Annonce
Esbjerg

Esbjergensere fælder dom i EfB-balladen: Grotesk galehus eller en flok forkælede fodboldspillere?

De kaotiske tilstande i EfB nåede torsdag nye højder, da en samlet spillertrup gik til ledelsen med en mistillidserklæring mod træner Peter Hyballa. Arkivfoto

ESBJERG: Torsdag tog sagen om Peter Hyballa en ny drejning, da 21 spillere i et åbent brev til ledelsen udtrykte "stærk mistillid" til den tyske EfB-træner.

I brevet afslører spillerne, at de mange rygter om fysisk og psykisk vold og ydmygende metoder, der de seneste uger har præget pressen, er helt i tråd med virkeligheden.

Talsmand for de amerikanske ejere og bestyrelsesmedlem i EfB, Paul Conway, bakker dog fortsat op om træneren, og dermed står klubben tilbage med kaos-lignende tilstande med blot to dage til næste kamp.

Annonce

JydskeVestkysten har spurgt fire esbjergensere, hvad de mener om balladen i klubben, og hvad konsekvensen bør være.

Sabrina Louise Christiansen, fan og studerende

Foto: Privat

Hvad mener du om EfB spillernes protest mod og mistillid til træner Peter Hyballa?

- Spillernes protest og mistillid er helt på sin plads! Vi har udefra kun kunnet læse os frem til de beretninger, som har nået mediernes lys. Men det har fra start været meget klart, at der har været noget helt galt på træningsbanen og i omklædningsrummet. Og det er bare ikke okay - Ingen skal frygte at gå på arbejde. Heller ikke fodboldspillere.

Hvad bør EfB’s reaktion være på protesten – skal Hyballa fyres?

- Intet mindre end en fyring kan gøre det.

Hvordan mener du, at EfB’s ledelse har håndteret sagen hidtil?

- EfB burde have handlet på det, da den første indberetning kom ind og lå på skrivebordet. Klubben og dens nye ejeres ageren i denne sag, er fuldkommen grotesk. Den mangel på empati med sine medarbejdere finder man nærmest kun hos Amazon og Nemlig.

Hvordan mener du, at sagen har påvirket EfB's og byens image?

- Både klubben og byen ligner jo et galehus udefra set - og med god grund. Fans af andre klubber er jo fuldkommen uforstående overfor det, der sker - det behøver man ikke være EfB fan for at være. EfBs håndtering af denne sag har blot gravet dem et langt større og dybere hul.

Thomas Ernlund Madsen, esbjergenser og studerende

Foto: Privat

Hvad mener du om EfB spillernes protest mod og mistillid til træner Peter Hyballa?

- Jeg mener, at spillerne agerer fuldkommen ude af proportioner - og jeg er overbevist om, at hele sagen bliver blæst enormt op; både af spillerne, men også af spillerforeningen. Jeg er overbevist om, at der er nogle enkelte spillere, der har haft svært ved at tilpasse sig Peter Hyballa; men at de desværre har haft for meget indflydelse i truppen. Noget som Hyballa nok også har frygtet - jeg tror nemlig, det er derfor, spillerne er blevet degraderet. Jeg synes, det er grotesk, at man som spillere vælger at gå i medierne på den måde, og at man - hvis Conways udlægning passer, hvilket jeg er overbevist om, at den gør - røvrender sin egen klub og kommer frem med et åbent brev, der henleder mod fyring, inden man har talt med ledelsen om det. Havde man gjort det i enhver anden virksomhed, havde man siddet på personalechefens kontor til en snak om fremtiden. Jeg synes, der tegner sig et billede af en bundrådden klubkultur, der ville have godt af at blive udrenset helt - og jeg synes, Peter Hyballa er fuldstændigt urimeligt behandlet af truppen.

Hvad bør EfB’s reaktion være på protesten – skal Hyballa fyres?

- Nej, han skal ikke fyres. Jeg mener EfB skal holde fast i ham, indtil der er ryddet op i kulturen - og derefter er jeg fuldstændig overbevist om, at han enten får en assistent ind til de daglige træninger, hvis de nye spillere og resten af klubben tror på projektet - eller selv går med begrundelse i hele den her sag. Han er ansat til at skaffe nye tider og ny kultur i klubben, og han er ikke ansat som en langtidsløsning, hvilket han nok også godt selv er klar over, tror jeg. Den bedste løsning ville være, at de utilfredse spillere rettede ind eller fandt en ny klub. Der er masser af eksempler på "kontante" trænere derude i de andre lande, og der er tusindvis af spillere derude, der drømmer om kontraktfodbold - og som nyder Hyballas spillestil, vi ser blandt andet Elias Sørensen begrunde dette som skiftet, så jeg frygter ikke for fremtiden, hvis det sker - tværtimod.

Hvordan mener du, at EfB’s ledelse har håndteret sagen hidtil?

- Jeg synes at Paul Conway har støttet op om Hyballa fra dag 1 og vist en enorm loyalitet til sin nyansættelse - for det er en mand, han tror på. Normalt ville jeg ikke se Conway som en person, der ville være så loyal overfor en medarbejder, hvis halvdelen af tingene er sande - men det bekræfter mig blot i, at jeg tror Peter Hyballa er ansat som direkte oprydder i klubben, hvilket gør det fuldt forståeligt. De har været ude og løfte pegefingeren i forhold til den danske kultur - og det lader umiddelbart til, at de står på den ene side sammen med Hyballa og er ved at rydde op - mens spillerne og staben står på den anden side bag barrikaderne, fordi de er bange for, at de ikke er gode nok til at være en del af projektet. Direktøren har haft det svært, men jeg synes egentligt, han har udtalt sig fornuftigt i medierne, og ladet Conway og co. køre forrest.

Hvordan mener du, at sagen har påvirket EfB's og byens image?

- Det er klart, at det jo nok har skadet EfB's image en hel del - men det tror jeg som sådan, man har været fint forberedt på, da man har startet projektet. Jeg frygter ikke, at det kommer til at fylde flere år ud i fremtiden - esbjergenserne vil have superliga-fodbold, og de har i mange år i fanklubben skreget på forandringer og ny ledelse. Det er der kommet nu - og selvom debatten går højt for tiden, så tror jeg egentligt, at Conway og co. er rimelig rolige i forhold til fremtiden - de har både pengemænd i omgangskredsen og skabt store bæredygtige resultater med små klubber tidligere. Jeg tror, det hele er lagt i glemmebogen når sæsonen er slut - hvis og såfremt EfB rykker op. Og jeg tror, at Conway og co er de helt rette til at sidde i spidsen for klubben. De kritiske røster, der kommer lige nu om EfB som klub, kommer ikke til at påvirke fremtiden på spiller- eller pengesiden. Og fansene er glade, så snart der er superliga-fodbold igen. Tidligere tiders elevatorfodbold er forbi inden for de næste par år. Hvorvidt byens image har taget skade, håber jeg det godt nok ikke - det er en dejlig by - men hvis folk sammenligner dette med, at Esbjerg er en dårlig by, er vi nok bedre tjent uden dem.

Asger Brodde, pensionist og esbjergenser

Foto: Privat

Hvad mener du om EfB spillernes protest mod og mistillid til træner Peter Hyballa?

- Anonyme protester er jeg ikke tilhænger af. Derfor er det godt, at 21 spillere står sammen med navns nævnelse. Jeg forstår godt ud fra deres og spilleforeningens udtalelser, at de vælger at sende brevet til pressen. Men kun fordi de forgæves har haft flere møder med ledelsen, hvor de har klaget over den ekstreme dårlige ledelsesstil fra træneren. Effekten af møderne har kun været særdeles negativ og ydmygende fra trænerens side. Det er kun blevet værre og værre. Spillerne har jo også kunne læse ejeren/rigmandens kyniske kommentar. Ingen mennesker kan yde deres bedste med så dårlig, kynisk og ydmygende ledelse. Ingen kan yde deres bedste med truende bemærkninger om fyringer m.m. Deres fritid med familien må været forfærdelig. Deres nattesøvn må ligeledes være elendigt. Spillerne bliver ikke glade og super motiverede med disse arbejdsbetingelser. Den tyske træner og rigmandens mentalitet skriger til himmelen. Op i høet med de danske værdier på arbejdsmarkedet. Alle ansatte skal have deres normale rettigheder på en arbejdsplads. Motivationen skal ikke kun komme fra spillerne. Ledelsen skal udvise gensidig respekt og motivation. Ansatte skal være omstillingsparate. Det tror jeg bestemt, de er.

Hvad bør EfB’s reaktion være på protesten – skal Hyballa fyres?

- Ja, han skal straks fyres. Ledelsen kan ikke være tjent med, at træneren ikke tilpasser sig danske vilkår for arbejdsmiljø.

Hvordan mener du, at EfB’s ledelse har håndteret sagen hidtil?

- Elendigt! De har ikke taget ansvar og løst situationen. Det skulle de for længst have løst.

Hvordan mener du, at sagen har påvirket EfB's og byens image?

- Dårlig omtale er altid skidt. Derfor påvirker det EFB og byens image negativ pt., selvom Simon Spies sagde dårlig omtale, er bedre end ingen omtale. Det kommer an på, hvordan EfB får løst konflikten. Lykkes de med at få et godt arbejdsmiljø for de ansatte, så vil det være det, der bliver fokuseret på og husket.

Aage Bjerre, Esbjerg-dreng og fan

Foto: Privat

Hvad mener du om EfB spillernes protest mod og mistillid til træner Peter Hyballa?

- I Danmark og nogle andre lande er spillere alt for forkælede. Førhen håndterede man problemerne internt i klubberne, men sagde hvis der var hårde tider, at man jo er professionel. Nu tuder man hele tiden. Vi ser det på landsholdet omkring Christian Eriksen's kollaps (godt at han kom sig over det), hvor spillerne tudede flere uger efter. De har jo nærmest brug for psykologer og pædagoger. På klubplan er det det samme. Helt ærligt. Spillerne tjener mange penge, men vil pakkes ind i vat. Krænkelseskulturen er virkelig indprentet i de unges hjerner.

Hvad bør EfB’s reaktion være på protesten – skal Hyballa fyres?

- Hyballa skal ikke fyres. Hvis spillerne ikke kan lide deres arbejdsplads, kan de da bare afslutte eller afbryde deres kontrakt. Så kan EfB købe nye spillere. Gerne tyske, engelske, belgiske, hollandske, portugisiske.

Hvordan mener du, at EfB’s ledelse har håndteret sagen hidtil?

- Ledelsen har håndteret "sagen" udmærket. Man kan altid gøre noget bedre eller dårligere.

Hvordan mener du, at sagen har påvirket EfB og byens image?

- Selvfølgelig har det påvirket klubben, men når EFB rykker op i Superligaen med nye spillere, er alt glemt. Eller måske vil alle kritikkerne vaske hænder og rose ledelsen for, hvad de gjorde for klubben. Byens image lider ikke under denne "sag".

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Haderslev

Bekymret formand midt mellem tusindvis af gåselorte: – Her har man jo ikke lyst til at sidde og hygge sig

Annonce