x
Annonce
Esbjerg

Esbjerg-gartner dyrker Michelin-grønt

Loklindt Frugt og Grønt er ofte af finde på Grønttorvet foran Esbjerg Rådhus, men det er ikke kun esbjergenserne, der sætter tænderne i den lokale gartners grøntsager, for han leverer også råvarer til Michelin-restauranten Henne Kirkeby Kro. Arkivfoto: Ole Joern
At lave madkunst til Michelinstjerner kræver de helt rigtige råvarer, og flere af dem dyrkes i Esbjerg.

Esbjerg: I denne uge uddelte Michelin Guiden igen de eftertragtede gourmetstjerner, og det lykkedes Henne Kirkeby Kro at fastholde sin stjernestatus med hele to af slagsen. Æren skyldes ikke alene gourmetkokkene i køkkenet, for fin gastronomi kræver fine råvarer – og dem er Loklindt Frugt og Grønt fra Skovriddervej ved Tarp blandt andre leverandør af.

Ejgil Loklindts gartneri leverer blandt andet spidskål, kartofler, små gulerødder, jordbær, ærter, kartofler, porrer, kruspersille, masser af salater og 50-60 centimenter lange asparges.

- Vi leverer alle mulige forskellige råvarer til Henne Kirkeby Kro. Specielt vores lange grønne asparges, der typisk bliver en halv meter lange, er populære. Vi leverer cirka 130-140 styk om ugen. Efter sigende bruger de dem som helt unikke snacks til noget dyppelse i restauranten, fortæller Ejgil Loklindt i en pressemeddelelse.

Annonce
Jeg synes da, det er enormt fedt at være leverandør til en Michelin-restaurant. Det er enormt prestigefyldt for en gartner som jeg. Danske fødevarer er af enorm høj kvalitet. Det må vi godt være stolte af. Faktisk synes mine venner, at jeg godt må blære mig lidt med det

Ejgil Loklindt, gartner

Prestige for lokale producenter

Ejgil Loklindt mener selv, at en del af succesen skyldes, at den danske produktionsmetode er ret unik. Både økologiske og konventionelle producenter værner om deres råvarer og bruger ikke unødvendige sprøjtemidler.

- Jeg kan tydeligt mærke en stigende efterspørgsel efter lokale råvarer. Jeg har faktisk rygende travlt. Jeg er overbevist om, at Michelin kokke bruger lokale danske råvarer, da de simpelthen smager bedre. De har ikke ligget i en lastbil i flere dage. De leveres friske og sprøde, forklarer Ejgil, som ikke kan undslå sig at være lidt stolt af stjernedrysset fra Henne Kirkeby Kro.

- Jeg synes da, det er enormt fedt at være leverandør til en Michelin-restaurant. Det er enormt prestigefyldt for en gartner som jeg. Danske fødevarer er af enorm høj kvalitet. Det må vi godt være stolte af. Faktisk synes mine venner, at jeg godt må blære mig lidt med det, udtaler han i pressemeddelelsen.

Han er ikke alene om at have Michelin-stjernestøv på skuldrene. Også landmand Bjarne Larsen fra Søndre Forumvej kan bryste sig af at være stjerne-leverandør. Han leverer nemlig råvarer til Spis min Gris, der leverer til Dragsholm Slot, Søllerød Kro, Noma, 108 og Kadeau Bornholm.

Kadeaus søsterrestaurant i København får til gengæld råvarer fra Ormsiggård ved Forum, hvor Ellen og Frode Hjort Gregersen driver en mindre besætning med malkekøer i et biodynamisk økosystem. Også her kan man derfor prale af at have en Michelin-andel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce