Annonce
Esbjerg

Esbjerg Kommune har fundet et smuthul: Skoler kan alligevel slippe for nationale test

Formand for Børn og Familieudvalget Diana Mose Olsen (SF) håber alligevel, at Esbjerg Kommune kan få lov til at skrotte de kontroversielle nationale test. Ved møde i udvalget mandag foreslog hun, at man bruger frihedsforsøget til at sikre fritagelse. Arkivfoto
Trods afvisning fra Børne- og Undervisningsministeriet, har politikerne i Esbjerg Kommune ikke opgivet håbet om at blive fritaget for de nationale test. Det viser sig nemlig, at frihedsforsøget, der fra sommer sætter kommunens skoler fri for bureaukrati og regler, giver mulighed for allerede i dette skoleår at sløjfe det omdiskuterede testsystem.

Esbjerg: Blandt byrådspolitikerne i Esbjerg Kommune har der gennem længere tid været et ønske om, at de nationale test skrottes på de lokale skoler.

Testsystemet er af blandt andre lærerforeningen beskyldt for at være ubrugeligt og fejlbehæftet, og på rådhuset mener et bredt flertal, at man i lyset af coronapandemien bør prioritere elevernes trivsel højere end de omdiskuterede tests.

Netop derfor sendte Esbjerg Kommune tilbage i februar en ansøgning til Børne- og Undervisningsministeren, hvor man anmodede om at blive fritaget. Dette blev dog mødt af en skuffende afvisning fra ministeren, hvorfor eleverne umiddelbart står til at skulle gennemføre de nationale test inden sommerferien.

Annonce

Men nu er der måske alligevel håb for de lokale modstandere af testsystemet.

Den fulde frihed

Fra det kommende skoleår sættes skolerne i Esbjerg Kommune, som led i regeringens velfærdsaftale, nemlig fri for regler, love og bureaukrati i forsøget Fremtidens Folkeskole, og fordi friheden i praksis allerede kan blive gældende fra den 15. maj, hvor Folketinget stemmer om forslaget, ser det ud til, at man kan undslippe de nationale test.


Nu skal det selvfølgelig stemmes igennem først, men lokalt virker der til at være bred enighed om, at det her er en god løsning. Det er et vigtigt signal at sende op til frihedsforsøget

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget


Ved mandagens møde i Børn og Familieudvalget nåede man til bred enighed om at påberåbe sig retten til at undslå sig de nationale test. Og i frihedens navn vil det efter planen blive op til skolerne selv, om de vælger at gennemføre testene.

- Vi har fundet et smuthul, og det udnytter vi til at sige til skolerne, at de kan vælge de nationale test fra, hvis de mener, at det er det rigtige. Det er meget positivt, synes jeg, og helt i forsøgets ånd. Det ville være dejligt, hvis skolerne allerede nu kan få den fulde frihed, og jeg har fra start ment, at det var en mærkelig prioritering at fastholde de nationale test, efter alt det eleverne er gået igennem, siger Diana Mose Olsen (SF), der er formand for udvalget.

Annonce

Andre måleværktøjer

Nu har Børn og Familieudvalget sammen med forvaltningen sat gang i en proces, der skal forberede skolerne til at kunne slippe for de nationale test, og man forventer allerede den 17. maj, altså to dage efter den forventede vedtagelse af velfærdsaftalen, at Børn og Familieudvalget kan træffe beslutning om, at skolerne selv får frihed til at bestemme om de vil afvikle dem.

- Nu skal det selvfølgelig stemmes igennem først, men lokalt virker der til at være bred enighed om, at det her er en god løsning. Det er et vigtigt signal at sende op til frihedsforsøget, siger Diana Mose Olsen, der desuden kan fortælle, at man har iværksat arbejdet med at udvikle andre værktøjer til at måle om frihedsforsøget har været en succes eller ej.

- Når man bliver udpeget til at stå for et spændende forsøg over tre år, er det også afgørende, at vi kan tage nogle håndgribelige resultater med derfra. Derfor er vi naturligvis også nødt til at finde nogle metoder til at måle, hvordan frihedsforsøget er gået. Men jeg er glad for, at det ikke bliver de fejlbehæftede nationale test, siger hun og erkender, at det selvfølgelig er meget sent på skoleåret, at den endelige beslutning om muligheden for at droppe de nationale test træffes.

- Den 17. maj er jo lige i sidste øjeblik, og derfor gør vi alt for allerede nu at få signalet sendt ud til skolerne om, at vi forventer fritagelse allerede fra i år. Vi kan dog ikke gøre så meget, før velfærdsaftalen er endeligt vedtaget. Og vi ved, at nogle skoler allerede er i gang med planlægningen af testene. Det er naturligvis ærgerligt, siger Diana Mose Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce