Annonce
Esbjerg

Esbjerg Havn vil drive havn på kunstig energi-ø ude i Nordsøen

I maj fremlagde regeringen planer om to gigantiske energiøer i henholdsvis Nordsøen og Østersøen. Nu siger Esbjerg Havns direktør, at hans havn gerne vil drive en eventuelt komende havn på energiøen i Nordsøen. Illustration: Esbjerg Havn/Morten Reese
Esbjerg Havn vil spille en hovedrolle i forbindelse med etablering og drift af en kommende energiø i Nordsøen. Esbjergs havnedirektør er arkitekten bag fælles budskab fra væsentlige vestkysthavne.
Annonce

Esbjerg: Der har været planer om en kunstig energiø omkranset med masser er havvindmøller ude i Nordsøen i flere år, og ideens kompleksitet har udløst prædikaterne »måneprojekt« og »science fiction«.

Men i sidste måned offentliggjorde regeringen som et led i sin klimahandlingsplan, at den som det første land i verden ønsker at oprette energi-øer i både Nordsøen og Østersøen senest i 2030.

Og natten til mandag indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget så en klimaaftale, der netop medfører etablering af verdens to første energiøer på i alt fem GW.

Nu meddeler Esbjerg Havns direktør Dennis Jul Pedersen, at havnen dels ønsker at drive havnen på den kommende kunstig energiø, dels tilbyder at bidrage i forbindelse med en eventuel etablering af energiøen.

Dennis Jul Pedersen har desuden været initiativtager til en kronik, som han sammen med direktørerne for havnene i Esbjerg, Hanstholm, Hirtshals, Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn forleden fik bragt i Jyllands-Posten. Her appellerer direktørerne til politikerne om at få en langsigtet hovedrolle i projektet, som blev præsenteret af erhvervsminister Simon Kollerup den 20. maj.

”Skal den kommende energiø levere 100 procent på forventningerne til både lavere pris, højere effektivitet, erhvervseventyr og grønne jobs, opfordrer vi til, at havnene på den jyske vestkyst får en langsigtet hovedrolle. Altså en rolle, der ikke slutter i forbindelse med den officielle åbning. Vi er klar til at påtage os ansvaret for at drive havnen på energiøen.”

Videre hedder det i kronikken:

”Hvorfor er det en god ide – og er det overhovedet muligt? Lovgivningen er ingen hindring. Den åbner for, at havne kan erhverve og drive arealer uden fysisk tilknytning til havnen. Og det er en god ide, fordi der vil være meget stærke synergier mellem den ny havn og infrastrukturen på Vestkysten. Desuden vil havnene, udover infrastrukturen, have den helt nødvendige viden og erfaring, som andre først vil skulle til at bygge op. Vi har mange hundrede års erfaring med at udvikle, bygge og drive havn, og i 2030 vil vi tilsammen have årtiers erfaring med netop havvind. Der samles og udskibes over 1 GW fra Esbjerg om året.”

Annonce

Kronborg tager sagen op

Dennis Jul Pedersen siger desuden, at det også handler om at forsvare danske havnes aktiviteter, og at det for Esbjerg Havn og andre vestkysthavne vil være uhensigtsmæssigt at have en udenlandsk konkurrent i havnedrift ude i Nordsøen.

- Hvis eksempelvis et udbud resulterer i, at Rotterdam Havn skal drive en havn midt ude i Nordsøen. Og hvis de ikke er underlagt de samme regler og love som danske havne. Man kunne forestille sig, at man kan bruge vindmøllestrømmen til fremstilling af grøn ammoniak som brændstof til fremtidens skibsfart, og der er jo også ganske naturligt at service og måske support til installation af havvindmølleparker foregår fra en energiø, siger Dennis Jul Pedersen.

Dennis Jul Pedersen er ny direktør i Esbjerg Havn. Arkivfoto: André Thorup

Han håber nu på at få en dialog med politikerne, og den skal han nok få, fastslår Anders Kronborg, Socialdemokratiets lokale folketingsmedlem, der også har plads i Folketingets energiudvalg.

- Jeg synes, de tanker havnedirektøren har er både visionære og spændende. Esbjerg befinder sig i en transformationsfase til at blive et grønt magtcentrum i Danmark og Norden. Jeg har stående aftaler med energiordfører i Folketinget om besøg i Esbjerg, og jeg tager også en snak med både fagministeren og partiets ordfører på området, siger Kronborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce