Annonce
Esbjerg

Byråd afsætter 400.000 kroner til stor park: Markant opgradering på tegnebrættet

Der er flere forsøg i gang i det område, der engang skal være en del af SpektRum Park. Foto: Esbjerg Kommune.
Esbjerg Byråd vedtog mandag at frigive 700.000 kroner til udvikling af SpektRum Park på i alt 247.000 kvadratmeter - fra de kommunale grønne udeområder omkring Præstegårdsskolen Urban i nord og Paradissøerne i syd.
Annonce

Esbjerg: SpektRum Park i lokalområdet omkring Præstegårdsskolen er på vej.

Det unikke, grønne område på 247.000 kvadratmeter fra Præstegårdsskolen Urban i nord til Paradissøerne i syd skal i fremtiden være stedet for beboere i Østerbyen, de unge fra skolen og resten af Esbjerg. Her skal være leg, samvær, aktiviteter og oplevelser. Fællesskab og afslapning.

Området, der svarer til 35 fodboldbaner, bliver Østerbyens nye uderum inddelt i fire zoner. I Frikvarter-zonen vil der være streetaktiviteter, klatrefaciliteter, bakkelandskab, fodboldbaner, containermiljø og meget andet. I Eventyrskoven planlægges der en scene med tilskuerpladser, boardwalk (et hævet fortov af træ, red.) med højtlæsnings-stationer, eventyr-legestier og hulebyggeri. På Sanseengen vil man en dag kunne finde madpakkehus, dyrefold, engfauna, shelter, bålsted og en raftegård. Endelig vil man omkring de eksisterende Paradissøer også opleve forbedrede opholdsmuligheder og en boardwalk, der gør det muligt at komme hele vejen rundt om søerne.

Således visionen, og de - for nuværende - mere jordnære realiteter tog formanden for Børn & Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), hul på ved byrådsmødet mandag, hvor hun søgte om at få 400.000 kroner, der er afsat i det kommunale budget, frigivet af byrådet.

Den nye park

  • SpektRum har under udviklingsfasen modtaget støtte fra både Realdania og Lokale- & Anlægsfonden, og Esbjerg Kommune har allerede afsat 3,4 millioner kroner til realiseringen.
  • I øjeblikket arbejder man på at skaffe resten af de 14 millioner kroner, der skal bruges til projektets første fase. Hvis det lykkes at rejse pengene, vil projekteringen og anlægget af SpektRum gå i gang allerede i 2021.
  • Om SpektRum Park, som Esbjerg Kommune kalder det, skriver kommunen selv: "Forestil dig et sted, hvor alle borgere – børn, unge og voksne – kan mødes og være sammen om fælles oplevelser, uanset om de vil skate i et urbant streetområde, opleve højtlæsning i naturen eller bare hænge ud. Det sted er efter planen på vej til Østerbyen".

Annonce

I gang med forsøg

Det er Esbjerg Kommune, Medvind i Østerbyen og Boligforeningen Ungdomsbo, der indgår med udviklingsprojektet Spektrum Parken i Realdania og Lokale- og Anlægsfondens udviklingspulje Fælles Rum. Fælles Rum har givet tilsagn om 300.000 kroner til udviklingsfasen, hvor Esbjerg Kommune finansierer yderligere 400.000 kroner.

- Sammen med 300.000 kroner fra Lokale- og Anlægsfondens udviklingspulje Fælles Rum indgår beløbet fra budgettet nu i en ansøgning om en anlægsbevilling til det spændende projekt SpektRum Park i samarbejde med Realdania, oplyste Diana Mose Olsen, der forklarede, at de 700.000 kroner er tiltænkt udviklingsfasen.

- Faktisk er der allerede sat forskellige initiativer i gang som forsøg. Inden for Børn & Familieudvalgets område kan jeg som eksempel nævne læselunden, hvor bogbussen hver uge i juni besøgte det grønne område, og personalet satte aktiviteter i gang for at fremme læselyst og sproglig udvikling. I skolegården er der etableret en fodboldbane og bordtennisborde, og det støtter op om skolens arbejde med at mindske konflikter i pauserne, sagde hun.

Annonce

Løftestang

Formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, var ligeledes begejstret:

- I udvalget synes vi også, at SpektRum Park er et spændende projekt, der bakker om den positive udvikling af Østerbyen. I Esbjerg Kommune har vi sammen med fonde og samarbejdspartnere mange indsatser i gang, som hver især og sammen skaber ny energi i Østerbyen. Flere af dem er rigtig gode eksempler på, at kulturen kan være løftestang for en udvikling, der involverer og inddrager de mennesker, der er centrum for forandringerne. Det gælder også for SpektRum Park, sagde udvalgsformanden, der blandt andet fremhævede et forsøg med etablering af et streetområde ved Præstegårdsskolen Urban.

Initiativet er udviklet i et tæt samarbejde med Esbjerg Skateforening og GAME Streetmekka, og der er indkøbt udstyr, så alle børn og unge kan deltage i aktiviteter og events. Faktisk er der opstået et helt nyt fællesskab i området omkring skating. Erfaringerne er tænkt ind i skitseforslaget, hvor det er planen at udvikle et nyt udendørs ungemiljø i SpektRum Park, og hele udviklingsfasen og dens konkrete forsøg danner grundlag for ansøgningen til Fælles Rums realiseringspulje.

Det unikke, grønne område på 247.000 kvadratmeter fra Præstegårdsskolen Urban i nord til Paradissøerne i syd skal i fremtiden være stedet for beboere i Østerbyen, de unge fra skolen og resten af Esbjerg. Her skal være leg, samvær, aktiviteter og oplevelser. Fællesskab og afslapning. Området, der svarer til 35 fodboldbaner, bliver Østerbyens nye uderum inddelt i fire zoner. Kort: Esbjerg Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce