Annonce
Esbjerg

Esbjerg skal være røgfri

Unge begynder ofte at ryge, fordi andre gør det. Det skal være lettere for unge at sige nej tak til cigaretter - og dermed ja tak til et røgfrit liv. Derfor sætter Esbjerg Kommune nu en ny kampagne i gang, "JA TAK #roegfritesbjerg", som blandt andet via sociale medier skal bidrage til at ændre normen og kulturen for rygning.

Esbjerg: Esbjerg Kommune vil have flere unge, som siger nej til tobak og dermed ja til et røgfrit liv. Erfaringen viser, at det kan være svært at nå ud til børn og unge med gængse kampagner. Løftede pegefingre virker ikke.

Derfor indleder kommunen nu en ny kampagne, "JA TAK #roegfritesbjerg", som via samarbejder med skoler og ungdomsuddannelser og de unges egen medvirken på sociale medier som eksempelvis. Facebook og Instagram skal gøre det unormalt at ryge og forebygge, at unge tænder den første cigaret.

- Det går den forkerte vej med antallet af unge mennesker, der ryger - også i Esbjerg Kommune. Det viser tal fra Region Syddanmarks sundhedsprofil 2017. Vi ved, at unge ofte begynder at ryge i skoletiden. De bliver fristet, når andre unge ryger. Derfor er skoler og ungdomsuddannelser et oplagt sted at starte, hvis vi skal nå vores børn og unge og forebygge, at de overhovedet tænder deres første cigaret, siger formand for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF).

Kommunen har en høj andel af personer, som ryger dagligt. Især udviklingen blandt unge er bekymrende. Rygning er den enkeltfaktor, der forårsager mest sygdom og død, og vel at mærke en faktor, der kunne forebygges.

Langt de fleste, som ryger dagligt, starter med at ryge, inden de fylder 18 år. Størstedelen af de unge, der begynder at ryge, begynder at eksperimentere med rygning i alderen 14-19 år. Andelen af unge, der ryger, stiger kraftigt i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor cigaretterne ofte bliver indgangen til et nyt fællesskab.

Esbjerg Kommune gennemfører kampagnen i samarbejde med Røgfri Fremtid og med afsæt i den fælles vision, at Danmark i år 2030 er røgfri, så ingen ryger eller bliver udsat for tobaksrøg.

Kampagnen blev skudt i gang ved et arrangement på Rybners Gymnasium i Esbjerg 29. januar og fortsætter med besøg og pop-up-stande på 34 skoler og uddannelsessteder rundt omkring i kommunen i den nærmeste fremtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce