Annonce
Esbjerg

Esbjerg Kommune: Slut med balloner til børn efter kritik af kommunalt arrangement

Slut-forbudt - ikke flere balloner, heller ikke bionedbrydelige, til skoleklasser i Esbjerg Kommune, der vinder priser. Privatfoto.
Udvalgsformand for Teknik & Bygge, Søren Heide Lambertsen (S), uddelte forleden bio-nedbrydelige balloner i en skoleklasse dagen efter byrådets vedtagelse af plaststrategi. Ballon-uddelingen mødt med kritik fra formand for KIMO, og nu stopper ballon-festen.

Esbjerg Kommune: Nu er det absolut-slut-forbudt med uddeling af balloner i kommunalt regi - både almindelige balloner og bionedbrydelige balloner.

Det siger direktøren for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, til JydskeVestkysten efter kritik af et kommunalt trafik-arrangement hos en 0. klasse forleden.

Som JydskeVestkysten kunne berette, uddelte formanden for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune, Søren Heide Lambertsen (S), heliumfyldte, bionedbrydelige balloner i et klasselokale i forbindelse med en prisoverrækkelse dagen efter et byrådsmøde, hvor Esbjerg Byråd i enighed vedtog en ny plaststrategi, der skal mindske kommunens eget forbrug af plast, øge genanvendelsen og drive den grønne holdning fremad.

Teknik & Miljø-forvaltningen havde udstyret udvalgsformanden med de bionedbrydelige balloner som et miljørigtigt alternativ til ordinære balloner - ihukommende, at heliumballoner specifikt er nævnt i forarbejderne med plaststrategien - men det har nu mødt kritik fra kommunernes miljøorganisation.

Annonce

Plast-strategi

  • Esbjerg Byråd har 20. januar 2020 godkendt plaststrategien " En grønnere fremtid med mindre plast og mere genanvendelse". Plaststrategien består af fem overordnede initiativer: Optimering af nuværende affaldsordninger, erstatning af engangsplast, udfasning af produkter med mikroplast, brug af genbrugsbægre og erstatning af engangsplastservice ved kommunale arrangementer, øget vidensdeling mellem plastinteressenter i Esbjerg Kommune.
  • Initiativerne i plaststrategien lægger også vægt på at undgå forurening af naturen og sikre mindre udledning af mikroplast med særligt fokus på kunstgræsbaner og alternativer til opsendelse af heliumballoner, der lander i naturen, hvor dyrene kan finde på at spise stumperne og dør af det.

Strand, fugl og fisk

Det er nemlig en fejlslutning at tro, at det gør nogen forskel at gå over til bionedbrydelige balloner, for det er ét fedt for dyrelivet. De er lige skadelige, lyder det fra Karsten Filsø, formanden for KIMO Danmark (Kommunernes Internationale Miljøorganisation, red.), der har direkte interesse i hav- og kystbeskyttelse, der henvendte sig til JydskeVestkysten efter omtalen af prisoverrækkelsen.

- Jeg kan godt forstå, at man har nogle ønsker om festligholdelse, og i KIMO ønsker vi bestemt ikke at være partydræbere. Mit ærinde er bare, at også heliumfyldte bionedbrydelige balloner ender i naturen, og de tager under selv gunstige forhold mindst et år om at forsvinde. Naturen giver sjældent de optimale forhold til nedbrydning hele året, og nedbrydningen tager længst tid i vand. Derfor vil miljøet stadig have bøvl af den slags balloner - fugle og fisk kan spise dem, og snorene i ballonerne kan vikles omkring hals og næb hos fulgte. Nøjagtig ligesom ved almindelig balloner, forklarede Karsten Filsø, der tilføjede, kommunerne også skal bekoste oprydning på strandene efter bionedbrydelige balloner.

Nu stopper det

Direktør Erik Jespersen, Esbjerg Kommune, siger i et svar til JydskeVestkysten, at det er embedsfolk i Vej & Park, der tilrettelægger trafik-arrangementerne, og at det således er embedsværket, der har udstyret udvalgsformand Søren Heide Lambertsen med de bionedbrydelige balloner som et miljørigtigt alternativ:

- Vores medarbejdere har ikke haft hovedet helt under armen, for de har jo haft fokus på den nye plast-strategi og tænkt, at de må sørge for at vælge en anden type balloner end de gængse af hensyn til miljøet. De har således tænkt i den rigtige retning, men ikke undersøgt sagen helt grundigt nok. Bionedbrydelige balloner er miljømæssigt ikke gode nok - i hvert fald ikke endnu - - og det har vores medarbejdere ikke været skarpe nok på. Sådan er det, og der bliver ikke uddelt flere balloner fra Teknik & Miljøs side - bionedbrydelige eller andre, siger Erik Jespersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce