Annonce
Esbjerg

Esbjerg vil være førende i at matche studerende og virksomheder

Administrerende direktør hos Polytech, Mads Kirkegaard, mener, at Education Esbjerg har et vigtigt job at gøre med at tiltrække flere studerende. PR-foto
Nystiftede Education Esbjerg vil udvikle modeller og platforme, så elever, studerende, uddannelsesinstitutioner og virksomheder får nemt ved at gøre hinanden stærke. Et af målene er 1.000 studenterjob

Esbjerg: Med 16 millioner kroner i bidrag fra virksomheder, fonde og kommune har Esbjerg indledt en treårig satsning på at tiltrække flere studerende til de over 60 videregående uddannelser og at få flere til at flytte til kommunen. Offensiven bliver koordineret af en ny enhed, Education Esbjerg, med førende erhvervs- og uddannelsesfolk samt politikere i bestyrelsen.

En vigtig vej til at hæve Esbjergs placering på listen over landets mest attraktive studiebyer er et tæt samspil mellem studerende og virksomheder, oplyser Education Esbjerg i en pressemeddelelse.

Samspillet mellem studerende og virksomheder vil åbne for karrieremuligheder i mindre, specialiserede virksomheder og byens globale koncerner med milliardomsætning, og erhvervslivet vil få lettere adgang til den lokale talentmasse og kvalificeret arbejdskraft. Partnerskabsaftaler mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder kan have mange former – for eksempel studiejob, mentorordninger og virksomhedsbesøg. Alt sammen med Education Esbjerg som bindeled og udvikler af nye, enkle modeller for samarbejde.

Målet

Det øgede samarbejde omkring Education Esbjerg skal udmønte sig i 1.000 studenterjob og 500 andre samarbejdsaftaler. Det indgår i kommunens samlede målsætning om 7.500 danske og internationale studerende på de videregående uddannelser i 2030.

Begejstret for unges dynamik

Teknologi- og produktionsvirksomheden Polytech A/S er på få år vokset til globalt over 600 medarbejdere, heraf cirka 480 i hovedsædet i Bramming. Polytech efterspørger unge i mange kategorier, fra elektrikerlærlinge til kemiingeniørstuderende, som bidrager til at udvikle teknologiske løsninger, der gør vindmøller billigere i drift og får dem til at yde mere. Gennem årene er et pænt antal nye medarbejdere blevet rekrutteret efter gennemførte ph.d.-forløb.

- Vi gør alt for at tiltrække og forme unge mennesker og har enormt stort udbytte af det. Det glæder mig, hver gang et talentfuldt og dedikeret ungt menneske kommer forbi. Jeg har lige indgået en praktikaftale med en kemiingeniør, vist nok fra Aarhus, som har valgt polyTech, fordi det er fedt at komme til en kultur præget af grøn omstilling, oplyser administrerende direktør hos Polytech, Mads Kirkegaard, blandt andet i pressemeddelelsen.

Samspillet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner kan ifølge Mads Kirkegaard fortsat forbedres.

- Det er for ukoordineret, og det er ikke befordrende, at uddannelserne er fordelt på så mange uddannelsesinstitutioner. Vi kunne uden tvivl også selv være mere proaktive. Som virksomhed har vi behov for at få præsenteret, hvilke planter der er i væksthuset, i stedet for at vi selv skal rundt i hele gartneriet for at hente dem. I den henseende har Education Esbjerg et job at gøre, siger Polytech-topchefen.

Annonce

Aarhus og København er misundelig

Erhvervsakademi SydVest (EASV) har opbygget betydelig erfaring i at samarbejde med lokale virksomheder. Siden EASV blev selvstændigt akademi i 2008, har mindst 10 ugers praktik været en obligatorisk del af uddannelserne.

- Det er en vigtig del af vores DNA, at de studerende får praksiskendskab. Vi er siden 2009 gået fra at dimittere 135 årligt til over 400 i Esbjerg, og erhvervslivet har kvitteret positivt og engageret ved at absorbere 300-400 praktikforløb om året. De studerende opnår derved kompetencer i praksis, og fra et virksomhedssynspunkt er det spotning af talenter i særklasse. Mange af virksomhederne har en systematisk tilgang til at rekruttere ad den vej. Det kan godt være, jeg kan skele misundeligt til kolleger i Aarhus og København hvad angår tiltrækning af studerende, men de er misundelige på den tætte interaktion, vi har med erhvervslivet, siger rektor og formand for Rektorkollegiet i Esbjerg og Varde, Henrik Larsen.

Annonce

Vigtig opgave som bindeled

Erhvervskonsulent Peter Hegelund, Education Esbjerg, ser det som en central opgave at være bindeled mellem studerende og virksomheder. For studerende skal de mange muligheder være mere synlige, og virksomheder skal kunne hente støtte til at systematisere indsatsen inden for området.

- Vi vil skabe en platform, der tilbyder et reelt samarbejde mellem unge og lokale virksomheder. Det kan godt være, at gruppen af unge, der efterspørger ægte, erhvervsrettede kompetencer, kun udgør få procent af en ungdomsårgang. Til gengæld er de yderst interessante for både uddannelsessteder og virksomheder. Disse unge vil vi gerne tiltrække, både danske og internationale, siger Peter Hegelund.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Nu ser det endelig ud til, at retarderede Victor på 8 år får hjælp: - Det gør mig rasende, at vi skulle så langt ud, før det blev taget alvorligt

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Annonce