Annonce
Tønder

Esbjerg og Fanø skyder samarbejde om turister i gang uden Tønder

Rømø er den største turistdestination. Derfor skal destinationsselskabet bag et kommende turistsamarbejde mellem Esbjerg, Fanø og Tønder kommune også placeres på Rømø. Sådan lyder argumentationen fra Rømø Tønder Turistforening. Den er kollegerne i Esbjerg og Fanø dog langt fra enig i. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Torsdag mødes turisterhvervets aktører i Esbjerg og Fanø kommuner til storkonference om det nye destinationsselskab, der fra 2021 skal varetage turismerelaterede aktiviteter i de to kommuner. I Tønder mødes turistforeningen og økonomiudvalget onsdag morgen.

ESBJERG/TØNDER: Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune har netop udpeget det byrådsmedlem, der sammen med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skal arbejde med forberedelserne til det storstilede turistdestinations-samarbejde med Fanø Kommune.

Valget faldt på plan & miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S), som den socialdemokratiske byrådsgruppe i Esbjerg i enighed havde indstillet.

Politikerne kommer i aktion allerede torsdag 30. januar, hvor en stor konference skal skyde arbejdet med det nye destinations-selskab i gang.

Her mødes turisterhvervets aktører i Esbjerg og Fanø kommuner til det første møde for det nye selskab, som fra 2021 skal stå for turist-aktiviteterne i de to kommuner.

Tønder er udset til at være tredje partner i turistsamarbejdet, men tøndringerne er efter alt at dømme ikke med, når startskuddet lyder på torsdag.

På konferencen vil repræsentanter fra Erhvervsministeriet og Dansk Kyst- og Naturturisme redegøre for baggrunden og formålet med at skabe destinations-selskaber, og de lokale aktører giver deres bud på, hvordan kommunerne kan skabe en destination i verdensklasse med lokale værdier, der støtter bedst muligt op om erhvervet og dets behov.

Tønder er mere end velkommen, men vi sætter jo processen i gang og begynder at sætte hegnspæle, så jo før Tønder eventuelt kommer med, jo mere indflydelse vil man få.

Jesger Frost Rasmussen, borgmester, Esbjerg Kommune

Tønder har timeout

- Vi har store forventninger til konferencen. Målet med, at turisterhvervets aktører mødes, er at få etableret en formel organisation, som kan tage førertrøjen på og sætte et helt nyt fokus på vores region som turistdestination. Det er der virkelig brug for. Turister er ligeglade med kommunegrænser. De kigger på det samlede område, og vi har masser at tilbyde i regionen, siger Jesper Frost Rasmussen, og borgmesteren i Fanø Kommune, Sofie Valbjørn (Alt), er ligeså optimistisk:

- I Fanø Kommune er vi også rigtig glade for, at der nu arbejdes målrettet med at etablere et destinationsselskab på tværs af kommunegrænser. Det er vigtigt, at turisterne oplever os som en sammenhængende region, og derfor håber vi selvfølgelig også, at vores nabo mod syd, Tønder Kommune, også melder sig ind i kampen og deltager i konferencen, siger hun.

Med den sidste bemærkning sigter hun til, at kommunalbestyrelsen i Tønder i slutningen af oktober sidste år vedtog en timeout efter drøftelser med Rømø-Tønder Turistforening.

Turistforeningen med formand Martin Iversen, Møgeltønder, i spidsen, er ikke voldsomt forelsket i et samarbejde med de to andre kommuner.

Det på trods af, at Fanø, Tønder og Esbjerg kommuner i foråret i år underskrev en hensigtserklæring om at ville oprette Destinationsselskab Vadehavet.

Derfor er Esbjerg og Fanø kommuner nu også gået i gang med selv at udvikle et fælles destinations-selskab omkring turismen i Vadehavsområdet:

- Tønder er mere end velkommen, men vi sætter jo processen i gang og begynder at sætte hegnspæle, så jo før Tønder eventuelt kommer med, jo mere indflydelse vil man få, siger Frost Rasmussen.

Annonce

Mødes onsdag

Tønders time out var betinget af, at turistforeningen skulle søge kontakt til kollegerne i Fanø og Esbjerg i et forsøg på at finde et fælles udspil om et fremtidigt samarbejde. Turistforeningen skulle have afrapporteret til økonomiudvalget i Tønder Kommune i sidste uge. Men det skete ikke. I stedet er der nu indkaldt til et møde onsdag den 30. januar fra morgenstunden.

- Her forventer jeg, at turistforeningen kommer med et oplæg til et fremtidigt destinationssamarbejde. Det var det, de sagde, at de kunne levere, siger borgmester Henrik Frandsen (V).

Et af Rømø-Tønder Turistforenings stålsatte krav til et kommende turistsamarbejde er, at destinationsselskabet skal ligge på Rømø. Det er kollegerne i Esbjerg og Fanø ikke enige i.

Kort om

  • De nye destinationsselskaber landet over er et redskab i arbejdet med at realisere målene i den nationale turismestrategi frem mod 2025. Her er målene flere turistovernatninger, højere omsætning i turismebranchen og turister, der er mindst lige så tilfredse med ferieoplevelsen i Danmark som gennemsnittet for Nordeuropa.
  • Esbjerg har sammen med Fanø, Tønder og Varde kommuner tidligere haft samarbejdet Destination Sydvestjylland. Men Varde valgte for et år siden at gå sammen om et destinations-selskab med Ringkøbing-Skjern Kommune, og i foråret underskrev Fanø, Tønder og Esbjerg kommuner en hensigtserklæring om Destinationsselskab Vadehavet.
  • Arbejdet med oprettelsen af destinationsselskabet skulle have været sat i gang med en konference i efteråret 2019, men på grund af interne drøftelser i Tønder blev startkonferencen i første omgang udskudt. Efterfølgende har Tønder Kommune erklæret en kommunal timeout i forhold til arbejdet med destinationsselskabet. I stedet skal Rømø-Tønder Turistforening med udgangen af januar 2020 komme med forslag til destinationssamarbejde.
Annonce

Et års arbejde

Konferencen i Esbjerg på torsdag skal ses som begyndelsen på en proces, der løber hen over hele 2020, hvor turisterhvervet gennem workshops og møder bliver involveret i udvikling af destinationens strategiplan, profil- og kernefortælling, produkt- og oplevelsesudvikling og andre aktiviteter.

På baggrund af konferencens drøftelser vil der blive udarbejdet en procesplan. Et hovedmål i den plan er at sikre størst mulig erhvervs-involvering, så det kommende samarbejde i destinations-selskabet bygger på konkrete lokale styrkepositioner og værdier og samarbejder på tværs af kommunerne.

Godt nok tager Esbjerg og Fanø kommuner med en konference på torsdag de første indledende skridt mod et destinationssamarbejde uden Tønder. Formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen, advarer dog mod hastværk. - Vi kan som lovgivningen er nu, nå at oprettet et destinationsselskab indtil udgangen af 2021, skriver han i en statusopdatering til medlemmerne af økonomiudvalget i Tønder. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Tønder For abonnenter

Tønder Forsyning investerer 60 millioner i kommunens største renseanlæg i Branderup: - Det er i hvert fald betalt tilbage på 10 år

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Tønder

Et skridt nærmere: Steder og idéer til kommende festival fundet

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce