Annonce
Esbjerg

Esbjerg skal være røgfri

Unge begynder ofte at ryge, fordi andre gør det. Det skal være lettere for unge at sige nej tak til cigaretter - og dermed ja tak til et røgfrit liv. Derfor sætter Esbjerg Kommune nu en ny kampagne i gang, "JA TAK #roegfritesbjerg", som blandt andet via sociale medier skal bidrage til at ændre normen og kulturen for rygning.

Esbjerg: Esbjerg Kommune vil have flere unge, som siger nej til tobak og dermed ja til et røgfrit liv. Erfaringen viser, at det kan være svært at nå ud til børn og unge med gængse kampagner. Løftede pegefingre virker ikke.

Derfor indleder kommunen nu en ny kampagne, "JA TAK #roegfritesbjerg", som via samarbejder med skoler og ungdomsuddannelser og de unges egen medvirken på sociale medier som eksempelvis. Facebook og Instagram skal gøre det unormalt at ryge og forebygge, at unge tænder den første cigaret.

- Det går den forkerte vej med antallet af unge mennesker, der ryger - også i Esbjerg Kommune. Det viser tal fra Region Syddanmarks sundhedsprofil 2017. Vi ved, at unge ofte begynder at ryge i skoletiden. De bliver fristet, når andre unge ryger. Derfor er skoler og ungdomsuddannelser et oplagt sted at starte, hvis vi skal nå vores børn og unge og forebygge, at de overhovedet tænder deres første cigaret, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF).

Kommunen har en høj andel af personer, som ryger dagligt. Især udviklingen blandt unge er bekymrende. Rygning er den enkeltfaktor, der forårsager mest sygdom og død, og vel at mærke en faktor, der kunne forebygges.

Langt de fleste, som ryger dagligt, starter med at ryge, inden de fylder 18 år. Størstedelen af de unge, der begynder at ryge, begynder at eksperimentere med rygning i alderen 14-19 år. Andelen af unge, der ryger, stiger kraftigt i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor cigaretterne ofte bliver indgangen til et nyt fællesskab.

Esbjerg Kommune gennemfører kampagnen i samarbejde med Røgfri Fremtid og med afsæt i den fælles vision, at Danmark i år 2030 er røgfri, så ingen ryger eller bliver udsat for tobaksrøg.

Kampagnen blev skudt i gang ved et arrangement på Rybners Gymnasium i Esbjerg 29. januar og fortsætter med besøg og pop-up-stande på 34 skoler og uddannelsessteder rundt omkring i kommunen i den nærmeste fremtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce