Annonce
Esbjerg

Esbjerg-firma skyld i københavnsk affaldsstop

B&W Vølund får skylden for, at prestigeprojektet Amager Bakke ikke kan producere el og varme til indbyggerne i fem hovedstadskommuner. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Hårdt prøvede B&W Vølund har leveret såkaldte kompensatorer, der har medført, at prestigeprojektet Amager Bakke ikke kan producere el og varme til indbyggerne i fem hovedstadskommuner.

Esbjerg: Det, der engang var Esbjergvirksomheden B&W Vølunds drømmeordre med et state of the art-projekt Amager Bakke - et affaldsforbrændingsanlæg til fire milliarder kroner med egen skibakke - fortsætter med at udfolde sit helt eget mareridt.

Således får designfejl på en række såkaldte kompensatorer leveret af Vølund skylden for, at al produktion af el og varme fra Amager Bakke nu er stoppet. Dermed bliver der hverken brændt affald af eller produceret el eller varme på forbrændingsanlægget, og fejlen ventes først udbedret i løbet af de kommende 14 dage, oplyser Morten Kramer Nielsen, kommunikationschef fra Amager Ressourcecenter, der står bag det prestigefulde forbrændingsanlæg.

Det betyder imidlertid ikke, at københavnerne er uden el og varme, idet de kan få leveret andre steder fra, men det er uvist, hvilke økonomiske konsekvenser situationen vil få for Amager Ressourcecenter.

Ifølge mediet kommunen.dk ved Amager Ressourcenter endnu ikke, om fejlen er opstået, da man producerede eller monterede komponenterne. Det skal man nu i samarbejde med Vølund og Rambøll undersøge omfanget af og løse dem.

Tidligere har forbrændingsanlægget haft problemer med at skaffe nok affald til at producere el og varme, så de københavnske ejerkommuner måtte sejle udenlandsk skrald til Danmark. Men det problem er nu vendt om: Anlægget modtager nemlig stadig affald, selv om driften nu er lukket ned, og de bliver derfor nødt til at køre affaldet til andre forbrændingsanlæg.

Annonce

En rugekasse

B&W Vølund blev til i begyndelsen af 1960'erne, da godsejeren og industrimanden, Erik Wilhelm Grevenkop-Castenskiold, byggede en fabrik på en mark i Esbjerg.Virksomheden har været arbejdsplads og rugekasse for mange driftige iværksættere i esbjerg som for eksempel Vagner Laigaard, stifteren af VL Stål, Peder Møller Andersen, Steelcon og Søren Hygom, Dogis.

Flere væsentlige virksomheder i Esbjerg har således haft deres udspring hos Vølund.

Flere problemer

For Vølund er Amager Bakke, som blev indviet i 2017, på mange måder blevet symbolet på nedturen for den amerikansk ejede virksomhed med hovedkontor på Falkevej. Men også andre steder, herunder i Storbritannien, har Vølund store problemer med affaldsforbrændingsanlæg, der er plaget af udfordringer med stålkonstruktioner og forsinkelser, som har kostet tab på trecifrede millionbeløb.

Faktisk fik Vølund sidste år et underskud på ikke mindre end 1,3 milliarder kroner, og det kom oveni et underskud på 735 millioner kroner året før. Det har medført massefyringer og havde det ikke været for den amerikanske ejers garantier, var den hæderkronede Esbjerg-virksomheden knækket.

Men heller ikke den amerikanske ejer er upåvirket af Vølunds problemer. Således er moderselskab Babcock & Wilcox blevet sagsøgt for at holde problemerne på Amager Bakke skjult for investorerne. Sagen, der skal afgøre erstatningsspørgsmålet i milliardklassen, er anlagt af en aktionær og en pensionsfond på vegne af alle aktionærer, der har købt aktier i selskabet fra sommeren 2015 og frem til den 9. august 2017.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Frivillige planter sponsorskov

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce