Esbjerg: Esbjerg vil gøre op med, at modne mænd bedst ved, hvad unges behov er, og hvilke kulturelle tilbud de ønsker at gøre brug af i deres fritid. Inden sommerferien stiftes den såkaldte Ungdomsfonden, hvor flertallet i bestyrelsen er unge mennesker, og de får årligt over en million kroner til rådighed til at støtte kulturelle aktiviteter, der skal skabe gode oplevelser, synlighed i bybilledet og styrke byen som studie- og uddannelsesby.
Det oplyser Education Esbjerg, som er en ny enhed, der skal styrke Esbjerg som uddannelses- og studieby og tiltrække flere studerende til byen.
Initiativet til Ungdomsfonden kommer fra fremtrædende erhvervsfolk og sekretariatschef i Education Esbjerg, Erling Petersson, og det bakkes økonomisk op af 10 fonde og Esbjerg Kommune. Education Esbjerg, der også bidrager økonomisk, har på få måneder opnået støtte fra erhvervsliv, fonde og kommune på over 16 millioner kroner til en række indsatser for at tiltrække flere studerende og i den sidste ende flere indbyggere. Med den nye almennyttige fond tilføres yderligere millioner af kroner, og det stærke fokus på at lade unge råde over midlerne bliver modtaget med begejstring af unge i Esbjerg.
Ungdomsfonden er på flere måder enestående. Både i kraft af beløbets størrelse til ungdomskulturelle formål, ungeindflydelsen på beslutningerne i fonden, og den synlighed, unges aktiviteter vil få i bybilledet.Erling Petersson, sekretariatsleder, Education Esbjerg
Målet er en vibrerende storby
Milde Plantener, 17 år, går i 2.g på Rybners Almene Gymnasium, hvor hun er elevrådsformand. Hun er også med i Education Esbjergs advisory board af unge og er et muligt bestyrelsesmedlem i den nye ungdomsfond.
- Jeg synes, det er fantastisk, at byen viser unge mennesker tillid og giver dem frihed og ansvar, i stedet for at det er mænd i jakkesæt, som bestemmer. Jeg håber, vi kan få noget til at ske i den nye bydel, Esbjerg Strand, og at vi kan skabe vores eget fyrtårn. Vi skal ikke være en wannabe-Aarhus, men være os selv. Vi er i gang med en øjenåbner for unge ved at gøre det mere transparent, hvad der findes af videregående uddannelser i Esbjerg, siger Mathilde Plantener, der også ønsker mere kontakt til nærområdets virksomheder, offentlige arbejdspladser og styrelser, så vi kan komme ud af undervisningslokalet.
Tobias Olsen, 24 år, kom til Esbjerg fra et lille samfund på Sydfyn for at studere Environmental and Resource Management på Syddansk Universitet og er nu på første år af kandidatdelen. Han er ligeledes med i unges advisory board og potentielt bestyrelsesmedlem i fonden.
- Ungdomsfonden er en superfed mulighed for at få indflydelse på, hvad Esbjergs unge gerne vil, og at være med til at bygge en ungdomskultur op fra grunden. Byen har storbyelementer med cafeer og byliv, men mangler endnu, hvad man kan kalde en storbys vibe. Den skal vi være med til at skabe, siger han blandt andet.
Bag de revolutionerende tanker
Education Esbjergs sekretariat har i den første tid prioriteret at tilknytte en gruppe af unge fra folkeskolens ældste klasser, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser – i alt 24 unge – til at påtage sig vigtige roller som ambassadører for at tiltrække flere danske og internationale studerende. Målet er 7.500 studerende på videregående uddannelser i 2030. Af gruppen af unge er advisory board dannet.
Henry Heiberg har sammen med en anden kendt erhvervsmand, Jens Lindholm, fostret de første tanker om at revolutionere måden at lade unge indgå i beslutningsprocesser om, hvad de brænder for.
- Vi ønsker, at Esbjerg bevæger sig fra overvejende at være præget af en pensionistkultur til en ungdomskultur bygget på tillid til, at det kan unge sagtens finde ud af. De unge i Ungdomsfonden vil være ildsjæle, og de skal ikke opleve barrierer ved at skulle igennem det politiske system for at realisere deres drømme. Der skal være kort vej fra idé til udførelse for de unge beslutningstagere, siger Henry Heiberg, der ud over at være initiativtager også udtaler sig på vegne af de ni fonde, der bidrager til Ungdomsfonden.
Ungdomsfonden kan støtte initiativer, der i bred forstand udtrykker, hvad unge er engageret i og gerne vil. Det kan være musik, teater, dans, design, journalistik, litteratur, visuelle medier, natur og sociale events. Det kan både være gennem egne projekter og i samarbejde med Esbjerg Kommune og Education Esbjerg.
De 10 fonde
Claus Sørensens Fond
Alice og Tage Sørensens Fond
Esbjerg Fonden
Blue Water Fonden
Henning G. Kruses Fond
De Frie Erhvervs Investeringsfond i Esbjerg
Esbjerg Ugeavis' Fond
ObbekjerFonden
Johan Hoffmann Fonden
Derudover bidrager Esbjerg Kommune og Education Esbjerg.