Annonce
Esbjerg

Esbjerg står til at blive hårdt ramt ved ny økonomisk nedtur

Hvis der kommer et fald i eksporten, vil det betyde tab af danske arbejdspladser. Med en eksportandel på 34 procent er Esbjerg blandt de kommuner som vil blive forholdsvis hårdt ramt.

Esbjerg: De mørke skyer trækker så småt op omkring dansk økonomi. Det tyske marked er i teknisk recession, Sverige oplever også en opbremsning og et kaotisk brexit samt handelskrig mellem Kina og USA tyder på, at dansk økonomi må forberede sig på nedgang i de markeder, vi eksporterer til.

Det vil ramme en lang række danske kommuner, hvor beskæftigelsen er meget afhængig af eksporten, viser et analysenotat fra Dansk Erhverv.

Og Esbjerg Kommune befinder sig i den forkerte ende af kommune-listen, nemlig blandt de kommuner som står til at blive mest påvirket, hvis der sker en yderligere afmatning på Danmarks største eksportmarkeder.

Ifølge analysenotatet topper Sønderborg og Ikast-Brande listen over de absolut mest sårbare kommuner, mens Esbjerg sammen med Fanø kommer ind på en 22. plads. Esbjerg og Fanø kommuner har tilsammen 8.900 årsværk, som er tilknyttet eksport, og eksportens andel af virksomhedernes omsætning er på 34 procent.

Annonce

Eksport

Eksporten er en absolut hovedkilde til velstand herhjemme. Mange virksomheder har specialiseret sig inden for brancher, hvor de står stærkt i den globale konkurrence. Det har bl.a. løftet bytteforholdet betydeligt – altså det forhold at vi kan sælge vores eksportvarer til en højere pris, end de varer vi typisk importerer. Det gør sig gældende både inden for industrien og i serviceerhvervene.

Brexit er en mulighed

Hos Business Esbjerg genkender erhvervsdirektør Karsten Rieder billedet af, at mange virksomheder i Esbjerg Kommune sender deres produkter til eksempelvis Sverige og ikke mindst Tyskland.

- Esbjergs erhvervsstruktur er jo kendetegnet ved en høj andel af eksport, og derfor er det også klart, at når et marked som Tyskland oplever stagnation, så vil det også ramme vores virksomheder. Og med Sverige har vi desuden set et kursfald på den svenske krone, hvilket også påvirker eksporten hertil, siger Karsten Rieder.

I forhold til brexit påpeger han dog samtidig, at situationen her som tidligere beskrevet i avisen også kan komme Esbjerg Havn til gunst.

- Foruden de usikkerheder, der er i forhold til brexit, ikke mindst i forhold til vores lokale virksomheder, så kan der også åbne sig nogle muligheder for at Esbjerg kommer i spil som et knudepunkt for trafik til og fra England. Esbjerg Havn er forberedt på forskellige scenarier, siger Karsten Rieder.

Analysen fra Dansk Erhverv er landet samtidig med tal fra Danmarks Statistik, der viser, at eksporten måske allerede er ved at være presset. I oktober var humøret i industrien således faldet til det laveste punkt i fire år som følge af det såkaldte Konjunkturbarometer.

Virksomhederne melder især om manglende ordrer, der trækker ned, og det er især maskinindustrien, metalindustrien og fødevareindustrien, der melder om dårlige tider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Trods udsigt til blodrødt regnsskabsår: Hotel Koldingfjord satster stort på opgradering af personalet

Annonce