Annonce
Esbjerg

Esbjerg-borgmester om linjeføring: Umiddelbart fornuftigt

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har endnu ikke haft lejlighed til detaljeret at studere linjeføringen på Energinets interaktive kort, der blev offentliggjort klokken 9 tirsdag, men mener, at nedgravnings-strækningerne ser "fornuftige" ud. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune.
Esbjerg Kommunes borgmester er fortsat ærgerlig over, at det ikke er muligt at kabellægge hele højspændingsforbindelsen gennem Sydvestjylland, men anerkender visse hensyn i Energinets forslag til linjeføring.

Esbjerg Kommune: Når det nu ikke var teknisk muligt at få nedgravet den kommende 400 kV-højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro i nord til Endrup og videre til den dansk-tyske grænse, viser Energinets forslag til linjeføring i det mindste et vist hensyn til følsomme naturområder og kulturhistoriske værdier i Esbjerg Kommune. Omkring 10 kilometer ser således ud til at blive gravet ned ved henholdsvis Endrup, Kongeåen og langs Ribe.

Det siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der dog understreger, at byrådet og den kommunale forvaltningen først skal have lejlighed til at studere kortet i detaljer.

- Jeg havde selvfølgelig ligesom alle andre håbet, det var teknisk muligt at kabellægge det hele, men vi fik jo desværre vished for, at det ikke er muligt at kabellægge mere end 26 km af den 170 km lange strækning. Når det så er sagt, så ser det umiddelbart ud til, at Energinet har lyttet til argumenterne om vores følsomme naturområder - i hvert fald ser det ud til, at man foreslår nedgravning ved Endrup, Kongeåen og historiske Ribe med de store kulturværdier, og det er jo fornuftigt nok, siger Frost Rasmussen.

Han lettet over, at forslaget til linjeføring nu endelig er offentliggjort:

- Der er stadig store strækninger, hvor der kommer 35 meter høje og ligeså brede højspændingsmaster og ledninger op, men nu kender vi det konkrete forslag til linjeføring, så vi og alle borgere kan reagere kvalificeret i den kommende proces.

Annonce

Viking Link og Vestkystforbindelsen

Viking Link til England vil bestå af et 75 kilometer landkabel i Danmark, 630 kilometer søkabel i Nordsøen og 65 kilometer landkabel i Storbritannien. Viking Link skal sættes i drift 2023. Forbindelsen etableres i samarbejde britiske National Grid.

Grundlaget for Viking Link er opførelsen af Vestkystforbindelsen: En 400 kV-luftledning med to ledningssystemer fra den dansk-tyske grænse til station Endrup, og en kombineret 400/150 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund vest for Holstebro. Ledningsanlægget har en samlet længde på 170 kilometer.

Vestkystforbindelsen medfører 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå højspændingsledningerne skal trækkes. Opførelsen kommer til at udløse erstatninger og mulige købstilbud til de berørte ejendomme langs ruten.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, vil modtage et tilbud om, at Energinet køber ejendommen. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år fra idriftsættelsen af anlægget til at beslutte sig for at sælge til Energinet eller modtage erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce