Annonce
Esbjerg

Esbjerg får restaurant og skybar i 57 meters højde på toppen af kaktustårn

Sådan kommer Esbjergs tre kommende kaktustårne til at tage sig ud. Byggeriet påbegyndes dette efterår. Illustration: BIG
Folkene bag de spektakulære kaktustårne på Tovværksgrunden er tæt på at lukke en aftale med en restauratør, som vil drive spisested og skybar i 57 meters højde i det højeste af de tre tårne.

Esbjerg: Forestil dig en 360 graders panoramaudsigt over Vadehavet, havnen, Fanø, Skallingen og alle Esbjergs forstæder, når du løfter blikket fra en god tapasanretning.

Den mulighed får turister og esbjergensere efter alt at dømme i den nærmeste fremtid, når et konsortium med deltagelse af den verdenskendte arkitekt Bjarke Ingels’ tegnestue BIG og Heimstaden - et af nordeuropas største ejendomsselskaber – opfører det næsten 400 millioner kroner dyre boligprojekt ”A Place To Esbjerg” på den tidligere Tovværksgrund.

Kernen i projektet er 418 boliger til unge i tre markant tårne, i folkemunde kaldet Kaktustårne, som vil rage henholdsvis 57, 35 og 23 meter op i vejret.

Til projektet opføres desuden en restaurant og en café, fællesfaciliteter, samt kælderrum/depot og etablering af cykel- og bilparkering, og det er netop i det højeste tårn, hvor der desuden planlægges 110 hotellejligheder, at der etableres en restaurant og skybar med ruder fra gulv til loft på den øverste 17.-etage.

Annonce

Rooftop

  • Også i Danmark er det igennem de seneste år blevet vældig populært at nyde en læskende drik eller en frokost på de såkaldte rooftop-barer, som blandt andet findes på toppen af Salling i Aarhus og Aalborg.
  • I København har man blandt andet Bella Sky på toppen af Hotel AC Marriot og Restaurant Silo på 17.-etage, som også er bygget til at lægge hus til selskaber - små intime fester, bryllupper eller firmaarrangementer.

Søtrups idé

Ifølge Lars Kristensen, administrerende direktør for projektet, som selv er vokset op i Esbjerg, er man tæt på at lukke en aftale med en restauratør, og der er ikke tale om en lokal én af slagsen, meddeler han.

- Men der er tale om én, som har en vis erfaring med at drive en lignende restaurant, afslører Lars Kristensen.

Ideen til det himmelstræbende spisested i 57 meters højde opstod under en samtale med Esbjergs nu forhenværende bykonge, Johnny Søtrup (V). Det var ham, der henkastet foreslog, at det kunne være et fantastisk element ved projektet, hvis esbjergenserne havde mulighed for at komme op på toppen og nyde udsigten.

- Vi syntes, det lød som en rigtig god idé, og vi undersøgte markedet for skybarer i København og havde møder med dem, der driver disse stederne, fortæller Lars Kristensen, der også har haft en drone i luften over området.

- Udsigten bliver fuldstændig fantastisk oppe fra toppen, konstaterer han og tilføjer, at der fra restauranten bliver udsigt til stort set alle verdenshjørner bortset fra nord, hvor der planlægges en køkkensektion.

Til fornuftige priser

Det har været nævnt, at der skulle være tale om en gourmetrestaurant, men det er ikke korrekt, anfører Lars Kristensen.

- Der bliver tale om en alsidig restaurant med god mad til fornuftige priser, siger direktøren, der også forventer, at en del turister vil være blandt gæsterne i restauranten på toppen.

- Vi ved, at mange vil være interesseret i stedet alene på grund af den storslåede udsigt, siger han.

Det samlede projekt opføres i to etaper med opførelse af de to laveste tårne ud mod Grådybet først, efterfølgende opføres byggeriet af det højeste tårn på de 17 etager. De første to tårne forventes klar til indflytning december 2020, mens det højeste tårn – altså med restauranten - vil stå færdigt cirka et halvt år efter.

Sådan bliver udsigten fra 17. etage i Esbjergs kommende, nye restaurant og skybar i det højeste kaktustårn på Tovværksgrunden. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce