Annonce
Esbjerg

Esbjerg-firma vinder opfinder-strid om fisketrawl

Trawleren Fagraberg på vej i havn – fuldt lastet efter fiskeri med MLD-trawlskovle. Det innovative udstyr fra Esbjerg-firmaet er nu klar til at blive markedsført og solgt efter en bitter retsstrid. Foto: MLD
Esbjerg-virksomheden MLD lander nyudviklet grønt styringssystem, der sikrer større effektivitet, CO2- reducerende brændstofforbrug og skåner havbundens biodiversitet.

Esbjerg: Der er ikke meget tilbage der lugter af Esbjergs fiskerieventyr i den såkaldte energimetropol, men Esbjerg er ikke færdig med at lave forretning indenfor fiskeindustrien og i fremtiden kan en hel stribe lokale investorer bag selskabet Duca Marine ApS nu håbe på et nyt opsigtsvækkende højteknologisk forretningseventyr.

Efter investeringer på omkring 32 millioner kroner og mere end to års strid om patentrettigheder er Esbjerg-firmaet MLD nemlig parat til at sende et nyudviklet trawl-styringssystem på verdensmarkedet. Det er et aktuelt eksempel på efterlevelse af den skærpede danske klima- og miljøpolitiske retning med naturvidenskabelig og teknisk forskning/udvikling på agendaen, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

MLD har således præsteret et innovativt udviklingsarbejde, som udnytter de hydrodynamiske kræfter, der opstår når en trawlskovl trækkes igennem vandet.

Resultatet er blandt andet, at man hurtigt og fleksibelt fra fiskerfartøjets bro elektronisk kan fjernstyre systemets hydrauliske og specialdesignede trawlskovle direkte mod fiskestimerne i en skånsom afstand hen over havbunden – uden at trawlskovlen skraber og beskadiger floraen.

Annonce

Det har været Davids kamp mod Goliat.

Gregers Baungaard, administrerende direktør, MLD

Lokalt samarbejde

MLD har realiseret firmaets egen opfindelse i et lokalt teamwork, så der er tale om et 100 procent lokalt/dansk produceret system. Virksomheden på Energivej har blandt andet samarbejdet med NorSea Group på havnen, MacArtney og PMC Hydraulics i Tarp om nyskabelsen.

Tests i Nordatlanten og ved Irland i 2017 og 2018 har dokumenteret forbedret effektivitet og fleksibilitet, oplyser Gregers Baungaard, administrerende direktør i MLD. Han fortæller videre, at det samlede facit ved det nye styringssystem er hurtigere pay back, der er estimeret til mindre end et år, mens trawlets fremføring hen over havbunden og effektivitetsforbedringen giver rene miljøgevinster som lavere brændstofforbrug, mindre CO2-udslip og skånsomt fiskeri til gavn for biodiversitet.

I første omgang vil cirka 5.000 af verdens største fiskefartøjer være blandt de potentielle kunder, og ifølge Gregers Baungaard har MLD allerede modtaget flere bestillinger og henvendelser fra potentielle kunder:

- Ærgerligt, at vi blev stækket ved introduktionen af systemet. Vi erkender, at vi som iværksættere begik en fejl ved at søge et finansielt samarbejde med en brancherelateret virksomhed, som efter vores opfattelse desværre i stedet forsøgte benspænd med sagsanlæg. Det har været Davids kamp mod Goliat, lyder det fra Gregers Baungaard.

Det var færøske Vónin, der i 2017 anlagde en midlertidig forbudssag om markedsføring/salg med påstand om krænkelse af deres brugsmodel. Efter en tur forbi to retsinstanser har Vestre Landsret nu stadfæstet Sø- og Handelsrettens afgørelse som betyder, at MLD nu kan komme videre med sit produkt.

Ifølge MLD skal sagsøger udrede sagens samlede omkostninger på cirka 1,8 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Langtidssiddende lærerformand går på pension: Jobbet kan både være ensomt og noget værre lort, men jeg vil savne det alligevel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Palle og de udstoppede fugle

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce