Annonce
Esbjerg

Esbjerg og Fanø efterlader Tønder på perronen i turistsamarbejde

Borgmestrene for Fanø og Esbjerg kommuner, Sofie Valbjørn (Alt.) og Jesper Frost Rasmussen (V), rykker nu i forhold til Destinationsselskab Vadehavet. Fotocollage: Heidi Bjerre-Christensen
Efter at Tønder Byråd torsdag aften vedtog en timeout i forhold til etableringen af et turistsamarbejde med Fanø og Esbjerg kommuner, forlader toget nu perronen uden Tønder, siger borgmestrene for Fanø og Esbjerg.

Esbjerg og Fanø kommuner går nu i gang med selv at udvikle et fælles såkaldt destinations-selskab omkring turismen i Vadehavsområdet, og dermed bliver Tønder Kommune formentlig koblet ud af samarbejdet.

Torsdag aften vedtog Tønder Byråd en timeout efter drøftelser med Rømø-Tønder Turistforening, der ikke har virket voldsomt forelsket i et samarbejde med de to andre kommuner, selv om Fanø, Tønder og Esbjerg kommuner i foråret i år underskrev en hensigtserklæring om at ville oprette Destinationsselskab Vadehavet. Etableringen af destinationsselskabet er en konsekvens af vedtagelsen af erhvervsfremmeloven i december 2018.

- Vi kan ikke vente længere, vi skal i gang. Nu har vi ventet på Tønder siden foråret, og med byrådets beslutning torsdag aften er der ikke udsigt til, at der sker noget. Vi har behov for at sætte gang i processen nu og etablere en stærk destination, og det arbejde kan bedst foregå hen over vinteren, hvor der er lavsæson for de fleste i turisterhvervet. Hvis Tønder skulle ombestemme sig, skal de være hjerteligt velkomne, men vi begynder at sætte hegnspæle nu, og hvis man vil have indflydelse på, hvor de skal stå, så er det nu, man hopper med på vognen og ikke senere, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Sagen kort

  • Esbjerg Kommune har sammen med Fanø, Tønder og Varde kommuner tidligere haft et samarbejde om Destination Sydvestjylland. Men Varde valgte for et år siden at gå sammen om et destinationsselskab med Ringkøbing-Skjern Kommune, og i foråret underskrev Fanø, Tønder og Esbjerg kommuner en hensigtserklæring om Destinationsselskab Vadehavet.
  • Kommunerne søgte Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse om økonomisk støtte til etablering af selskabet med udgangen af 2019 og i efteråret gav Erhvervsfremmebestyrelsen tilsagn om 2,5 millioner kroner. Arbejdet med oprettelsen af destinationsselskabet skulle være sat i gang med en konference for turistaktørerne og politikere fra de tre kommuner i efteråret, men på grund af interne drøftelser i Tønder Kommune og mellem kommunen og Rømø-Tønder Turistforening, blev startkonferencen i første omgang udskudt.
  • Efterfølgende har Tønder Kommune efter yderligere drøftelser med Rømø-Tønder Turistforening den 22. oktober erklæret en kommunal timeout i forhold til arbejdet med destinationsselskabet. I stedet har Rømø-Tønder Turistforening fået til opgave med udgangen af januar 2020 at udarbejde forslag til destinationssamarbejde.

To i spil

Samme holdning giver borgmesteren på Fanø, Sofie Valbjørn (Alt.) udtryk for:

- Vi og erhvervslivet har længe stået og trippet for at komme i gang, og på Fanø er vi desuden i gang med at vedtage en ny erhvervspolitik, hvor vægten er lagt på stedbundne kvaliteter, Vadehavet og oplevelser. Det er den vej, Fanø Kommune vil, og det skal vi nu i gang med at arbejde med i praksis. Vi ser et stort udviklingspotentiale i natur- og oplevelsesturisme uden for badesæsonen. Vi har en basis i form af strand, vesterhav og sommerhuse, men udviklingspotentialet ligger i Vadehavet og nationalparken. Det er også uden for badesæsonen, vi har plads og mulighed for flere turister uden at ødelægge øen, siger Sofie Valbjørn.

Et af stridspunkterne mellem de tre kommuner har været placeringen af destinationsselskabet. Hvor Rømø-Tønder Turistforening ønsker, at de skal ligge på Rømø, er Fanø og Esbjerg kommuner enige om, at Ribe må være stedet, hvis der etableres et tre kommuners-samarbejde. Bliver det kun Esbjerg og Fanø kommuner, er spillet dog åbent.

- Ribe er en stærk turistdestination, så det kunne godt være en mulighed, selv om vi kun er to kommuner, men så er Fanø bestemt også i spil. Men under alle omstændigheder vil Rømø ikke være hensigtsmæssig som placering for destinationsselskabet, siger Sofie Valbjørn.

Annonce

Konsekvenser

Med vedtagelsen af den nye erhvervsfremmelov blev der lagt kraftigt op til fra centralt hold, at kommunerne organiserer turismeudviklingen i 15–25 destinations-selskaber. Konsekvensen ved, at en kommune ikke indgår i et destinationsselskab, er, at den ikke længere kan søge statslige midler til turismeområdet, og ligeledes har nogle fonde meddelt, at de kun vil støtte destinations-selskaber.

Hvis en kommune indgår i et destinationsselskab, må den ikke yde anden økonomisk støtte til turistområdet. Kommunen kan således ikke deltage i et destinationssamarbejde og samtidig yde økonomisk støtte til en turistforening til at varetage turistfremmeaktiviteter.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce