Annonce
Esbjerg

Esbjerg-firmaer taber tre millioner kroner på vundet retssag

En fiskerbåd fuldt lastet efter fiskeri med Esbjergfirmaet MLD’s innovative trawlskovle. Esbjerg-firmaet vandt sidste sommer en bitter retsstrid. Modparten skulle herefter betale sagens omkostninger på omkring 1,7 millioner kroner, men sagen har samlet kostet firmaet omkring 5 millioner kroner. Foto: MLD
Direktør Gregers Baungaard og Esbjerg-virksomheden MLD vandt i retten, men nu står han tilbage med en millionregning.
Annonce

Esbjerg: Efter investeringer på mere end 30 millioner kroner og mere end to års strid om patentrettigheder kunne Esbjerg-firmaet MLD og direktør Gregers Baungaard sidste sommer sende et nyudviklet trawl-styringssystem på verdensmarkedet. Men nu viser der så alvorlige skår i glæden.

Det var færøske Vónin, der i 2017 anlagde en midlertidig forbudssag om markedsføring/salg med påstand om krænkelse af deres brugsmodel, men efter en tur forbi to retsinstanser stadfæstede Vestre Landsret Sø- og Handelsrettens afgørelse, som betød, at MLD kunne komme videre med sit produkt.

Sagsøgeren skulle herefter udrede sagens samlede omkostninger på cirka 1,7 millioner kroner, men ventetid ved domstolene og mangelfuld godtgørelse af omkostninger er blevet brugt som et våben af modparten i en angrebs- og udmattelseskrig, og Gregers Baungaard har ikke alene betalt advokater og eksperter knap 5 millioner kroner – han har også måtte rejse penge undervejs for at redde virksomheden.

Det skriver Dagbladet Børsen.

- Retten tildelte os blot 1,7 millioner kroner, så MLD tabte lidt over tre millioner kroner på at vinde. Det er simpelthen så uretfærdigt. Her havde vi succesfuldt forsvaret vores produkt, og så fik vi et helt skævt beløb. Dommeren gav os en sejr, men også et blødende økonomisk sår. På den måde lader systemet jo den tabende part hævne sig økonomisk på vinderen. Folk tror, at det er løgn, når jeg fortæller det, fortæller Gregers Baungaard til Børsen.

Godtgørelse

Børsen skriver, at niveauet for dækning af advokatomkostninger efter 11 år er blevet pristalsreguleret, men det samme skete med sagsværdier, og det udvandede effekten, så virksomhederne ifølge tænketanken Justitia ikke komme til at mærke den store forskel.
Annonce

Hold jer væk

Udfordringen er, ifølge en undersøgelse fra den retspolitiske tænketank Justitia, en kombination af lange ventetider i behandlingen af erhvervslivets retssager, mens dommerne tildeler sagsomkostninger i et niveau langt under de faktiske omkostninger.

Det betyder også ifølge tænketanken, at erhvervslivet i stigende grad afviger fra at tage sager ved domstolene. Og for Gregers Baungaard har en væsentlig læring af sagen været, at havde han haft den viden, han har i dag, havde han disponeret anderledes:

- I dag må jeg sige, at jeg burde have kvalt min retfærdighedssans og min tillid til retsstaten. Vi skulle have solgt rettighederne til en konkurrent, indgået et kompromis – slået en handel af, siger Esbjerg-direktøren til Børsen og fortsætter med en advarsel:

- Hold jer fra domstolene. Men man må spørge: Ved politikerne, hvad det vil sige at forsvare sin virksomhed mod et overgreb? Forstår de, hvordan det er at være en del af statistikken over ventetider? Forstår de, hvad det vil sige, at man mangler tre millioner kroner efter godtgjorte omkostninger? Det tror jeg ikke, de gør. Ellers havde de jo gjort noget ved det.

Domstolsstyrelsen har overfor Børsen meddelt, at man er uenig med tænketankens arbejde, som kritiseres for at bruge en forkert regnemodel.

Annonce

Fart på salget

MLD's opfindelse er blevet betegnet som et teknologispring for fiskeriet med en betydning på højde med limfjordsfiskeren Jens Vævers globalt epokegørende opfindelse af snurrevoddet i 1848. Esbjerg-virksomheden forhandler således et innovativt udviklingsarbejde, som udnytter de hydrodynamiske kræfter, der opstår når en trawlskovl trækkes igennem vandet. Der er tale om et grønt styringssystem, der sikrer større effektivitet, CO2-reducerende brændstofforbrug og skåner havbundens biodiversitet.

Til Børsen oplyser Gregers Baungaard, at virksomheden nu ved at få fart på salget efter underdrejningen i retssystemet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Fællessang i Over Jerstal Bypark

Esbjerg

Skulle besøge en veninde: Kørte galt i stjålet bil og efterlod den midt på motorvejen

Annonce