Annonce
Esbjerg

Esbjergenser opfordrer til boykot af Bilka, Føtex og Kvickly

De store varehuskæder er blevet kritisere for at sælge nonfood-varer, mens store dele af den øvrige detailhandel herhjemme er tvunget til at holde lukket. Nu går Flemming Andersen fra Esbjerg ud med en appel om at boykotte varehuse som Bilka, Føtex og Kvickly. Arkivfoto: Claus Rantzau Møller
Flemming Andersen fra Esbjerg har fået nok i debatten om store varehuse, der kan sælge bøger, tandkrus og fladskærms-tv, mens en stor del af den øvrige detailbranche er tvunget til at holde lukket. Han opfordrer nu slet og ret til boykot af varehusene og appellerer til forbrugerne om at vente med "unødvendige" køb.

Esbjerg: Mens detailbutikker landet over må holde lukket som følge af regeringens coronarestriktioner, kan danskerne fortsat gå i visse varehuse for at købe både leverpostej, bøger, tøj og fladskærms-tv.

Det er blevet kritiseret af både erhvervsdrivende, politikere og brancheorganisationer, som har kaldt forskelsbehandlingen uforklarlig, men selvom fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) forstår frustrationerne fra detailbranchen, afviste han forleden at ændre reglerne og afskærme varehusene.

Derfor tager en esbjergenser nu bladet fra munden.

Annonce

Flemming Andersen fra Guldager nord for Esbjerg opfordrer i et læserindlæg til, at forbrugerne boykotter varehuse som Bilka, Føtex og Kvickly.

- Da regeringen åbenbart ikke finder konkurrenceforvridningen forkert, vil jeg opfordre til, at man ikke handler i disse butikker. Det kan simpelthen ikke passe, at de uhæmmet kan sælge nonfood-varer, når alle andre er tvangslukket. De sælger tøj, elektronik, bøger, møbler og tandkrus uden dårlig samvittighed, fremfører han og fortsætter:

- De er medvirkende til øget risiko for smitte blandt folket, da de inviterer til, at kunderne forsamles og berører alle disse varer, der jo er komplet unødvendige lige pt. Hvorfor bliver disse varer ikke spærret af. Jeg tror ikke, det er meningen, at folk lige nu skal tilbydes andet end fødevarer og lignende i det offentlige rum. Så hvis regeringen ikke vil, og de store grådige koncerner heller ikke vil, må det jo være op til folket at stoppe dette vanvid. Personligt har jeg ikke handlet i disse butikker siden jul og kommer der heller ikke foreløbigt.

Flemming Andersen opfordrer i stedet forbrugerne til at støtte den lokale købmand og udskyde køb af "ikke nødvendige" udvalgsvarer:

- Så kære medborger. Læg al din handel udenom disse butikker, som ikke viser samfundssind. Støt hellere den lille lokale købmand, og udsæt tandkruset, bogen, støvsugeren, sovesofaen, skjorten eller den lille pyntevase til efter corona. Støt derefter den lokale butik, der har været tvangslukket. De kommer i den grad til at mangle omsætning, alt imens de har vist samfundssind, slutter han.

Mister omsætning

En af dem, der godt kan bruge Flemming Andersens opfordring om lokal støtte er Varmings Boghandel på Jørgen Pedersens Vej i Esbjerg.

Her må indehaver Asger Varming holde lukket, mens kunderne fortsat kan købe bøger i varehusene. I stedet holder Asger Varming gang i butikken, fordi hans mange loyale kunder ringer og sender e-mails, så de kan hente bøgerne ved døren. Han lægger dog ikke skjul på, at situationen efterlader ham med en bestemt følelse:


Det er svært ikke at opleve en følelse af uretfærdighed.

Asger Varming, indehaver, Varmings Boghandel


- Det er svært ikke at opleve en følelse af uretfærdighed, konstaterer han.

Samme holdning finder man hos massevis af andre detailhandlende, og også hos handelssammenslutningen Esbjerg City, har chefen Brigitta Christensen forståelse for, at hendes medlemmer i gågaden og midtbyen er frustrerede over situationen.

- De af vores medlemmer, som er tvunget til at holde lukket, mister naturligvis meget omsætning, og i princippet er det samme type varer, som de ligeså godt også kunne have solgt. Jo længere tid nedlukningen varer, desto vanskeligere bliver situationen for dem. Butikkerne har masser af varer, der skulle have været solgt under udsalget for at gøre plads til alle de nye forårsvarer, lyder det fra citychefen.

Annonce

Afviser kritik

Hos Salling Group, som driver både Bilka og Føtex, oplyser pressechef Kasper Reggelsen, at han forstår frustrationen over konsekvenserne af nedlukningen, der også rammer Salling selv, da koncernen har cirka 2.000 kollegaer, som ikke kan arbejde i bl.a. BR og Sallings stormagasiner.

Han afviser dog samtidig på det kraftigste, at Sallings varehuse skulle være smittefælder.

- Sikkerheden må og skal have førsteprioritet. Siden marts har vi fulgt og efterlevet alle regler og retningslinjer, som myndighederne er kommet med – og det gør vi også nu. De butikker, der er åbne nu, er dagligvarebutikker, og det er selvfølgelig helt afgørende, at de holder åbent, så vi kan opretholde forsyningssikkerheden og fastholde danske arbejdspladser, som ellers vil blive overladt til udenlandske online-aktører.

- Ingen andre steder i Europa er nonfood-varer, os bekendt, spærret af i dagligvarebutikker – med enkelte undtagelse som følge af deres helt særlige situationer. Det medvirker til at sprede kunderne ud over mange butikker og kvadratmeter som muligt, og eksperter peger også på, at den nuværende, åbne dagligvarehandel ikke har betydning for den samlede smitterisiko, siger pressechefen.

Forleden valgte Salling Group at lukke for nonfood-salget i tre Bilka-varehuse i Sønderborg, Herning og Viborg. Her er Bilka-varehuse to-delte med dagligvarer og nonfood, og derfor har det kunnet lade sig gøre her.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturfredningsforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Kultur

Podcast og vandring: I fodsporene på Eva Merz gennem Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

36-årig mand løsladt efter grundlovsforhør i voldtægtssag - Politiet hemmeligholder sigtelse

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Annonce