Annonce
Esbjerg

Esbjergs borgmester lover hjælp til fyrede Total-ansatte

Borgmester Jesper Frost Rasmussen er ærgerlig over de varslede fyringer hos Total i Esbjerg. Arkivfoto: Martin Ravn
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vil bistå med at finde andre arbejdspladser til de berørte Total-ansatte, som kommer til at få en fyreseddel.

Esbjerg: Da olieprisen raslede ned for nogle år siden måtte flere end tusind ansatte i olieindustrien i Esbjerg ud for at finde sig et nyt arbejde. Mange af dem fik job andre steder i energibranchen, ikke mindst i vindmølleindustrien.

Med den erfaring i bagagen er Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fortrøstningsfuld, efter at det torsdag kom frem, at det franske olieselskab Total slanker sin Esbjergbaserede organisation med op imod 200 ansatte. Afskedigelserne fordeler sig blandt personale både onshore og offshore. I dag beskæftiger Total fra kontoret i Esbjerg omkring 1.500 ansatte.

Total har meddelt, at afskedigelserne sker som en konsekvens af en reorganiseringen, som skal give en enklere og mere fokuseret struktur, ligesom beslutningen også skal ses i lyset af en midlertidig nedgang på 40 procent af Totals danske Nordsøproduktion som følge af den kæmpemæssige ombygning af Tyra-platformene.

Produktionen fra Tyra-felterne lukker ned i slutningen af 2019, og det genopbyggede felt kommer igen i drift i 2022.

- Det er selvfølgelig meget ærgerligt, at virksomheden må skære ned, men jeg har også forståelse for at en del opgaver forsvinder, når man udskifter ældre platforme med nye moderne platforme, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) med henvisning til, at det nye Tyra-anlæg får en række digitale processer, som vil medføre et reduceret mandskabsbehov.

Annonce

Vi vil fra kommunens med vores Energiteam og Jobcentret gøre alt, hvad vi kan for at understøtte de berørte medarbejdere i at finde ny beskæftigelse.

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune

Lav ledighed

Borgmesteren, der havde fået informationen om afskedigelserne før den tilgik offentligheden, er dog som nævnt optimistisk omkring muligheden for at finde nyt arbejde til de berørte Total-ansatte.

- Vi vil fra kommunens med vores Energiteam og Jobcentret gøre alt, hvad vi kan for at understøtte de berørte medarbejdere i at finde ny beskæftigelse. Heldigvis er ledigheden her i området meget lav, og vi har før vist, at det er muligt at finde job til de mange mennesker, som røg ud i forbindelse med den seneste oliekrise, lyder det fra borgmesteren.

Også hos Total oplyser Patrick Gilly, selskabets administrerende direktør for aktiviteterne i den danske del af Nordsøen, at man vil gøre alt for at nedbringe antallet af fyringer, blandt andet ved at tilbyde medarbejdere alternative job i Total-Gruppen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Vodkatyv måtte køres på skadestuen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce