Annonce
Esbjerg

Esbjerg Byråd lagde planer for upopulære gigantmøller ved Tjæreborg ned

Vattenfalls projekt for udskiftning af de otte eksisterende, omkring 100 meter høje møller i Tjæreborg Enge med fire, 180 meter høje møller, har mødt enorm modstand. Nu har byrådet officielt forkastet de planforslag, der lå til grund for projektet. Arkivfoto: JV.
Tværs over den virtuelle byrådssal var der enighed mandag aften: Der skal ikke sættes 180 meter høje møller op i Tjæreborg Enge - hverken nu eller i næstkommende byrådsperiode.

Esbjerg Kommune: Selv om formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), på byrådsmødet mandag aften på sit eget partis vegne forkastede alle tanker om opstilling af 180 meter høje vindmøller i Tjæreborg Enge nu og fremover, og selv om resten af byrådet gjorde det samme, er der ingen garantier for, at et vindmølleselskab ikke dukker op med endnu et projekt i samme højde og drøjde.

Sker det, vil projektet i givet fald skulle igennem en lignende, langstrakt process som energiselskabet Vattenfalls nu forkastede projekt har været det, understregede hun.

Til gengæld kan de protesterende borgere i Tjæreborg lune sig ved, at der tværs over byrådets parti-politiske spektrum blev givet løfte om, at sådanne ansøgninger vil møde en enig mur af nej-sigere:

Annonce

- Der er på baggrund af de indkomne bemærkninger og Vattenfalls udmelding udarbejdet et forslag til afgørelse om, at Vattenfalls ansøgning ikke kan imødekommes. I praksis betyder det, at de fremlagte planforslag også bortfalder. Hvis kommunen modtager en ny ansøgning, vil processen således skulle starte helt forfra. På vegne af Socialdemokratiet vil jeg dog kort sige, at vi er lettede over, at vi er kommet så langt. Det er for os vigtigt at få slået fast, at der i fremtiden ikke kan blive etableret i 180 meter høje møller, da det vil have alt for store, negative omkostninger for lokalsamfundet, lød det fra Sandrini.

Sympati for - bare ikke der

Esbjerglistens Hans K. Sønderby havde som så mange andre byrådsmedlemmer været på rundtur i Tjæreborg sammen med repræsentanter for byen:

- Vi er mange, som har været inviteret på en besigtigelse rundt i området, og det har givet mig den klare opfattelse, at der ikke bør gives mulighed for at placere højere møller end de eksisterende. Vindenergi er en klimavenlig kilde til energifremstilling, og det har jeg megen sympati for, men der skal findes placeringer, som ikke belaster omgivelserne i væsentlig omfang, sagde han blandt andet og mødte i den forbindelse fuld og hel opbakning fra De Radikales Anne Marie Geisler Andersen:

- Vi bakker op om klima- og miljøtiltag, men ikke alle løsninger er lige fordelagtige, så vi siger nej til 180 meter høje møller - i hvert fald ved Tjæreborg.

Annonce

Borgernes krav

Venstres Karsten Degnbol slog fast, at "borgerne har krav på at vide, at der ikke nu eller i et senere byråd gives lov til 180 meter høje møller" og konstaterede, at demokratiet fungerer fint, mens SFs Jørn Boesen Andersen roste borgerne i Tjæreborg for at udgøre et skole-eksempel for andre borgere, der ønsker at blive hørt.

De Konservatives May-Britt Andrea Andersen, Borgerlistens Henrik Vallø og Dansk Folkepartis Susanne Dyreborg havde også ros til tjæreborgensernes rundturs-initiativ, mens Enhedslistens Sarah Nørris erklærede sig enig i, at vindmøller - som partiet ellers går ind for i lighed med alle mulige andre muligheder for grøn energi - dog henstillede til, at man nu lægger sig i selen for at øge anden form for grøn energi som erstatning for vindmøller.

Sagen kort

Vattenfall ønskede at udskifte de otte eksisterende ældre møller i omkring 100 meters højde i Tjæreborg Enge med fire nye gigantmøller i 180 meters højde.

Projektet blev præsenteret og sendt i offentlig høring sidste år, og det medførte en sand storm af protester fra borgerne i Tjæreborg, der indleverede godt 1.800 underskrifter imod projektet. Blandt andet skyggekast fra møllerne og de blinkende varslingslys, der af hensyn til flysikkerheden skal påmonteres møllerne, vakte bekymring.

Den 26. januar meddelte Vattenfall så, at man midlertidigt trak projektet, mens man undersøger, om der kan gøres noget for at reducere generne, men energiselskabet gjorde også klart, at man ønskede at fastholde projektet i den højde, der er planlagt. Vattenfall varslede således, at selskabet ville vende tilbage med mølleprojektet i 2022 - efter kommunalvalget, der finder sted til november.

Nu har et samlet Esbjerg Byråd imidlertid forkastet plangrundlaget, der skulle bane vejen for møllerne og dermed vil en genfremsættelse af projektet ingen vegne føre.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Villakvarter gisner om rævestreger: Hvorfor forsvinder sko, mens brugte bleer ender i baghaven?

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Poul har den livstruende kræft, som kun rammer mænd: Dødsangst er ikke noget vi mænd taler om

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Haderslev

Risiko for spredning: Fyrrum står i flammer på landejendom

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Travl erhvervsmand fik stor sponsoraftale i hus: Hjertet banker for fodboldklub

Esbjerg

Esbjerg sætter igen smitterekord: Flere end 300 nye smittede for andet døgn i træk

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Annonce