Annonce
Esbjerg

Esbjerg klarer sig bedre gennem coronakrisen end størstedelen af landet

Erhvervslivet i Esbjerg Kommune klarer sig lige nu bedre gennem krisen end gennemsnittet, hvis man kigger på ledighedstallene. Det er et tegn på et robust erhvervsliv, mener erhvervschef Karsten Rieder fra Business Esbjerg. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Selvom Esbjerg er hårdt ramt af Corona-krisen og flere virksomheder har måttet afskedige medarbejdere, ser Esbjerg lige nu ud til at klare sig bedre gennem krisen end gennemsnittet, hvis man kigger på ledighedstallene. Det er et tegn på et robust erhvervsliv, mener erhvervschef Karsten Rieder fra Business Esbjerg.
Annonce

Esbjerg Kommune: Ingen byer eller landsdele går ram forbi i disse tider. Heller ikke Esbjerg, som i efterdønningerne på krisen er blevet ramt af adskillige Corona-afskedigelser. Dog ser det ud til, at Esbjerg indtil videre ikke har været lige så hårdt ramt som mange andre af landets store kommuner.

De seneste ledighedstal viser i hvert fald ifølge Business Esbjerg, at Esbjerg Kommune ligger væsentligt under landsgennemsnittet af tilmeldte ledige i perioden fra 9. marts til 4. maj sammenlignet med samme periode de foregående år. Hvor tallet på landsplan er en stigning på 38,4 procent, ligger Esbjerg i øjeblikket på 33,5 procent. I flere kommuner er stigningen i omegnen af 50 procent.

-Det er naturligvis aldrig en positiv situation, når der sker en så markant stigning i ledighedstallene. Enhver afskedigelse er jo også en trist historie i sig selv. Men med det sagt tyder tallene på, at vi indtil videre klarer os lidt bedre igennem krisen end størsteparten af landets øvrige kommuner. Det er bestemt værd at hæfte sig ved, da det er et tegn på, at vores lokale erhvervsliv er forholdsvist robust, vurderer Business Esbjergs erhvervschef, Karsten Rieder.

Udvikling i ledighed

Udvikling i antal tilmeldte siden 8. marts - 4. maj sammenholdt med den gennemsnitlige udvikling i samme periode 2015-2019 – landets ti største kommuner (landsgennemsnit 38,4 procent).

København: 15.106 nyanmeldte (ændring, 41,2 procent)

Aarhus: 6.629 nyanmeldte (ændring, 31,7 procent)

Odense: 3.665 nyanmeldte (ændring, 32,5 procent)

Aalborg: 4.323 nyanmeldte (ændring, 28,6 procent)

Vejle: 1.841 nyanmeldte (ændring, 35,8 procent)

Esbjerg: 1.931 nyanmeldte (ændring, 33,5 procent)

Frederiksberg: 1.945 nyanmeldte (ændring, 40,4 procent)

Randers: 1.812 nyanmeldte (ændring 42,1 procent)

Viborg: 1.446 nyanmeldte (ændring 36,4 procent)

Kolding: 1.809 nyanmeldte (ændring 44,7 procent)

Annonce

Visse forbehold

At kommunens erhvervsliv ser ud til at kunne klare sig relativ fornuftigt gennem krisen indtil nu, stemmer godt overens med det billede, Business Esbjergs erhvervschef kan genkende.

- Det er vel nærmest indbygget i vores dna, at vi ikke giver op på grund af lidt blæst. Det kommer os nok lidt til gode i disse tider forstået på den måde, at vi har mange velkonsoliderede virksomheder, som igennem mange år har ageret fornuftigt og generelt set har en god økonomi. Vi skal dog samtidig huske at tage forbehold for, at situationen kan udvikle sig, eksempelvis ved en større krise i olie- og gasbranchen, ligesom alle efterskælvene fra den nuværende krise jo heller ikke kan måles endnu, vurderer Karsten Rieder.

Han peger på, at den Corona-undersøgelse blandt virksomhederne, som Business Esbjerg foretog i april, også kan være med til at give lidt af svaret på, hvorfor Esbjerg ind til videre har redet stormen lidt bedre af end mange andre kommuner. Her viste tallenene nemlig, at en stor del af virksomhederne er godt polstrede og derfor kan stå imod i længere tid. Hele 30 procent angav, at de havde likviditet til at klare sig mere end 12 måneder, og yderligere 18 procent vurderede, at de kunne klare sig mellem fem og 12 måneder.

Annonce

Flere end 1.000 afmeldte ledige

Efter Corona-krisens udbrud har Esbjerg Kommune fået 868 flere ledige, så det samlede antal nu er på 3.431, hvilket ifølge Jobcenter Esbjerg svarer til en ledighedsprocent på fire. Selv om det i sig selv langt fra er gode nyheder, er der dog også her lysglimt at spore.

- Heldigvis er der også stadig en del, der kommer i arbejde. Flere end 1.000 ledige har afmeldt sig siden den 9. marts, hvilket er et tegn på, at arbejdsmarkedet ikke er gået helt i stå, og at der stadig er behov for arbejdskraft i mange virksomheder. Sammenlignet med samme periode sidste år, er det faktisk kun et par hundrede færre, der er kommer i arbejde, forklarer jobcenterchef Pia Niemann Damtoft.

I Business Esbjergs virksomhedsundersøgelse var antallet af arbejdspladser faldet i 30 procent af virksomhederne, mens virksomhederne forventede, at det samlede antal af arbejdspladser i forbindelse med krisen ville falde med 3,4 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Annonce