Annonce
Esbjerg

Esbjerg-virksomhed i nedtur med kæmpe underskud: Pensioneret direktør har sat sig tilbage i førersædet

Vestfrost fik i 2019 en lussing på minus 22 millioner kroner. PR-foto
Vestfrost, som forleden skiftede topchefen efter kort tid på posten, fik en lussing i 2019. Underskuddet blev på 22 millioner kroner og skyldes især suspension fra verdenssundhedsorganisationen WHO's liste.

Esbjerg: Bestyrelsesformand Jens Damgaard måtte forleden forlade sin nyetablerede pensionisttilværelse og vende tilbage til sit mangeårige job i spidsen for den stolte Esbjergvirksomhed Vestfrost.

Hans afløser Lars H. Knudsen nåede mindre end et år på posten som administrerende direktør, og Jens Damgaard meddelte til JydskeVestkysten, at man desværre ikke var enig med Lars H. Knudsen om, hvilken retning virksomheden skulle bevæge sig i.

Nu viser det sig, at den retning, Lars H. Knudsen sejlede med Vestfrost, er endt med usædvanligt blodrøde tal i 2019. Det fremgår af virksomhedens for nyligt offentliggjorte årsrapport for 2019.

Årets samlede resultat før skat endte således med et underskud på 22,2 millioner kroner mod et overskud før skat på 42,7 millioner kroner i 2018. Det er Vestfrosts dårligste resultat siden 2007, hvor virksomheden var i dyb krise og fik et underskud tæt på 100 millioner kroner.

Årets samlede omsætning i koncernen udgjorde 371 millioner kroner mod 489 millioner kroner i 2018, svarende til et fald på 24 procent.

Annonce

Vestfrost

  • Vestfrost blev grundlagt i 1963 af Arne Højvig. Vestfrost var dengang en videreførelse af det daværende Artika, der producerede hjemmefrysere.
  • Vestfrost koncentrerer i dag koncernen om tre forretningsområder: Køleskabe til vin og fødevarer målrettet til hotel- og restaurationsbranchen, merchandise-markedet, hvor der fremstilles til for eksempel læskedriksproducenter.
  • Inden for bio-medico leveres specielle køle-fryseskabe til opbevaring af for eksempel vacciner.

Suspension kostede

Jens Damgaard fastslår, at det markante fald i både resultat og omsætning naturligvis ikke er tilfredsstillende.

- Faldet i omsætningen har haft markant negativ indflydelse på resultatet, ligeledes har den store investering i vores fabrik i Ungarn været en meget stor opgave for hele organisationen. Den har taget fokus fra den daglige drift i Ungarn, og der har været større omkostninger end planlagt, oplyser Jens Damgaard.

Han fortæller samtidig, at en suspension fra WHO’s liste over apparater godkendt til opbevaring af vaccine har kostet dyrt.

- Langt overvejende skyldes afvigelsen i omsætningen, at vores direkte soldrevne apparater til opbevaring af vaccine inden for det, der kaldes Cold Chain Equipment (CCE), i april 2019 helt uventet blev suspenderet fra WHO’s liste over apparater godkendt til opbevaring af vaccine. Dette medførte et næsten komplet stop for nye ordrer i dette segment. Baggrunden var, at der i et lille antal apparater var konstateret frost, hvilket ikke er tilladt. Apparaterne var godkendt af såvel WHO og en uafhængig tredje part, ligesom vi havde gennemført egenkontrol. Desuagtet blev der i få apparater registreret for lave temperaturer, og vores produkter blev suspenderet. I slutningen af 2019 har vi introduceret opdaterede modeller, som alle er godkendt, og salget er i gang igen, fortæller Jens Damgaard.

Umuligt at spå

I januar i år tog Vestfrost en 5.600 kvadratmeter stor, ny fabriks-bygning i brug i Ungarn. Der er tale om en investeringen på knap 100 millioner kroner med en komplet ny linje til produktion af skabe, overvejende til vin-segmentet.

I årsrapporten forventer Vestfrost stigende omsætning, ligesom man forventer at vende tilbage i plus i 2020. Men det var før coronakrisen rigtigt tog fart.

- Så lige i øjeblikket et det umuligt at forudse effekten af krisen. Vores tre fabrikker kører p.t. med uændret kapacitet, dog med en lang række ændringer, så vi sikrer os bedst muligt mod smitte. Vi har delt produktionen ud på flere skift og sikrer behørig afstand mellem de ansatte, mens alle, der kan, arbejder hjemmefra. Som nævnt er det umuligt at forudse effekten af corona-udbruddet, men vi må også forberede os på, at vi på et tidspunkt kan blive ramt, siger Jens Damgaard.

Egenkapitalen i Vestfrost var ved årets udgang på omkring 162 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Johnny fulgte lysten til et anderledes hjem: En rund drøm af et hus

Annonce