Annonce
Esbjerg

Esbjerg Kommune sakker bagud i kampen om tilflyttere

Esbjerg Kommunes indbyggertal er vokset betydeligt mindre end tilsvarende kommuners. Folks opfattelse af kommunen er en udfordring, forklarer ekspert. Foto: Scanpix

Kommuner tilsvarende Esbjerg Kommune har langt større succes med at få flere indbyggere. Folks billede af Esbjerg skal ændres, hvis indbyggertallet skal stige, mener ekspert.

Esbjerg Kommune: 173 indbyggere.

Så meget er Esbjerg Kommune vokset med indtil videre i 2017.

Dermed fortsætter tendensen fra de sidste mange år, hvor tilflytningen til kommunen har været yderst beskeden.

Fra 1. januar 2010 til 1. januar 2017 kom der kun 791 flere indbyggere til Esbjerg Kommune, mens tilsvarende kommuner som Kolding Kommune voksede med 3211 borgere, og Vejle Kommune voksede med hele 6860.

Kommende borgmester for Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) erkender da også, at det ikke går hurtigt nok med at få nye borgere til kommunen, og at målet om 120.000 i 2020 er så godt som umuligt. I forhold til de andre kommuner peger han på, at tilflytning er påvirket at mange faktorer, som uddannelsesudbud, jobmuligheder og geografi.

- I det østlige Jylland - og især i trekantområdet - har de nogle rigtige gunstige forhold med en masse større byer inden for kort afstand, hvorimod halvdelen af vores opland her er Vesterhavet. Det er en udfordring, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Udvikling i indbyggertal

Så mange flere indbyggere er der kommet mellem 2010 og 2017:Esbjerg Kommune: 791

Vejle Kommune: 6860

Randers Kommune: 3368

Viborg Kommune: 3167

Kolding Kommune: 3211

Silkeborg Kommune: 2756

Et dårligt ry

Den kommende borgmester mener dog alligevel, at fremtiden ser lys ud.

- Lige nu bliver der investeret massivt i vores område, som for eksempel i oliebranchen. Det vil skabe en masse job, som forhåbentligt får flere til at flytte hertil, siger Jesper Frost Rasmussen, som peger på, at der allerede går godt rigtig godt med slaget af nye grunde rundt omkring i kommunen.

Ved Statens Byggeforskningsinstitut hos Aalborg Universitet peger forskningschef Hans Thor Andersen på, at der er flere ting, som udfordrer Esbjerg Kommune. En af dem er beliggenheden, hvor en stor del af det omkringliggende område er vand, ligesom der er relativt langt til andre større byer. Det andet er den gængse opfattelse af området.

- Esbjerg har fortsat et negativt omdømme som en gammel fiskerby uden de store kulturelle tilbud. Det er selvfølgelig ikke virkeligheden, men det er det billede, som mange desværre har. Og det er man nødt til at gøre noget ved. Normalt er jeg ikke den store fortaler for branding, men her kan det faktisk været det, der skal til. Folks opfattelse skal ændres, siger Hans Thor Andersen.

Et stort arbejde

Derudover mener han også, at Esbjerg skal kæmpe endnu mere for at blive en rigtig universitetsby.

- Esbjerg er aldrig rigtig blevet en del af "universitetsholdet" i Danmark på trods af sin størrelse. Det kan have været med til at bremse den omstilling, som man specielt har set i Aalborg de seneste ti år. Så det vil også være værd at opruste på den front. Ikke mindst med et godt studiemiljø, siger Hans Thor Andersen.

Jesper Frost Rasmussen nikker genkendende til udfordringerne og medgiver, at der ligger et større arbejde forude.

- Vi skal være bedre til at vise, hvad Esbjerg Kommune er. Mange har stadig et forældet billede af kommunen. Vi skal blive langt bedre til at sælge os selv, og det arbejder vi også på, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce