x
Annonce
Esbjerg

Esbjerg jagter fremtidens sosu'er i de små klasser

Der kommer til at mangle varme hænder i alvorlig grad. Med den erkendelser er der udviklet et forløb for 4. til 6.klasserne på Social & Sundhedsskolen. Arkivfoto: Ulrik Pedersen.
Esbjerg Kommune skal i gang med at motivere børn helt ned til 10 årsalderen til en social- og sundhedsuddannelse. Finansiering af nyt projekt oversendt til budgetforhandlingerne til efteråret.

Esbjerg Kommune: Inden for ganske få år vil der landet over mangle tusindvis af varme, sosu-hænder, og for Esbjerg Kommunes vedkommende vil der om bare syv år mangle ikke færre end 1.000, anslår FOA.

Med den erkendelse i baghovedet skal der skabes en markant større interesse for faget blandt de unge, og derfor har Social & Sundhedsskolen udbudt et projekt om kroppen og dens funktioner for kommunens 4. – 6.-klasser. Forløbet skal gøre elever ned til 10-årsalderen interesserede i sosu-uddannelserne.

Den vogn vil Esbjerg Kommune gerne være med på - Varde Kommune er allerede i gang - men indtil videre mangler der finansiering. Hverken Børn & Kultur eller Sundhed & Omsorg kan finde pengene til det. Esbjerg Kommune anslår, at 20 skoleklasser stigende til 60 klasser årligt vil benytte sig af tilbuddet på Social & Sundhedsskolen, og det vil koste 50.000 kroner næste år, 100.000 kroner i 2021 og 150.000 kroner i 2022 og årene fremover. Sagen er derfor oversendt til budgetforhandlingerne, der går i gang til efteråret.

Annonce

Kaos og mangel

  • Social- & Sundhedsskolens projekt hedder KAOS - K for krop; hvad indeholder kroppen, A for aktivitet; hvad kan kroppen, O for opdagelse; hvordan fungerer kroppen, og S for sundhed; hvordan passer vi på kroppen.
  • Ifølge prognoserne er Esbjerg Kommune - målt på antal - den kommune i Syd- og Sønderjylland, der i 2026 kommer til at mangle flest sosu'er. På landsplan er estimatet fra Kommunernes Landsforening, at der kommer til at mangle 40.000 sosu'er i 2026.
  • Uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer knap fire år. Social- og sundhedshjælperuddannelsen varer godt to år.

Større projekt

Eleverne kommer på besøg på Sosu-skolen én dag årligt igennem tre år sammen med deres klasselærer og bliver undervist af en lærer i forskellige temaer om kroppen, dens opbygning og muligheder. De hører om sundhed, rygning og motion og får en masse praktiske opgaver.

Kaosdagene indgår i et projekt, som Sundhed & Omsorg og Børn & Kultur samarbejder om, nemlig ”KLOG på social- og sundhedsområdet”.

Ud over dagene på sosu-skolen skal der etableres partnerskaber mellem udvalgte ældrecentre og skoler med henblik på klassebesøg på ældrecentre samt fælles aktiviteter. Derudover skal der tilbydes fritidsjob på ældrecentrene til elever fra folkeskolens ældste klasser.

Projektet kører i Varde kommune, som oplyser at det er en succes. Varde købte 26 dage i 2018, hvor projektet startede.

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn & Familieudvalget, hvor sagen senest har været til drøftelse, siger om idéen:

- Det er et spændende projekt med både praksisnær læring, mulighed for fritidsjob og venskaber på tværs af generationer. Det rummer mange muligheder, men desværre har vi i udvalget ikke midlerne til det for nu, hvorfor det overgår til de kommende budgetforhandlinger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce