Annonce
Esbjerg

Esbjerg vil være førende i at matche studerende og virksomheder

Administrerende direktør hos Polytech, Mads Kirkegaard, mener, at Education Esbjerg har et vigtigt job at gøre med at tiltrække flere studerende. PR-foto
Nystiftede Education Esbjerg vil udvikle modeller og platforme, så elever, studerende, uddannelsesinstitutioner og virksomheder får nemt ved at gøre hinanden stærke. Et af målene er 1.000 studenterjob

Esbjerg: Med 16 millioner kroner i bidrag fra virksomheder, fonde og kommune har Esbjerg indledt en treårig satsning på at tiltrække flere studerende til de over 60 videregående uddannelser og at få flere til at flytte til kommunen. Offensiven bliver koordineret af en ny enhed, Education Esbjerg, med førende erhvervs- og uddannelsesfolk samt politikere i bestyrelsen.

En vigtig vej til at hæve Esbjergs placering på listen over landets mest attraktive studiebyer er et tæt samspil mellem studerende og virksomheder, oplyser Education Esbjerg i en pressemeddelelse.

Samspillet mellem studerende og virksomheder vil åbne for karrieremuligheder i mindre, specialiserede virksomheder og byens globale koncerner med milliardomsætning, og erhvervslivet vil få lettere adgang til den lokale talentmasse og kvalificeret arbejdskraft. Partnerskabsaftaler mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder kan have mange former – for eksempel studiejob, mentorordninger og virksomhedsbesøg. Alt sammen med Education Esbjerg som bindeled og udvikler af nye, enkle modeller for samarbejde.

Målet

Det øgede samarbejde omkring Education Esbjerg skal udmønte sig i 1.000 studenterjob og 500 andre samarbejdsaftaler. Det indgår i kommunens samlede målsætning om 7.500 danske og internationale studerende på de videregående uddannelser i 2030.

Begejstret for unges dynamik

Teknologi- og produktionsvirksomheden Polytech A/S er på få år vokset til globalt over 600 medarbejdere, heraf cirka 480 i hovedsædet i Bramming. Polytech efterspørger unge i mange kategorier, fra elektrikerlærlinge til kemiingeniørstuderende, som bidrager til at udvikle teknologiske løsninger, der gør vindmøller billigere i drift og får dem til at yde mere. Gennem årene er et pænt antal nye medarbejdere blevet rekrutteret efter gennemførte ph.d.-forløb.

- Vi gør alt for at tiltrække og forme unge mennesker og har enormt stort udbytte af det. Det glæder mig, hver gang et talentfuldt og dedikeret ungt menneske kommer forbi. Jeg har lige indgået en praktikaftale med en kemiingeniør, vist nok fra Aarhus, som har valgt polyTech, fordi det er fedt at komme til en kultur præget af grøn omstilling, oplyser administrerende direktør hos Polytech, Mads Kirkegaard, blandt andet i pressemeddelelsen.

Samspillet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan ifølge Mads Kirkegaard fortsat forbedres.

- Det er for ukoordineret, og det er ikke befordrende, at uddannelserne er fordelt på så mange uddannelsesinstitutioner. Vi kunne uden tvivl også selv være mere proaktive. Som virksomhed har vi behov for at få præsenteret, hvilke planter der er i væksthuset, i stedet for at vi selv skal rundt i hele gartneriet for at hente dem. I den henseende har Education Esbjerg et job at gøre, siger Polytech-topchefen.

Annonce

Aarhus og København er misundelig

Erhvervsakademi SydVest (EASV) har opbygget betydelig erfaring i at samarbejde med lokale virksomheder. Siden EASV blev selvstændigt akademi i 2008, har mindst 10 ugers praktik været en obligatorisk del af uddannelserne.

- Det er en vigtig del af vores DNA, at de studerende får praksiskendskab. Vi er siden 2009 gået fra at dimittere 135 årligt til over 400 i Esbjerg, og erhvervslivet har kvitteret positivt og engageret ved at absorbere 300-400 praktikforløb om året. De studerende opnår derved kompetencer i praksis, og fra et virksomhedssynspunkt er det spotning af talenter i særklasse. Mange af virksomhederne har en systematisk tilgang til at rekruttere ad den vej. Det kan godt være, jeg kan skele misundeligt til kolleger i Aarhus og København hvad angår tiltrækning af studerende, men de er misundelige på den tætte interaktion, vi har med erhvervslivet, siger rektor og formand for Rektorkollegiet i Esbjerg og Varde, Henrik Larsen.

Annonce

Vigtig opgave som bindeled

Erhvervskonsulent Peter Hegelund, Education Esbjerg, ser det som en central opgave at være bindeled mellem studerende og virksomheder. For studerende skal de mange muligheder være mere synlige, og virksomheder skal kunne hente støtte til at systematisere indsatsen inden for området.

- Vi vil skabe en platform, der tilbyder et reelt samarbejde mellem unge og lokale virksomheder. Det kan godt være, at gruppen af unge, der efterspørger ægte, erhvervsrettede kompetencer, kun udgør få procent af en ungdomsårgang. Til gengæld er de yderst interessante for både uddannelsessteder og virksomheder. Disse unge vil vi gerne tiltrække, både danske og internationale, siger Peter Hegelund.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Budgetforlig i Esbjerg: Samlet byråd lander velfærdsbudget uden besparelser

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Sydjylland For abonnenter

Råddent arbejdsmiljø plager stadig ungdomspsykiatri: Ansatte bliver mobbet på jobbet og stoler ikke på ny ledelse

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Vejen

Lokalarkivets mand: Skrot det forslag

Sydjylland

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Haderslev For abonnenter

Se her, hvorfor kommunen valgte at politianmelde Sundplejen og læs advokatens svar

Esbjerg

Skleroseindsamlere slog ny rekord: Lokalafdelingen indsamlede næsten en kvart million kroner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sydjylland

Region Syddanmark politianmeldt igen: Risikerer stor bøde efter sløseri med tusindvis af personfølsomme oplysninger

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Aabenraa

Hjørnets fremtid er på spil: Her er planen for lukket værtshus

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Podcast

Lyt: Høner brækker knogler -  Det er barskt!

Annonce