Annonce
Esbjerg

Esbjerg og Fanø skyder samarbejde om turister i gang

Socialdemokratiets Karen Sandrini er udpeget til forberedelsesudvalget for turistdestinations-selskabet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Torsdag mødes turisterhvervets aktører i Esbjerg og Fanø kommuner til storkonference om det nye destinationsselskab, der fra 2021 skal varetage turismerelaterede aktiviteter i de to kommuner.

Esbjerg Kommune: Økonomiudvalget har netop udpeget det byrådsmedlem, der sammen med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skal arbejde med forberedelserne til det storstilede turistdestinations-samarbejde med Fanø Kommune.

Valget faldt på Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S), som den socialdemokratiske byrådsgruppe i enighed havde indstillet.

Politikerne kommer i aktion allerede torsdag 30. januar, hvor en stor konference skal skyde arbejdet med det nye destinations-selskab i gang. Her mødes turisterhvervets aktører i Esbjerg og Fanø kommuner til det første møde for det nye selskab, som fra 2021 skal stå for turist-aktiviteterne i de to kommuner.

På konferencen vil repræsentanter fra Erhvervsministeriet og Dansk Kyst- og Naturturisme redegøre for baggrunden og formålet med at skabe destinations-selskaber, og de lokale aktører giver deres bud på, hvordan kommunerne kan skabe en destination i verdensklasse med lokale værdier, der støtter bedst muligt op om erhvervet og dets behov.

Annonce

Kort om

  • De nye destinationsselskaber landet over er et redskab i arbejdet med at realisere målene i den nationale turismestrategi frem mod 2025. Her er målene flere turistovernatninger, højere omsætning i turismebranchen og turister, der er mindst lige så tilfredse med ferieoplevelsen i Danmark som gennemsnittet for Nordeuropa.
  • Esbjerg har sammen med Fanø, Tønder og Varde kommuner tidligere haft samarbejdet Destination Sydvestjylland. Men Varde valgte for et år siden at gå sammen om et destinations-selskab med Ringkøbing-Skjern Kommune, og i foråret underskrev Fanø, Tønder og Esbjerg kommuner en hensigtserklæring om Destinationsselskab Vadehavet.
  • Arbejdet med oprettelsen af destinationsselskabet skulle have været sat i gang med en konference i efteråret 2019, men på grund af interne drøftelser i Tønder blev startkonferencen i første omgang udskudt. Efterfølgende har Tønder Kommune erklæret en kommunal timeout i forhold til arbejdet med destinationsselskabet. I stedet skal Rømø-Tønder Turistforening med udgangen af januar 2020 komme med forslag til destinationssamarbejde.

Tønder har timeout

- Vi har store forventninger til konferencen. Målet med, at turisterhvervets aktører mødes, er at få etableret en formel organisation, som kan tage førertrøjen på og sætte et helt nyt fokus på vores region som turistdestination. Det er der virkelig brug for. Turister er ligeglade med kommunegrænser. De kigger på det samlede område, og vi har masser at tilbyde i regionen, sige Jesper Frost Rasmussen, og borgmesteren i Fanø Kommune, Sofie Valbjørn (Alt), er ligeså optimistisk:

- I Fanø Kommune er vi også rigtig glade for, at der nu arbejdes målrettet med at etablere et destinationsselskab på tværs af kommunegrænser. Det er vigtigt, at turisterne oplever os som en sammenhængende region, og derfor håber vi selvfølgelig, at vores nabo mod syd, Tønder Kommune, også melder sig ind i kampen og deltager i konferencen, siger hun.

Med den sidste bemærkning sigter hun til, at Tønder Byråd i slutningen af oktober sidste år vedtog en timeout efter drøftelser med Rømø-Tønder Turistforening, der ikke har været voldsomt forelsket i et samarbejde med de to andre kommuner, selv om Fanø, Tønder og Esbjerg kommuner i foråret i år underskrev en hensigtserklæring om at ville oprette Destinationsselskab Vadehavet.

Derfor er Esbjerg og Fanø kommuner nu også gået i gang med selv at udvikle et fælles destinations-selskab omkring turismen i Vadehavsområdet:

- Tønder er mere end velkommen, men vi sætter jo processen i gang og begynder at sætte hegnspæle, så jo før, Tønder eventuelt kommer med, desto mere indflydelse vil man få, siger Frost Rasmussen.

Et års arbejde

Konferencen skal ses som begyndelsen på en proces, der løber hen over hele 2020, hvor turisterhvervet gennem workshops og møder bliver involveret i udvikling af destinationens strategiplan, profil- og kernefortælling, produkt- og oplevelsesudvikling og andre aktiviteter.

På baggrund af konferencens drøftelser vil der blive udarbejdet en procesplan. Et hovedmål i den plan er at sikre størst mulig erhvervs-involvering, så det kommende samarbejde i destinations-selskabet bygger på konkrete lokale styrkepositioner og værdier og samarbejder på tværs af kommunerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Annonce