Annonce
Esbjerg

Esbjerg skal være røgfri

Unge begynder ofte at ryge, fordi andre gør det. Det skal være lettere for unge at sige nej tak til cigaretter - og dermed ja tak til et røgfrit liv. Derfor sætter Esbjerg Kommune nu en ny kampagne i gang, "JA TAK #roegfritesbjerg", som blandt andet via sociale medier skal bidrage til at ændre normen og kulturen for rygning.

Annonce

Esbjerg: Esbjerg Kommune vil have flere unge, som siger nej til tobak og dermed ja til et røgfrit liv. Erfaringen viser, at det kan være svært at nå ud til børn og unge med gængse kampagner. Løftede pegefingre virker ikke.

Derfor indleder kommunen nu en ny kampagne, "JA TAK #roegfritesbjerg", som via samarbejder med skoler og ungdomsuddannelser og de unges egen medvirken på sociale medier som eksempelvis. Facebook og Instagram skal gøre det unormalt at ryge og forebygge, at unge tænder den første cigaret.

- Det går den forkerte vej med antallet af unge mennesker, der ryger - også i Esbjerg Kommune. Det viser tal fra Region Syddanmarks sundhedsprofil 2017. Vi ved, at unge ofte begynder at ryge i skoletiden. De bliver fristet, når andre unge ryger. Derfor er skoler og ungdomsuddannelser et oplagt sted at starte, hvis vi skal nå vores børn og unge og forebygge, at de overhovedet tænder deres første cigaret, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF).

Kommunen har en høj andel af personer, som ryger dagligt. Især udviklingen blandt unge er bekymrende. Rygning er den enkeltfaktor, der forårsager mest sygdom og død, og vel at mærke en faktor, der kunne forebygges.

Langt de fleste, som ryger dagligt, starter med at ryge, inden de fylder 18 år. Størstedelen af de unge, der begynder at ryge, begynder at eksperimentere med rygning i alderen 14-19 år. Andelen af unge, der ryger, stiger kraftigt i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor cigaretterne ofte bliver indgangen til et nyt fællesskab.

Esbjerg Kommune gennemfører kampagnen i samarbejde med Røgfri Fremtid og med afsæt i den fælles vision, at Danmark i år 2030 er røgfri, så ingen ryger eller bliver udsat for tobaksrøg.

Kampagnen blev skudt i gang ved et arrangement på Rybners Gymnasium i Esbjerg 29. januar og fortsætter med besøg og pop-up-stande på 34 skoler og uddannelsessteder rundt omkring i kommunen i den nærmeste fremtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Annonce