Annonce
Esbjerg

Esbjergenserne på sporet af fremtiden

Esbjergenserne har nået en vigtig milepæl i en proces, hvor Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn, Business Esbjerg og Education Esbjerg arbejder på at skabe enighed om en fælles en fælles retning frem mod fremtidens Esbjerg. Foto: Esbjerg Kommune
Et nyt, bæredygtigt campus for studerende, en 3D printet gangbro over hele midtbyen, CO2-neutrale højhuse med klimahaver på toppen, et Klima Experimentarium. Det er blot spændende nye idéer for Esbjergs fremtid.

Esbjerg: Esbjergs fremtid var centrum for godt 100 esbjergensere, der torsdag tog på en fælles rejse til Esbjergs fremtid.

- Esbjerg har et stort uforløst potentiale. Jeg håber, vi med den her proces kan få italesat, at vi er mange, der er rigtig stolte af Esbjerg, siger Robert Hansen, leder af Game Streetmekka og en af deltagerne i en workshop om byens fremtid, fremgår det af en pressemeddelelse.

Fælles for alle deltagerne er, at de har sagt ja til at deltage i workshoppen, ”Esbjergs Fremtid”, hvor de skulle diskutere og skærpe de tre fremtidsscenarier for Esbjerg: ”Bæredygtig og levende by”, ”Grøn uddannelse og innovation” og ”Oplevelses- og kulturby”.

Annonce

Workshoppen er en vmilepæl i en  proces, hvor Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn, Business Esbjerg og Education Esbjerg arbejder på at skabe enighed om en fælles en fælles kurs for fremtidens Esbjerg.

15-årige Erik Jermiin Lindholdt var workshoppens yngste deltager. Her er han på scenen med direktør Susanne Nordenbæk fra Business Esbjerg for at fremlægge deres bud på fremtidens Esbjerg. Foto: Esbjerg Kommune

Studerende, tilflyttere, lærlinge, kultur-iværksættere, små og store virksomheder, frivillige fra kultur- og foreningslivet, byudviklere og mange flere deltager.

Spillet om Esbjergs fremtid

Tager man lydniveauet i salen i betragtning, så er Robert Hansen bestemt ikke alene med sin begejstring for Esbjerg. Der bliver diskuteret flittigt ved de 15 borde. Alt imens deltagerne via et brætspil er taget på en fiktiv fremtidsrejse til Esbjerg år 2026.

Ved et bord sidder repræsentanter fra  Esbjerg Havn, Tilflytterservice, Flags Esbjerg og A Place To, hvor den 19-årige tilflytter Emil Brochmann er ambassadør.

Idéerne ryger hen over bordet: Et gammelt cruisetogtskib i havnen er lavet om til tiny houses og så rummer det byens absolut hotteste restaurant. Der er økokollegier til de unge, der er OCR-løb på havnen og fra Valsemøllen kan man rappelle ned ad siden i weekenden. Midtbyen er fyldt med klimahaver, hvor esbjergenserne blandt andet gror økologisk mynte til deres mojitoer.

- Jeg har boet i Esbjerg i seks måneder og 29 dage, og her er for fedt. Det er en storby med alt, hvad jeg har brug for, og jeg kan endda nå det hele på cykel. Men esbjergenserne skal blive bedre til at tænke nyt. Det hele virker lidt konservativt, fortæller 19-årige Emil Brochmann, der er flyttet hertil fra Falster.

Annonce

Esbjergs ambassadører

Processen er lang, og workshoppen er blot et af mange skridt på vejen, hvor esbjergenserne i fællesskab skal forme fremtidens fortælling om byen, og dermed blive de bedste ambassadører for Esbjerg.

Forskerne Christian Dragin-Jensen og Mathias Lenholdt EASV er begejstret for workshoppen:

- Den her workshop er klart et skridt i den rigtige retning for at inddrage esbjergenserne i processen. Alle skal gerne kunne se sig selv i processen, så vi bagefter kan få esbjergenserne til at være ambassadører for Esbjergs nye fremtid, fortæller Christian Dragin-Jensen.

Robert Hansen, leder af Streetmekka flyttede til Esbjerg som 16-årig, og har boet her siden. Den vestjyske lune har tryllebundet ham til byen: - Esbjerg har et stort uforløst potentiale. Jeg håber, vi med den her proces kan få italesat, at vi er mange, der er rigtig stolte af Esbjerg, siger Robert Hansen. Foto: Esbjerg Kommune

Susanne Nordenbæk, direktør i Business Esbjerg kunne godt se, at der kom et nyt kæmpe konferencehotel med en stor wellness afdeling og Michelin-restaurant i byen, så man ud over turister fra Fanø og sommerhusområderne langs Vesterhavet også kunne tiltrække erhvervsfolk og deres familier til Esbjerg.

Workshoppen bød på et hav af input til arbejde med at udvælge ét af de tre fremtidsscenarier til det, som esbjergenserne kan finde fælles fodslag om, og så fortsætter processen, når det nye byråd er tiltrådt.

Workshoppen Esbjergs fremtid

Esbjergenserne nåede en vigtig milepæl ved en workshop forleden. Man gennemførte en grundig proces, hvor Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn, Business Esbjerg og Education Esbjerg arbejder på at skabe enighed om en fælles retning for fremtidens Esbjerg. Tre helt konkrete fremtidsscenarier blev præsenteret:

  1. Bæredygtig og levende by: Esbjergs erhvervsmæssige styrke på energiområdet suppleres med bæredygtig byudvikling, så byen både er bæredygtig, rå og levende. Her laves f.eks. et klima-klondyke, vertikale byhaver, biodiversitet og stærke sociale netværk.
  2. Grøn uddannelse og innovation: Esbjergs uddannelses- og forskningsmiljø samarbejder med virksomheder om fremtidens teknologiske klima- og energiløsninger. Desuden skabes der attraktivt byliv når f.eks. Dokken integreres med midtbyen. Der skabes et dynamisk og levende bymiljø med restauranter, barer, koncerter og aktiviteter.
  3. Oplevelses-og kulturby: Esbjerg er en attraktiv turistdestination, og byens mange kultur- og byoplevelser bidrager til et aktivt byliv for unge studerende og familier. Den rå havn danner rammen om permanente og midlertidige cafeer, restauranter og pop-up events. I byens nye marina er der sejlads, surf, svømning, og et grønt klimaeksperimentarium

www.esbjerg.dk/branding

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Annonce