Annonce
Esbjerg

Esbjerg-borgmester skimter flere penge i kassen

Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) synes, der er gode takter i regeringens udspil til en ny udligningsreform. Arkivfoto
Regeringens udspil til en ny fordeling af penge mellem landets rige og fattige kommuner ser ud til at gå Esbjergs vej. Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) føler sig hørt, men venter dog med at poppe champagnen.

Esbjerg: Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har som fremtrædende del af initiativet "Bedre Balance" rejst land og rige rundt, men mest til København for at fortælle, hvordan et kompliceret udligningssystem mellem landets kommuner er dybt uretfærdigt.

Det begunstiger velbeslåede kommuner i hovedstadsområdet og tvinger knap så heldigt stillede kommuner til at spinke og spare ud over, hvad der er rimeligt.

Noget tyder på, at han og den resterende flok af primært provinsborgmestre er blevet hørt. Da regeringen torsdag fremlagde sit forhandlingsudspil til en ny udligningsreform, "Råd til velfærd i alle kommuner – mere retfærdig udligning" blev der nemlig lagt op til at fordele flere milliarder kroner end hidtil. Og retningen skal gå fra de velbeslåede i øst til de knap så godt kørende i vest.

- Vi mangler endnu de nøjagtige regnestykker og alle detaljerne, men jeg vil sige, at der er nogle rigtigt fornuftige træk i udspillet. Blandt andet, at man lægger op til helt at fjerne hovedstadsudligningen, ligesom man vil kigge på eksempelvis kriterierne for alder, så alderen ikke i sig selv, men mere udgiftsbehovet er bestemmende, siger Jesper Frost Rasmussen, der i dag på vegne af Esbjerg Kommune modtager samlet cirka 1,7 milliarder kroner årligt gennem de forskellige kommunale udligningsordninger.

Annonce

Udligning

Det kommunale udligningssystem består af et bloktilskud samt en række forskellige udlignings- og tilskudsordninger. De tre største udligningsordninger er:

Landsudligningen, der omfatter alle landets kommuner og finansieres af statens bloktilskud til kommunerne samt af enkelte, velstående kommuner. En kommune modtager eller betaler 61 procent af kommunens beregnede strukturelle henholdsvis under- eller overskud. Ifølge Bedre Balance blev der i 2018 fordelt i alt cirka 48,2 milliarder kroner til kommunerne via den ordning.

Hovedstadsudligningen omfatter 34 kommuner i og omkring hovedstaden og finansieres via en omfordeling mellem kommunerne i området. En kommune modtager eller betaler herefter 28 procent af kommunens beregnede strukturelle henholdsvis under- eller overskud. Der blev i 2018 omfordelt i alt 2,9 milliarder kroner.

Udligning for kommuner med højt strukturelt underskud omfatter kommuner uden for hovedstadsområdet, som har et beregnet strukturelt underskud pr. indbygger, der er større end 95 procent af det landsgennemsnitlige underskud per indbygger. Disse kommuner modtager et tilskud på 32 procent af den del af det strukturelle underskud per indbygger, som overstiger grænsen. Ordningen finansieres af statens bloktilskud til kommunerne. Der blev fordelt cirka 6,8 milliarder kroner til kommunerne via den ordning i 2018.

Miner i farvandet

Fredag går forhandlingerne i gang på Christiansborg med såkaldte sættemøder, og her bliver de nøjagtige tal for, hvor meget hver enkelt kommune ifølge forhandlingsudspillet enten skal af med eller modtage, kendt. Som det ser ud lige nu, ser Esbjerg Kommune ud til at skulle modtage flere penge end i dag, hvilket glæder Jesper Frost Rasmussen, men når proppen foreløbig bliver på champagneflasken, er det fordi, der stadig er en del ubekendte.

- Vi står til at skulle tilføres mellem 0 og 5.000 per borger, men det er jo et ret stort spænd. Derudover er der den del, som kaldes "Finansieringstilskuddet", som tilføres en række kommuner, og somr Esbjerg Kommune sidste år fik 60 milioner kroner fra. Dette tilskud er overhovedet ikke nævnt i udspillet, men det drejer sig samlet om 3,5 milliarder kroner, og det er betydeligt mere, end man nu lægger op til skal udlignes mere end i dag. Så sagen er, at ændres der på det til ugunst for os, kan vi ende med at miste penge, siger Jesper Frost Rasmussen.

Torsdag eftermiddag havde Esbjergs borgmester telefonmøde med blandt andre Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen forud for fohandlingernes start fredag på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce