Annonce
forside

Esbjergs borgmester bekræfter: Facebook vil bygge datacenter

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg Kommune, bekræfter nu, at det er Facebook, der vl bygge et stort datacenter ved Esbjerg. Arkivfoto: Martin Ravn

Jesper Frost Rasmussen (V) har fået grønt lys til at bekræfte, at det er Facebook, som planlægger at bygge et gigantisk datacenter ved Esbjerg.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) bekræfter nu, at det den amerikanske it-gigant Facebook, som vil bygge et 250.000 kvadratmeter stort datacenter tæt ved landsbyen Andrup i det østlige Esbjerg.

Fredag kunne JydskeVestkysten og Avisen Danmark afsløre, at selskabet Notitia Networks ApS, som er ejet af Facebook International Operations Limited i Dublin, der står bag planerne om datacentret ved Esbjerg. Indtil nu har borgmester Frost Rasmussen imidlertid hverken villet be- eller afkræft oplysningerne.

- Jeg kan bekræfte det er Facebook, der har interesse i at der bliver skabt grundlag for at kunne bygge et datacenter i Esbjerg, siger borgmesteren.

Han understreger dog at intet er afgjort, før det nødvendige plangrundlag er behandlet politisk og sendt otte ugers offentlig høring. Dernæst skal planerne vedtages i Esbjerg Byråd og først herefter kan byggeriet påbegyndes.

Annonce

Digitalt knudepunkt

Flere forskellige fiberoptiske ruter til USA og Europa går i dag gennem Esbjerg-området og med etableringen af et 7.000 kilometer langt transatlantisk, undersøisk fiberkabel med navnet Havfrue, som fra 2019 vil forbinde Esbjergområdet med New Jersey håber Esbjerg at blive et nyt digitalt knudepunkt i Norden.Det nye fiberkabels potentiale har fået specialister til at trække paralleller til Esbjergs historiske succes inden for fiskeri og offshore. Forbindelserne er således blevet kaldt for "Esbjergs nye havn". Ud over den fysiske havn får byen nemlig en "internethavn" - et knudepunkt, der tiltrækker virksomheder på samme måde som det ses ved havne, lufthavne, jernbaner og motorveje.

Mange henvendelser

Hvorfor har du ikke villet bekræfte før nu?

- Vi har som kommune hele tiden arbejdet på projektet med et firma, der hedder Ember, og senest har vi lavet en aftale med Notitia Networks, ligesom rådgivningsfirmaet Cowi har været involveret. Som kommune og professionel samarbejdspartner skal vi håndtere sager med stor fortrolighed, og når en virksomhed ikke selv ønsker offentlighed, så må vi som kommune håndtere sagen, som vi har gjort. Det er så blevet afsløret, at Facebook står bag Notitia Networks, og nu har jeg fået at vide, at jeg gerne må bekræfte.

Kan du fortælle, hvordan det her er kommet i stand?

- Fordi Danmark er forholdsvist fladt med et køligt klima og Esbjerg har en unik placering i forhold til elforsyning og dataforbindelser, har vi igennem flere år har fået henvendelser, og nu har vi for første gang en aktør, der er klar til at gå hele vejen.

Hvad betyder dette for en kommune som Esbjerg?

- Såfremt alt flasker sig og Facebook etablerer sig, vil det være fuldstændig fantastisk stort for Esbjerg. Som jeg før har sagt, så kan de blive starten på et nyt væksteventyr.

Amsterdam viser vejen

Jesper Frost Rasmussen vurderer, at byggeriet af det gigantiske datacenter vil skal bruge 1.500-2.000 håndværkere i anlæggelsesfasen og at et fuldt udbygget datacenter vurderes at blive arbejdsplads for 250-300 ansatte.

Borgmesteren har netop sammen med en delegation af erhvervsfolk fra Esbjerg-området været i Amsterdam, som i løbet af de seneste 20 år har formået at omsætte internationale fiberforbindelser til en stor erhvervsklynge med omkring 345.000 arbejdspladser inden for den digitale infrastruktur bestående af datacentre, såkaldte Internet Exchanges, digitale iværksættermiljøer og digitale uddannelser. Amsterdams digitale infrastruktur har gjort byen attraktiv for store internationale investeringer fra f.eks. Netflix og Google, og det er netop udviklingen i den hollandske storby borgmesteren håber at Esbjerg kan kopiere.

Esbjerg Kommunen forventer at have plangrundlaget på plads i begyndelsen af 2019, og Facebook har allerede via Cowi lavet betingede købsaftaler med adskillige lodsejere i det godt to millioner kvadratmeter store område mellem motorvejen og Andrup, hvor det store datacenter skal bygges.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce