Annonce
Esbjerg

Esbjerg-borgmester opgiver ikke: Afventer udenlandske eksperter

Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), er spændt på de udenlandske eksperters trykprøvning af Energinets konklusioner og opfordrer til en generel oprydning i den eksisterende masteskov. Arkivfoto.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) håber stadig, at mere kan graves ned og afventer udenlandske eksperters vurdering af Energinets rapport. Opfordrer til at rydde op i masteskoven generelt.

Esbjerg: En af de seks borgmestre, der har ydet modstand mod Energinets påtænkte linjeføring med 500 højspændingsmaster af 35 meters højde gennem følsom og sårbar natur mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til den dansk-tyske grænse er Jesper Frost Rasmussen (V) fra Esbjerg Kommune, og han er ligeså nedslået som alle andre mastemodstandere over den konklusion, der er draget i Energinets rapport, som blev offentliggjort mandag.

Her konkluderer Energinet, at det er stærkt begrænset, hvad der kan graves ned, og anslår nu 26 kilometer alt i alt på den 170 km lange strækning mod 17 kilometer tidligere.

- Jeg havde selvfølgelig håbet, at Energinets rapport ville vise, at der er en teknisk mulighed for mere kabellægning, men nu må vi afvente de udenlandske eksperter. Der findes nogle vurderinger i rapporten, hvor Energinet siger, at det vil være forbundet med betydelige risici for forsyningssikkerheden, og det er så Energinets konklusion, men nu må vi se, om de udenlandske eksperter er enige i det - det kan vi jo ikke vide endnu, siger Frost Rasmussen, der mener, det vil være vanskeligt at finde en helt anden linjeføring:

- Der er optegnet et meget bredt tracé eller bånd, om man vil, og hvis det til sin tid viser sig, at nedgravning er udelukket, så må vi arbejde for at finde en linjeføring, der er til mindst gene for naturen.

Annonce

Ryd op i master

Borgmesteren opfordrer desuden til, at man nu rydder op i den eksisterende skov af højspændingsmaster med færre kV - såsom 220 og 150 kV-masterne, der ikke er de samme store problemer med at grave ned:

- Det løser ikke udfordringen med de 35 høje master, man planlægger at stille op i naturen, men det vil da pynte, hvis man sørger for at foretage en generel oprydning i landskabet. Det vil klæde parterne på Christiansborg, hvis man - uagtet konklusionerne på den her undersøgelse - prioriterer at få det gjort, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Y-stole blev stjålet

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce