Annonce
Esbjerg

Esbjerg kontakter andre kommuner om regning for Arne-pension: Vi vil høre, om de er ligeså rystede, som vi er

Esbjerg Kommune retter om kort tid henvendelse til andre kommuner i anledning af medfinansierings-regningen for Arne-pensionen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Økonomiudvalget er umiddelbart ikke indstillet på at spare på job- og uddannelsesindsatsen for unge til den såkaldte Arne-pension. Esbjergs borgmester vil nu kontakte andre kommuner for at få et samlet foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Esbjerg Kommune: En række af landets sydjyske kommuner kan snarest vente en krigerisk henvendelse fra borgmesterkontoret i Esbjerg om den kommunale medfinansiering af regeringens såkaldte Arne-pension.

Forleden udsatte byrådets Social & Arbejdsmarkedsudvalg sagen og orienterede økonomiudvalget om, at man i udvalget ikke er indstillet på at spare på den unge-rettede beskæftigelsesindsats for at kunne aflevere første afdrag på regningen for Arne-pensionen - den politiske aftale om ret til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, som den socialdemokratiske regering, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten indgik sidste år.

Christiansborg-partierne har lige afleveret den første anvisning på, hvor regler og krav kan lempes, så kommunerne kan spare på den lokale beskæftigelsesindsats og medfinansiere Arne-pensionen.

Annonce

Det konkrete resultat - hvis kommunen benyttede sig af den foreslåede "regel-forenkling" - er, at Esbjerg Kommunes Jobcenter til en begyndelse skal skære ni stillinger og fjerne 40 procent af aktiveringstilbuddene og på den måde spare seks-syv millioner kroner i 2022 på indsatsen for unge ledige på uddannelseshjælp - en økonomisk støtte til ledige under 30 år, der ikke har en uddannelse, der umiddelbart giver adgang til et job.

De seks-syv millioner kroner er Esbjergs første afdrag på regningen, der på landsplan løber op i 1,1 milliarder kroner. Esbjerg Kommunes fulde andel forventes at lande på 20-22 millioner kroner.

Ønsker svar

Borgmester Jesper frost Rasmussen (V) har tidligere kaldt det "usmageligt" at sende regningen for Arne-pensionen videre til kommunerne, og efter mandagens møde i økonomiudvalget retter han nu henvendelse til andre kommuner, for "at finde ud af, om de er ligeså rystede, som vi er".

- Så regner jeg med, at der er flere kommuner, der sammen med os vil anmode om foretræde for Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Det kan jo være, at politikerne på Christiansborg ikke er helt opmærksomme på, hvad det her får af konsekvenser for den lokale beskæftigelsesindsats: Er partierne bag Arne-pensionen virkelig villige til at lade de unge betale prisen - det må vi forvente et svar på. Anvisningen på, hvordan pengene skal findes, skaber bare et nyt problem - den direkte konsekvens af at lette de nuværende regler er, at ledige unge får fire måneder på sofaen i stedet for fire uger, og det er ikke den rigtige vej at gå, siger borgmesteren.

SF-gruppeformand Diana Mose Olsen, hvis parti har været med til at indgå aftale om Arne-pensionen, har henvendt sig til partiformand Pia Olsen Dyhr og folketingsmedlem Karsten Hønge, der har været forhandler på aftalen:

- Set fra min stol skriger det her til himlen, og derfor har jeg skrevet til dem for at høre, hvad intentionerne egentlig er. Er det, fordi man på Christiansborg mener, at aktiveringstilbuddene er helt overflødige, eller hvilken antagelse har man lagt til grund? Vi ender med at skubbe de unge længere væk fra en plads på arbejdsmarkedet, så jeg er meget overrasket over det udspil, der er kommet, siger Diana Mose Olsen.

Unge kan ikke tvinges på FGU

  • En læser undrede sig efter JydskeVestkystens artikler om Arne-pensionen og de eventuelle nedskæringer af aktivitets-tilbuddene og spurgte, hvorfor kommunen ikke sender unge ledige til Forberedende Grund Uddannelse (FGU), der er etableret som erstatning for de tidligere produktionsskoler m.m.
  • Baggrunden for FGU'en var dengang, at Christiansborg-politikerne ville skabe grobund for en bedre fremtid for de unge under 25 år, der ikke har gennemført eller ikke er i gang med en ungdomsuddannelse og som heller ikke er i beskæftigelse.
  • Jobcenterchef Pia Damtoft, Esbjerg Kommune, oplyser blandt andet, at selv om FGU har vist gode resultater, så er FGU er en skole på linje med andre skoler og skoletilbud, hvor det udelukkende er de unges valg, om de ønsker skoletilbuddet. Uddannelseshuset/Jobcentret kan ikke give et uddannelsespålæg til FGU.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Naturen, sport, haven, familien og camping betyder alt for Hans-Jørgen Kjøgx

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Erhverv For abonnenter

Kig indenfor i det gamle posthus: En kleppert af en bankboks kan blive til vinkøleskab

Esbjerg

Esbjerg Kommune fraråder fiskeri i to vandløb ved tidligere brandskole: Politiker i hård kritik af forvaltning i sag om giftigt stof

Esbjerg

Politiet beder om hjælp: Tyve stjal senge for 1,2 millioner kroner

Aabenraa

Hjemmeværnsmand har snøret støvlerne: Vandrer kommunen tynd for at komme i byrådet

Kolding For abonnenter

Landmand taber 140.000 kroner om ugen på historisk lave svinepriser: Øjner konkurs hvis tingene ikke snart retter sig

Esbjerg

Erhvervsfolk deltog: Cykelholdet Team X retur fra Mallorca

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydjylland

Trods fjernelse af corona-restriktioner: Grænsekontrol fortsætter

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev

Karsten arbejdede hele natten på at pumpe vandet væk: Afspærret vej åbner muligvis i løbet af i dag

Esbjerg For abonnenter

Museumsdirektøren træder tilbage efter eget ønske: Hun har bare alt for meget at lave til at gå på pension

Haderslev

Coronasmittet barn var på sodavandsdiskotek: Forældre opfordres til at lade deres børn teste

Annonce