sådanne anlæg skal placeres bynært, fordi der altid vil være en risiko for lugtgener. Han er dog ikke på nuværende tidspunkt til sinds at tage på en tur til Kalundborg.

- Vi er stadig tidligt i forløbet, men hvis det ender med et anlæg her, så bliver det mere aktuelt, og så tror jeg sagtens, vi kan samle folk til bustur til Kalundborg, siger han

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce