Annonce
Esbjerg

Esbjergs borgmester fordømmer aktivisters besættelse af olieplatform i Nordsøen

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skyder med skarpt mod miljøorganisationen Greenpeace i forbindelse med en aktion i Nordsøen tirsdag Arkivfoto: Chresten Bergh
Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skyder med skarpt mod Greenpeace i forbindelse med miljøorganisationens besættelse af olieplatformen Dan Bravo i Nordsøen tirsdag morgen.
Annonce

Esbjerg: Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fordømmer, at fire aktivister fra Greenpeace tidligt tirsdag morgen svømmede fra skibet Rainbow Warrior til den ubemandede Dan Bravo-platform i den danske del af Nordsøen cirka 200 kilometer vest for Esbjerg.

Efter en svømmetur på cirka 500 meter kravlede aktivisterne op på platformen og indtog dens helikopterdæk. Med sig har aktivisterne det fornødne udstyr og forsyninger til flere dage. De har også to smartphones, så de kan kommunikere med omverdenen live fra aktionen.

- Jeg synes, at Greenpeace fremfor sådanne et mediestunt, der jo ikke er ufarligt, skulle forholde sig til den faktuelle debat. En sådan havde jeg tidligere i radioen med den klima- og miljøpolitiske leder i Greenpeace Danmark, Helene Hagel, hvor hun indrømmede, at det er symbolpolitik, de har gang i, anfører Jesper Frost Rasmussen.

Hør Jesper Frost Rasmussen i radiodebat med Greenpeace:

- Sandheden er jo, at med det Greenpeace ønsker, vil man få den modsatte effekt. Jeg er enig i, at vi på kloden skal nedsætte forbruget af fossile brændsler, men det hjælper simpelthen ikke at lukke for de danske haner. Verden har brug for olie og gas mange år endnu, blandt andet til meget andet en brændstof til bilet, skibsfart og luftfart, for eksempel til mange plastprodukter og nogle af de apparater, som aktivisterne nu bruger til at dokumentere deres aktion.

Fire aktivister fra Greenpeace svømmede  tirsdag morgen fra skibet Rainbow Warrior til platformen Dan Bravo, som de kravlede op på. Foto: Andrew McConnell / Greenpeace

- Vi ved også, at den danske olie- og gasproduktion er blandt de mest bæredygtige i verden, og lukker vi ned i Danmark, vil olieproduktionen blot ske andre steder i verden, hvor den er mindre bæredygtig, siger Esbjergs borgmester, der også minder om, at staten med en lukning af olieproduktionen vil gå glip af milliarder, som skal bruges til den grønne omstilling.

Annonce

Skatteydernes hovedpine

Greenpeace-aktionen i Nordsøen retter især fokus på debatten om 8. udbudsrunde, hvor miljøorganisationen kræver et stop for ny oliejagt og siden med en hurtigst mulig udfasning af produktionen og en storstilet udbygning af havvind.

Sune Scheller, kampagneleder for hav og olie hos Greenpeace, siger, at hvis man dykker ned i økonomien og risikoen for at skubbe produktionen til udlandet, finder man kun endnu flere gode grunde:

- Der er absolut ingen garanti for, at olieproduktionen i Nordsøen om flere årtier vil gavne statskassen. Tidligere oliekriser og senest covid-19 har vist os, at olieprisen er umulig at forudsige og kan svinge voldsomt. Oveni kommer det faktum at verden bevæger sig væk fra fossile brændsler. Hvis olien i fremtiden ikke er en god forretning, så kommer skatteyderne til at betale, fordi staten i Danmark er medejer af olien i Nordsøen, siger han og fortsætter:

- På trods af, hvad oliebranchen og andre hævder, så vil et dansk stop også entydigt have en positiv effekt på det globale udslip. Det er blandt andre de økonomiske vismænd ikke et øjeblik i tvivl om.

Oliehistoriker Morten Hahn-Pedersen har tidligere sagt, at det vil være fatalt for Esbjerg med tab af mange arbejdspladser til følge, hvis regeringen dropper 8. udbudsrunde og dermed sætter en slutdato for olieproduktionen i den danske del af Nordsøen.

Fire aktivister fra Greenpeace er tirsdag morgen kravlet op på Dan Bravo-platformen, hvorfra den første danske olie blev produceret tilbage i 1972. Foto: Andrew McConnell / Greenpeace

Onsdag morgen talte Radio4 med Sune Scheller, der er kampagneleder i Greenpeace og en af de aktivister, der har besat boreplatformen. Lyt til indslaget herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce