Annonce
Esbjerg

Esbjergenser fik rekordpris for sin lille Saltovase

En pæn charterrejse for familien eller denne 12 centimeters Saltovase? En dansk samler var ikke i tvivl og afgav et rekordbud på vasen, som er en ud af en serie på 19 af disse specielle vaser. Næsten 24.000 kroner kom vasen til at koste, før den endte hjemme i samlingen. Foto: Auktionshuset Lauritz.com, Esbjerg
12 centimeter høj Saltovase solgt til rekordpris på Lauritz-auktion. Vasen var indleveret til Esbjerg-afdelingen. Dansk samler gav rekordbud på 19.500 kroner og fik Saltovasen til sin samling.

Esbjerg: En esbjergenser har fået rekordpris for sin lille stentøjsvase lavet af den verdensberømte keramiker og designer Axel Salto.

19.500 kroner for den 12 centimeter høje vase lød rekordbuddet på fra en dansk samler. Og det blev den solgt for i konkurrence med næsten 100 andre bud på auktionshuset Lauritz.coms hjemmeside.

Auktionen sluttede torsdag, og gav som nævnt rekordpris hos auktionshuset for denne type vase. Med salær og hammerslagsgebyr ender prisen på 23,982,50 kroner, fortæller Inge-Lise Berg, der er vurderingskonsulent i auktionshuset.

Lauritz.com har gennem årene haft 19 vaser fra denne serie af vaser med såkaldt sungglasur på auktion. Den første blev solgt i 2005 for 5000 kroner, og nu er priserne så næsten firdoblet til 19.500 kr.

Rekordbuddet gælder for denne serie af vaser.

Annonce

AXEL SALTO

Axel Salto (1889-1961) dansk keramiker og formgiver/designer.

Eksperter mener, at Axel Salto står bag cirka 3000 stentøjsværker, formgivet fra 1923 til 1950. Han var med i fremstillingsprocessen til sin død i 1961, men der er også lavet Salto-værker efter hans død fra hans værksted.

Han arbejdede blandt andet for Den Kongelige Porcelainsfabrik, nu Royal Copenhagen.

Salto blev international anerkendt for sine stentøjsvaser og figurer under Verdensudstillingen i Paris i 1925.

Hans arbejder omfatter desuden maleri, grafisk design og illustrationer til bøger, smykker og tekstiler. Som forfatter og stifter af kunsttidsskriftet Klingen (1917-1919), var Salto yderligere en vigtig bidragyder til kunstdebatten i Danmark. Han debuterede som kunstmaler i 1911.

Millionbud på de elskede og hadede vaser

Andre Saltovaser sælges for endnu mere imponerende beløb. Der er eksempler på vaser solgt for over 30.000 kroner på Lauritz.com, og hos Bruun Rasmussens auktioner i København er der solgt en helt unik Saltovase i knoppet design for 1,2 millioner kroner.

Saltovaserne er meget karakteristiske og både elskede og hadede for deres buttede og knoppede unikke design.

Salto er en af verdens dyreste keramikere. Hans værker er eftertragtet af internationale indretningsarkitekter og samlere, og det har presset priserne på hans værker til rekordhøje bud på auktionerne i Danmark og udlandet.

De høje priser skyldes også, at han er et fyrtårn inden for moderne kunsthåndværk i det 20. århundrede. Han har siden sit gennembrudt på Verdensudstillingen i Paris i 1925 vundet stor international anerkendelse for sine værker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce