Annonce
Esbjerg

Esbjergs borgmester jubler over udsigt til gigantisk vindø i Nordsøen

Der er tidligere blevet fremlagt storstilede planer om etablering af en kunstig ø på Dogger Banke i Nordsøen. Øen tænkes som en fremtidig såkaldt vind-hub. Illustration: Energinet
I Nordsøen skal der konstrueres en kunstig ø-struktur med minimum 2 GW havvind tilkoblet senest i 2030 med forbindelser til Danmark og Holland.
Annonce

Esbjerg: Det vækker udelt lokal begejstring i Esbjerg, at regeringen netop som første del af en klimahandlingsplan ønsker at oprette to energiøer.

De to energiøer skal oprettes senest i 2030, og de skal ligge i henholdsvis Nordsøen og Østersøen.

I Nordsøen konstrueres en kunstig ø-struktur med minimum 2 GW havvind tilkoblet senest i 2030 med forbindelser til Danmark og Holland. Øen planlægges, så den på sigt vil kunne udbygges og rumme minimum 10 GW havvind, hedder det i materialet fra regeringen.

- Vi kender endnu ikke den præcise placering, men det er virkelig en god nyhed for Esbjerg. Esbjerg Havn er velplaceret i forhold til udskibningen af møllerne, og timingen spiller umiddelbart godt sammen med den for nylig offentliggjorte investering, hvor den svenske infrastrukturfond Infranode er parat med en investering på op imod en milliard kroner i bygninger og faciliteter til vindmølleproduktion på Esbjerg Havn, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.

Det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), der sidder i Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, er også henrykt over udsigten til mere vedvarende energi og nye arbejdspladser i Vestjylland.

- Danmark bliver det første land i verden til at etablere energiøer. Det vil smitte positivt af på beskæftigelsen i Vestjylland, og det vil uden tvivl være med til at gøre Danmark til en ny grøn stormagt, siger Anders Kronborg og fortsætter:

- Den grønne energi er krumtappen i at skabe vækst og nye arbejdspladser. Nye energiøer er noget, der har fyldt i debatten på Christiansborg, hvor jeg ikke har ladet gode anledninger til at tale positivt om Esbjerg Havn gå fra mig. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at den grønne energi bliver et nyt eventyr for Esbjerg.

Energiøer

Danmark er det første land i verden til at etablere energiøer. Energiøer udgør et paradigmeskifte fra en løbende etablering af enkeltstående havvindmølleparker til én sammentænkt konstruktion.

Den grønne strøm fra energiøerne skal på sigt omdannes og bruges i sektorer, som ikke kan anvende grøn elektricitet direkte endnu, fx luftfart, tung transport, nogle processer i erhverv mv.

Energiøer kan være fysiske konstruktioner, fx platforme eller kunstige sandøer, som er forbundet til flere landes elnet samt til omkringliggende havvindmølleparker.

Nordsø-øen skal på sigt kunne rumme minimum 10 GW. Det svarer til lidt mindre end 1,5 gange det nuværende samlede danske elforbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce