Annonce
Esbjerg

Esbjerg jagter fremtidens sosu'er i de små klasser

Der kommer til at mangle varme hænder i alvorlig grad. Med den erkendelser er der udviklet et forløb for 4. til 6.klasserne på Social & Sundhedsskolen. Arkivfoto: Ulrik Pedersen.
Esbjerg Kommune skal i gang med at motivere børn helt ned til 10 årsalderen til en social- og sundhedsuddannelse. Finansiering af nyt projekt oversendt til budgetforhandlingerne til efteråret.

Esbjerg Kommune: Inden for ganske få år vil der landet over mangle tusindvis af varme, sosu-hænder, og for Esbjerg Kommunes vedkommende vil der om bare syv år mangle ikke færre end 1.000, anslår FOA.

Med den erkendelse i baghovedet skal der skabes en markant større interesse for faget blandt de unge, og derfor har Social & Sundhedsskolen udbudt et projekt om kroppen og dens funktioner for kommunens 4. – 6.-klasser. Forløbet skal gøre elever ned til 10-årsalderen interesserede i sosu-uddannelserne.

Den vogn vil Esbjerg Kommune gerne være med på - Varde Kommune er allerede i gang - men indtil videre mangler der finansiering. Hverken Børn & Kultur eller Sundhed & Omsorg kan finde pengene til det. Esbjerg Kommune anslår, at 20 skoleklasser stigende til 60 klasser årligt vil benytte sig af tilbuddet på Social & Sundhedsskolen, og det vil koste 50.000 kroner næste år, 100.000 kroner i 2021 og 150.000 kroner i 2022 og årene fremover. Sagen er derfor oversendt til budgetforhandlingerne, der går i gang til efteråret.

Kaos og mangel

  • Social- & Sundhedsskolens projekt hedder KAOS - K for krop; hvad indeholder kroppen, A for aktivitet; hvad kan kroppen, O for opdagelse; hvordan fungerer kroppen, og S for sundhed; hvordan passer vi på kroppen.
  • Ifølge prognoserne er Esbjerg Kommune - målt på antal - den kommune i Syd- og Sønderjylland, der i 2026 kommer til at mangle flest sosu'er. På landsplan er estimatet fra Kommunernes Landsforening, at der kommer til at mangle 40.000 sosu'er i 2026.
  • Uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer knap fire år. Social- og sundhedshjælperuddannelsen varer godt to år.

Større projekt

Eleverne kommer på besøg på Sosu-skolen én dag årligt igennem tre år sammen med deres klasselærer og bliver undervist af en lærer i forskellige temaer om kroppen, dens opbygning og muligheder. De hører om sundhed, rygning og motion og får en masse praktiske opgaver.

Kaosdagene indgår i et projekt, som Sundhed & Omsorg og Børn & Kultur samarbejder om, nemlig ”KLOG på social- og sundhedsområdet”.

Ud over dagene på sosu-skolen skal der etableres partnerskaber mellem udvalgte ældrecentre og skoler med henblik på klassebesøg på ældrecentre samt fælles aktiviteter. Derudover skal der tilbydes fritidsjob på ældrecentrene til elever fra folkeskolens ældste klasser.

Projektet kører i Varde kommune, som oplyser at det er en succes. Varde købte 26 dage i 2018, hvor projektet startede.

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn & Familieudvalget, hvor sagen senest har været til drøftelse, siger om idéen:

- Det er et spændende projekt med både praksisnær læring, mulighed for fritidsjob og venskaber på tværs af generationer. Det rummer mange muligheder, men desværre har vi i udvalget ikke midlerne til det for nu, hvorfor det overgår til de kommende budgetforhandlinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce