Annonce
forside

Esbjerg mangler 150 nyuddannede jurister hvert år

Det Faglige Hus' chefjurist Mikael Marstal vurderer, at Det Faglige Hus årligt har brug for 10-20 jurister. Arkivfoto.

Op mod 40 virksomheder indgår i en arbejdsgruppe, der skal skaffe en jura-uddannelse under Syddansk Universitet til Esbjerg. En af initiativtagerne, Det Faglige Hus, skal årligt bruge 10-20 jurister.

Esbjerg: Private virksomheder, kommunale kontorer og statslige styrelser indenfor en radius af 75 minutters kørsel fra Esbjerg har som minimum et samlet behov for 100-150 nyuddannede jurister hvert år.

Det viser en undersøgelse, som Business Esbjerg har foretaget for at afdække behovet for etablering af en jura-uddannelse ledet af Syddansk Universitet i Esbjerg.

I alt drejer det sig om op imod 40 virksomheder, som nu indgår i en arbejdsgruppe.

Blandt initiativtagerne er Det Faglige Hus, hvor man gerne ser opbygningen af et "jura-miljø" omkring Esbjerg. Det vil medføre, at Det Faglige Hus får lettere ved at rekruttere jurister fra nærområdet, oplyser chefjurist Mikael Marstal, der vurderer, at Det Faglige Hus årligt har brug for 10-20 jurister.

- Vi ser også ind i et stigende behov, og vi ser en klar fordel i at kunne rekruttere fra nærområdet. Indtil nu er vi lige netop lykkedes med rekrutteringen, men mange ansættelser strander på, at de allerdygtigste bor langt væk, forklarer Mikael Marstal og fortsætter:

- Vi ser også en fordel for byen ved at have et jurastudie tilknyttet. Det er med til at sætte Esbjerg endnu mere på landkortet.

Annonce

Vi ser også en fordel for byen ved at have et jurastudie tilknyttet. Det er med til at sætte Esbjerg endnu mere på landkortet.

Mikael Marstal, chefjurist hos Det Faglige Hus.

Få ansøgninger

En medvirkende årsag til, at behovet for en vestjysk jurauddannelse er blevet mere aktuel, er også udflytningen af statslige arbejdspladser, hvor blandt andet Ribe er blevet hjemsted for dele af Færdselsstyrelsen og Skattestyrelsen.

Karin Bergen, personskattedirektør med arbejdssted i den forhenværende amtsgård i Ribe, vurderer at have behov for 15-20 nyuddannede jurister hvert år. Som det er i dag, modtager hun meget få ansøgninger, når styrelsen slår juriststillinger op.

- Derfor synes jeg også, det er rigtigt fint, at Esbjerg Kommune og Business Esbjerg arbejder hårdt for at skaffe gode uddannelsesmuligheder hertil. Hvis det lykkes at uddanne jurister i nærområdet, vil det med stor sandsynlighed give mig lettere adgang til at løse opgaverne, og det vil gøre opgaven med at opbygge styrelsen her nemmere, siger Karin Bergen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce